CyberPress
közéleti magazin
cyberpress@sopron.hu
2024. április 20., szombat, Tivadar napja


Irodalmi Kávéház

Intranet Galéria

Apróhirdetések

Képeslapok

Soproni Képindex

Polgármesteri Hivatal

ZÓNÁK
Főoldal
Lapszemle
  Lapszemle
Kultúra
  KultúrVáros
  Lélektől lélekig
  SzínházVilág
  Soproni Ünnepi Hetek
  Borváros
Regionális kulturális programajánló
  Színház
  Kiállítás
  Rendezvények
  Hangverseny-Zene
Cyber Kurír
  Hírek - események
  Szomszédvár - Régió
  Soproni Snassz
Európai Unió
  EU
Cyber hírek
  Közélet
  SopronMedia
  Városháza
  Sport
Szórakozás
  Fesztiválgájd
  HangFal
  Mi1más
  Diákélet - diákszáj
  ViccGödör
Gazdaság
  Kereskedelmi és Iparkamara
Sport - szabadidő
  Sportcentrum
  Száguldó Cirkusz
Tudomány-technika
  Űrvadász
  Egészség
Környezet
  Borostyán
  Egészség

Hírek - események  

 
Tíz éves az Unger Pauline Informatikai Labor

    Több mint tíz évvel ezelőtt egy idősebb hölgy ült le a líceumi igazgató, néhai Dr. Lampérth Gyula irodájában és az ő legnagyobb meghökkenésére 500 ezer arany schillinget rakott le az asztalra.

    Mint kiderült, a hölgy nővére, Unger Pauline, soproni származású tanítónő végakaratát teljesítette, mely szerint az oktatás segítésére hagyta a Líceumra, a soproni Berzsenyi Dániel Evangélikus Gimnázium (Líceum) intézményére ezt a tekintélyes összeget. Ennek a segítségével alakították ki azt a két számítástechnikai termet és a tanári szobát, melyet most az örökhagyó iránti hálából Unger Pauline Informatikai Labornak neveznek.

    Március 8-án 11 órakor ünnepelte a Labor 10. születésnapját, összehívva mindenkit, akinek ebben a 10 évben köze volt hozzá, itt munkálkodott, mint tanár, vagy diákoperátor, esetleg támogatta anyagi forrásokkal. Ebben a 10 évben számtalan tehetséges tanítvány végzett a Líceumban, akik tudásukban itt gyarapodhattak. Sokuk informatikai irányban tanult tovább, de minden volt licista számára fontosak voltak az itt megszerzett ismeretek, hiszen az eljövendő, tudás alapú társadalomnak ez az alappillére.
    A Labor kialakításában és fejlesztésében a Líceum igazgatójának és Pölczmann I. Róbert laborvezetőnek elévülhetetlen érdemei vannak Robi sokszor itt töltötte szabad idejét, a tanítás után akár késő estig is benn maradt. A legkorszerűbb eszközök alkalmazása és a legújabb ismeretek átadása valósult meg, tankönyv is került kiadásra, mely szintén az akkori laborvezető tollából származik. Számtalan tanítvány tett nagyon szép eredménnyel számítógép-kezelői vagy szoftverüzemeltetői informatika vizsgát, de felnőttek, köztük sok tanár is részesülhetett képzésben és vehetett a kezébe ugyanilyen bizonyítványt. Részt vehettek érdeklődő lelkészek is egy rövid oktatásban, és reméljük, folytatódik a megkezdett ismeretátadás, illetve mások is bekapcsolódnak A licisták sok informatikai versenyen értek el szép eredményeket. Így nyertek három számítógépet is az iskolának, de öregdiákunk a távoli Amerikából is küldött néhány éve számítógépeket és szoftvereket.
    Elindulhatott, és a Labor keretet adhatott az evangélikus iskolák informatikai versenyének. Ezáltal egyrészt sok tehetséges tanítványunk mérheti össze tudását egy olyan vetélkedőn, melynek szellemiségében Egyházunk értékeit vallja magáénak, másrészt a döntőben meg is ismerhetik ők és kísérő tanáraik egymást.

    Sokat jelentettek azok a sikeres pályázatok, melyeket Dr. Lampérth Gyula írt fáradhatatlanul, melyekből a mai, korszerű eszközpark megvalósulhatott. Emlékszem, amikor '98 decemberében, este nyolc felé, az egyik tanári-levelezős tanfolyam után felmentem az igazgatóiba, rakosgatta le igazgató úr a pályázat végleges anyagát és pecsételte még le lapokat. És az eredmény: kicserélhettük az egyik terem (akkorra elavult) teljes gépparkját! A beszállítókkal való tárgyaláskor pedig Igazgató Úr makacsul ragaszkodott a legmodernebb gépek, eszközök beszerzéséhez.
    A két nagyobb pályázat mellett nyertünk kisebbekben is, itt a jelenlegi igazgató, Tölli Balázs is sok segítséget nyújtott, hogy csak egy múlt évit vegyünk példának, mellyel decemberben újabb gépek érkezhettek.

    Az áldozatos munka eredménye az is, hogy "élet zengi be" a termeket, hétközben akár este nyolcig is jönnek érdeklődő tanítványok, tanárok, hogy nyáron sem zár be a Labor, a tanárok is be-be lépnek egy elektronikus levélváltásra. Hogy most már az épület nagy részébe eljut az Internet, egyre újabb munkaközösségek igényelnek számítógépet.

    A Jóisten segítségével közreműködhettünk számtalan kiadvány elkészítésében. A Líceum évkönyve, falinaptára, meghívók, előadásokhoz vetíthető emlékezhetők. Ezek készítésében is sok segítséget nyújthattunk, legnagyobbrészt az operátor, egykori diák, Molnár Roland munkájának gyümölcseként, de rengetegszer tanítványaink is nagy segítséget nyújtottak a szerkesztésben, képek digitalizálásában.

    Természetesen 10 év nem nagy idő, inkább csak az ember életében az. Az évforduló megünneplését még ősszel beszéltük meg a kórházban Dr. Lampérth Gyulával. Nem gondoltuk, hogy a születésnapi tortán a gyertyák elfújásában ő már nem segíthet. Szolgáljon hát e néhány sor neki is emlékül, hiszen őáltala is megérezhettük az Úr kegyelmét, ahogy mindenki által, aki most is, és az elmúlt 10 évben tanárként vagy tanítványként szolgált itt.
 
  Babics Csaba



2002. március 14., csütörtök 09:19


címlap zóna archívum




© 1999-2007, Internet Sopron Egyesület