CyberPress
közéleti magazin
cyberpress@sopron.hu
2024. április 18., csĂĽtörtök, Andrea, Ilma, András napja


Irodalmi Kávéház

Intranet Galéria

Apróhirdetések

Képeslapok

Soproni Képindex

Polgármesteri Hivatal

ZÓNÁK
Főoldal
Lapszemle
  Lapszemle
Kultúra
  KultúrVáros
  Lélektől lélekig
  SzínházVilág
  Soproni Ünnepi Hetek
  Borváros
Regionális kulturális programajánló
  Színház
  Kiállítás
  Rendezvények
  Hangverseny-Zene
Cyber Kurír
  Hírek - események
  Szomszédvár - Régió
  Soproni Snassz
Európai Unió
  EU
Cyber hírek
  Közélet
  SopronMedia
  Városháza
  Sport
Szórakozás
  Fesztiválgájd
  HangFal
  Mi1más
  Diákélet - diákszáj
  ViccGödör
Gazdaság
  Kereskedelmi és Iparkamara
Sport - szabadidő
  Sportcentrum
  Száguldó Cirkusz
Tudomány-technika
  Űrvadász
  Egészség
Környezet
  Borostyán
  Egészség

Hírek - események  

Fórum Európáról

    Dr. Szájer József az Országgyűlés Európai Integrációs Ügyek Bizottságának elnöke tartott az Európai Unióhoz való csatlakozás fő kérdésköreit érintő fórumot a B.W. Pannonia Med Hotel kupolatermében.

- Negyven éven keresztül az Európa keleti felén uralkodó birodalom részévé váltunk – saját akaratunkon kívül –, ezért ránk ragadt a kelet-európai bélyeg; a történelem néha ilyen furcsa módon alkotja a földrajzi elképzeléseket, hiszen Magyarország és Sopron több mint ezer esztendeje Európa közepén van, ezért, amikor az Európai Unióhoz csatlakozunk, akkor nem Európához csatlakozunk, hiszen Magyarország mindig is Európa része volt - fejtette ki dr. Szájer József előadása bevezetőjében. Hangsúlyozta:
- Az Európai Unióhoz való csatlakozás valójában egy, a második világháborút követő negatív tapasztalok eredményeképpen kialakult – folyamatos mozgásban, változóban lévő – intézményrendszerhez való kapcsolódást jelenti.
    Az Európai Unió egy alulról építkező rendszer, amelyben a tagországok a saját maguk határozzák meg azokat a fő területeket, amelyeken érvényesülni szeretnének Ha Magyarország az EU sikeres tagja akar lenni a saját érdekeit kell képviselnie és érvényesítenie. Magyarországnak a meglévő értékeit kell bevinnie az unióba.
- Tudnunk kell azt, hogy vannak értékeink, nem lehetünk kishitűek jelentette ki a politikus, aki azt is hangsúlyozta, hogy Magyarország is sokat tud tenni az EU érdekében.
    Előadásában dr. Szájer József arra is rávilágított, hogy mit jelent a térségben, a határ-mentén az EU jelenléte és milyen hatásokkal járhat a csatlakozás.

- Sopront körbeveszi a határ, amelynek nem szabad lebecsülni a jelentőségét. Annak megszűntét követően a soproniak számára történelmi elégtételt is jelent, hogy közvetlen kapcsolatot tudnak tartani a saját környezetünkkel

    Gazdasági értelemben is perspektivikus hatásai lehetnek a csatlakozásnak. Azáltal, hogy Sopron és környező települések visszanyerik saját életterüket óriási, új esélyek nyílnak meg a térség számára.

    Helyreállnak a korábban már létező történelmi régiók. Csak azok a nemzetek tudtak sikeresek lenni, amelyek önmagukat meg tudják őrizni. A magyar gazdaságnak is meg kell erősödni ahhoz, hogy a versenyt állni tudja, jelentette ki a politikus, aki aláhúzta, hogy csodák nem fognak történni, saját erőnkből kell megteremtenünk gazdaságunk erejét, megőrizve identitásunkat, ápolva kultúránkat. Magyarország számára a rendszerváltás után teremtődött meg annak lehetősége, hogy saját maga legyen.

    Az EU csatlakozás kérdésében dr. Szájer József szólt a lehetséges alternatívák értékelésének szükségességéről. Kijelentette: lényegében Magyarország már az EU tagja, abban az értelemben, hogy a külkereskedelmi kapcsolatok kétharmada már az unióval folyik; ebből adódóan gyakran az EU döntések nagyobb hatást gyakorolhatnak Magyarországra, mint más EU-s tagállamra. Az EU tagság hatásai és következményei között említette egyrészt a döntésekbe való beleszólás jogát, másrészt azt, hogy a tagság által új, EU-s források nyílnak meg. Amennyiben Magyarország 2015-ig eléri az EU-s országok átlagát – amire egyébként reális esély van – azt jelenti, hogy 20-25 év alatt negyven éves lemaradást hozott be az ország jelentette ki dr. Szájer József, aki mint hangsúlyozta, a parlament Európai Integrációs Ügyek Bizottságának elnökeként is igyekezett Sopronra és térségére figyelni.

    A közelmúltban alakult meg Brüsszelben az Európai Konvent, amely Európa fontos kérdéseiben hivatott dönteni. Kifejtette: a konvent tagjaként kötelességének érzi, hogy az európai jövőről ne csak a parlament falain belül essék szó, hanem lehetőség legyen arra, hogy civil kezdeményezések ajánlásai is eljussanak Brüsszelbe. Az ezt a célt szolgáló fórum mellett, a civil kezdeményezések egyik kiváló példájának nevezte az Európa Levelet, (amelyről oldalainkon többször írtunk) és amelynek címzetthez való eljuttatását Sopron országgyűlési képviselője felvállalta.
    Az Európa-levél példája is bizonyítja, hogy van civil akarat és civil szándék, akkor azokra a politikusoknak is figyelni kell- mondta dr. Szájer József, aki ezt követően ő maga is bélyeget ragasztott a hatalmas méretű Európa-levélre.
    A soproniak pedig ezúttal joggal reménykedhetnek, hogy hamarosan eljut a címzetthez a soproniak csatlakozási szándékáról szóló levél.

V.B.É.



2002. március 21., csütörtök 00:53


címlap zóna archívum




© 1999-2007, Internet Sopron Egyesület