CyberPress
közéleti magazin
cyberpress@sopron.hu
2024. április 19., péntek, Emma napja


Irodalmi Kávéház

Intranet Galéria

Apróhirdetések

Képeslapok

Soproni Képindex

Polgármesteri Hivatal

ZÓNÁK
Főoldal
Lapszemle
  Lapszemle
Kultúra
  KultúrVáros
  Lélektől lélekig
  SzínházVilág
  Soproni Ünnepi Hetek
  Borváros
Regionális kulturális programajánló
  Színház
  Kiállítás
  Rendezvények
  Hangverseny-Zene
Cyber Kurír
  Hírek - események
  Szomszédvár - Régió
  Soproni Snassz
Európai Unió
  EU
Cyber hírek
  Közélet
  SopronMedia
  Városháza
  Sport
Szórakozás
  Fesztiválgájd
  HangFal
  Mi1más
  Diákélet - diákszáj
  ViccGödör
Gazdaság
  Kereskedelmi és Iparkamara
Sport - szabadidő
  Sportcentrum
  Száguldó Cirkusz
Tudomány-technika
  Űrvadász
  Egészség
Környezet
  Borostyán
  Egészség

Hírek - események  

Magyarországon elsőként Sopron lett IPA-város

Barátsággal szolgálni! - hangzott el az International Police Association (IPA) jelszava a Hotel Sopronban, ahol közel háromszáz meghívott között Németországból, Ausztriából, Olaszországból, Ukrajnából, Belgiumból érkezettek ünnepelték közösen azt, hogy Sopron, elsőként Magyarországon, Bécsújhely után a világon pedig másodikként megkapta a megtisztelő IPA-város címet. Az ünnepséget megelőzően együttműködési megállapodást írt alá az International Police Association (IPA) megyei elnöke Szilágyi Attila és dr. Gimesi Szabolcs Sopron polgármestere.

    A nagyszabású ünnepségen, – amelynek fővédnöke dr. Szájer József, Sopron Város országgyűlési képviselője, két védnöke Ivanics Ferenc a Győr-Moson-Sopron Megyei Közgyűlés elnöke és dr. Gimesi Szabolcs polgármester voltak – elsőként Szilágyi Attila az IPA megyei elnöke szólt az egybegyűltekhez. Ismertette az 1950-ben alakult nemzetközi rendőrszervezet történetét, célját és tevékenységét, amelynek részeként említette az 1990-es budapesti rendőrök által a Magyarországi IPA Tagok Országos Egyesülete megalakítását. Ezt megelőzően Sopronban már volt hét fő, a németországi kempteni IPA szervezetben társult IPA-tag. Az IPA kiemelkedő tevékenységei között említette az 1998-as ukrajnai árvíz károsultjainak megsegítésére gyűjtött 15 millió forint értékű adományt, és az árvíz-sújtotta Csaroda község segítését.
- Büszkén fogja viselni a mai naptól kezdve Sopron az IPA címet - jelentette ki dr. Gimesi Szabolcs polgármester, aki hangsúlyozta, hogy a megtiszteltetésen és kitüntetésen túl az IPA-cím a városnak elkötelezettséget, hivatástudatot és feladatot is jelent. Sopron magyarságát és európaiságát bizonyította, hogy eddig is a barátság és a szolgálat jegyében élte mindennapjait. Dr. Gimesi Szabolcs elmondta: Sopron az egyik irányból nézve a nyugat kapuja, a másik irányból pedig a magyar nemzet kapuja; e kettős minősége felelősséggel ruházza fel azt a várost, amely kultúrája és polgársága révén mindig is képes volt jótékonykodni. Ezért, otthont kap és jól érzi magát minden, a polgári összefogásra építő civil szervezet Sopronban, amely nemes gondolatok megvalósítására törekszik - jelentette ki a polgármester.

Dr. Gimesi Szabolcs polgármester

Dr. Szájer József Sopron országgyűlési képviselője, a rendezvény fővédnöke szólt arról, hogy a polgárok számára az egyik legfontosabb érték a biztonság, egy olyan élet, amely nem ismeri a félelem fogalmát.


Dr. Szájer József Sopron országgyűlési képviselője

- Országunk védelme, a benne élő emberek nyugalmának biztosítása kiemelt fontosságú programja a kormánynak - jelentette ki a politikus, aki hozzátette, hogy mindannyian, akik az ország ügyeinek intézésére lehetőséget kaptak, vagy akik hivatásukként választották a rend, a közbiztonság védelmét felelősek a haza, a benne élők sorsáért. Hangsúlyozta, hogy a polgári kormány hivatalba lépésétől kezdve kötelességének tartotta a rendőrök munkájának segítését, életkörülményeinek javítását, ugyanakkor a bűnösök felkerítésében nyújtott és a mindennapok biztonságának helyreállításában nyújtott segítséget.

Erkölcsi feladatának tekintette a polgári kormány a Magyarországon jelenlévő külföldi bűnszervezetek kiszorítását is - jelentette ki dr. Szájer József, aki hozzátette, hogy a tények és eredmények önmagukért beszélnek: hiszen az 1998-ban ismertté vált bűncselekmények 600 ezres száma, 2000-ben 465 ezerre csökkent, amellyel egyidőben jelentős pozitív irányú változás következett be a bűnözés szerkezetében is.
Dr. Szájer József szólta jövőbeni tervekről is: a kormány alapvető feladatának tekinti a rendőrség anyagi erkölcsi támogatását, a közbiztonság és a rend megóvását, ezért 2006-ig mintegy 2000 rendőr szolgálatba lépését és 2000 rendőrautó lecserélését tervezik.

Az Európai Uniós tagság új követelményeinek is megfelelni tudó, erkölcsileg és anyagilag megbecsült, szakmailag képzett, kulturált emberekből álló rendőrségé a jövő - jelentette ki dr. Szájer József.

Hans Riepl a Burgenlandi IPA elnöke jókívánságait és szakmai elismerését fejezte ki Sopron városnak, IPA-várossá válásának alkalmából.
Az ünnepség folytatásaként Walter Gruber az IPA osztrák szekciójának kincstárnoka és Szilágyi Attila ünnepélyesen átadta dr. Gimesi Szabolcs polgármesternek a városnak adományozott IPA zászlót.

A Rendőrség Fúvószenekara közreműködésével lezajlott ünnepség alapító tagoknak és támogatóknak adott köszönő elismerések és emlékérmek ajándékozásával folytatódott, dr. Szájer József országgyűlési képviselőt és dr. Gimesi Szabolcs polgármestert tiszteletbeli IPA-taggá fogadta a szervezet.

balogh
 
 



2002. március 25., hétfő 01:53


címlap zóna archívum




© 1999-2007, Internet Sopron Egyesület