CyberPress
közéleti magazin
cyberpress@sopron.hu
2024. április 19., péntek, Emma napja


Irodalmi Kávéház

Intranet Galéria

Apróhirdetések

Képeslapok

Soproni Képindex

Polgármesteri Hivatal

ZÓNÁK
Főoldal
Lapszemle
  Lapszemle
Kultúra
  KultúrVáros
  Lélektől lélekig
  SzínházVilág
  Soproni Ünnepi Hetek
  Borváros
Regionális kulturális programajánló
  Színház
  Kiállítás
  Rendezvények
  Hangverseny-Zene
Cyber Kurír
  Hírek - események
  Szomszédvár - Régió
  Soproni Snassz
Európai Unió
  EU
Cyber hírek
  Közélet
  SopronMedia
  Városháza
  Sport
Szórakozás
  Fesztiválgájd
  HangFal
  Mi1más
  Diákélet - diákszáj
  ViccGödör
Gazdaság
  Kereskedelmi és Iparkamara
Sport - szabadidő
  Sportcentrum
  Száguldó Cirkusz
Tudomány-technika
  Űrvadász
  Egészség
Környezet
  Borostyán
  Egészség

Hírek - események  

b>Soproni vízkészletek védelembe helyezése

A Hidrológiai Társaság Soproni Területi Szervezete a Hidrológiai Szakosztállyal közösen rendezett március 26-án előadóülést, amelynek bevezetőjében Németh Kálmán emlékezett meg a “Víz világnapjáról”.


Havas András az MHT Soproni területi Szervezetének elnöke és Németh Kálmán

-A Víz Világnapja az emberiség, környezetünk, az élővilág egyik legfontosabb alapelemének világ-ünnepe.
A víz fontosságát, a Föld folyamatos átalakulásában, az életben betöltött szerepét, a szakma fontosságát fölösleges ebben a szakmai körben ecsetelni, ismétlésnek hatna.
    A megemlékezés, mások figyelmének felkeltése, a vízzel kapcsolatos szakmával való sokoldalú foglalkozás kiemelt szerepére történő felhívás éppen az Önök, a mi feladatunk.
    Szerencsére az utóbbi években a világ mind több országában felismerte a társadalom, a gazdaság és a politikai hatalom, hogy a víz, a vele kapcsolatos folyamatok védelemre és szabályozásra szorulnak jövőnk, a földi életkörülmények romlásának megállítása érdekében.
    Amíg hazánkban a rendszerváltás előtti szemléletben a víz pazarlása, tisztaságának elhanyagolása, tisztításának háttérbe szorítása volt a jellemző, addig a rendszerváltás éppen ezt a témát használta fel politikai célokra, szakembereink részben jogos támadására.
    A felismerés, hogy a vízgazdálkodás minden területen a gazdaság részévé, sőt kiemelt ágazatává kell tenni, folyamatosan következett be. Ma már nyilvánvaló, hogy az infrastruktúrális beruházások, a vízkészletek védelme, a vízlefolyások szabályozása gazdasági fejlődésünk része, életvitelünk meghatározója.
    A szakismeret, a szaktudás ehhez hazánkban Sopronban adott., az előállt feladatok megoldásához az Önök munkája tudása naponta hozzájárul, amiért elismerés illeti mindnyájukat.
    A Víz Világnapja alkalmával arra kérem Önöket, hogy a mindennapi szakmai tevékenységük mellett a társadalom mind szélesebb rétegével ismertessék meg a szakma fortélyait, hogy munkánk hatékonysága fokozódjék, az eredmények javuljanak - zárta beszédét Németh Kálmán.

    A Magyar Hidrológiai Társaság Soproni Területi Szervezetének rendezvénye Havas András elnökletével az előzetesen meghirdetett program szerint folytatódott.
Az előadás témája: Soproni vízkészletek védelembe helyezése volt, melyről három előadás hangzott el.


Mohácsiné Simon Gabriella

    Mohácsiné Simon Gabriella az ÉDUVÍZIG munkatársa, a témával összefüggő országosan és igazgatóságunk és területén végzett felmérésekről, az elvégzendő feladatokról szólt, hangsúlyozva a szakmai és pénzügyi nehézségeket, a 2009-ig terjedő megvalósításokat.


Csepregi András

    Csepregi András a Hidrosys Kft. dolgozója, modellezte Sopron két legjelentősebb vízbázisának védelmére vonatkozó megfigyeléseit. Különlegessége a vizsgálódásnak, hogy a hidrogeológiai viszonyok határon átnyúló helyzete miatt az osztrák szakemberekkel is megtörtént az egyeztetés.

    D arázs Attila, a Vituki Hidrosystem Kft-től a vízminőségi hatásokról számolt be, légi felvételekkel is bizonyítva a jelentősebb szennyező gócokat.
    Havas András elnök hozzászólásában a vízmű rendelkezésére álló összes vízkészlete védelembe helyezésének teendőiről, a rekonstrukciós feladatokról adott tájékoztatást.

Németh Kálmán - T.É.
 
 



2002. március 27., szerda 21:45


címlap zóna archívum




© 1999-2007, Internet Sopron Egyesület