CyberPress
közéleti magazin
cyberpress@sopron.hu
2024. május 2., csütörtök, Zsigmond napja


Irodalmi Kávéház

Intranet Galéria

Apróhirdetések

Képeslapok

Soproni Képindex

Polgármesteri Hivatal

ZÓNÁK
Főoldal
Lapszemle
  Lapszemle
Kultúra
  KultúrVáros
  Lélektől lélekig
  SzínházVilág
  Soproni Ünnepi Hetek
  Borváros
Regionális kulturális programajánló
  Színház
  Kiállítás
  Rendezvények
  Hangverseny-Zene
Cyber Kurír
  Hírek - események
  Szomszédvár - Régió
  Soproni Snassz
Európai Unió
  EU
Cyber hírek
  Közélet
  SopronMedia
  Városháza
  Sport
Szórakozás
  Fesztiválgájd
  HangFal
  Mi1más
  Diákélet - diákszáj
  ViccGödör
Gazdaság
  Kereskedelmi és Iparkamara
Sport - szabadidő
  Sportcentrum
  Száguldó Cirkusz
Tudomány-technika
  Űrvadász
  Egészség
Környezet
  Borostyán
  Egészség

Közélet  

'Megtaláltuk a gazdaságfejlesztés modelljét'

Matolcsy György gazdasági miniszter: Megtaláltuk a gazdaságfejlesztés modelljét

    Sopron és térsége önmagában, lehetőségeinél és szándékainál fogva is szívesen válik refencia-hellyé minden tekintetben a Széchenyi Terv Soproni megvalósulásaival kapcsolatban - jelentette dr. Szájer József Sopron országgyűlési képviselője azon a sajtótájékoztatón, amelyre Matolcsy György gazdasági miniszter soproni látogatását követően került sor. Dr. Szájer József azt is elmondta, hogy zártság miatta a város lehetőségei sokáig korlátozódtak voltak, ezért országgyűlési képviselőként mindig is kötelességének tartotta, hogy a várostól évtizedek alatt elvett lehetőségeket visszahozza.


Matolcsy György gazdasági miniszter a soproni Konferencia és Kulturális Központ bejárásán

- Sopron jelkép volt a múltban a zárt állampárti rendszert átélt Magyarországnak, jelképe volt a 90-es évtizedekben a nyitásnak és az elkövetkező években jelképe lesz az EU-ba belépő Magyarországnak, abból a szempontból, hogy kicsiben itt minden megvalósulhat, a minőségi kulturális és természet-turizmus területén -jelentette ki Matolcsy György, aki a soproni Konferencia Központ bokréta-ünnepségét követően a természet-turizmus lehetőségeiről tájékozódva a Károly-magaslatra is ellátogatott.
    Az eddigiek mellett, a térségben fellelhető gazdasági erőként neveztet meg: az öko- és természet-turizmust, a kultúr-turizmust, a gyógyturizmust. Magyarország többi térségének és városának is mintát adhat Sopron, arra, hogy hogyan lehet a négy gazdasági erőt együttesen mozgatni, mintát adhat arra, hogy hogyan lehet egy világváros közelében kiegészítő turisztikai, kulturális és szellemi központként működni, hogyan lehet bekapcsolódni az EU-ba, Európa felé sikeresen nyitni.
    Kijelentette: a Széchenyi Terv programjai nagyon is harmonizálnak a városban és térségben – Sopron és 39 település 92 ezer polgárát érintő – megfogalmazódott és hosszú távon való előregondolkodást jelentő célokkal. Sopron és közvetlen környéke – Nagycenk, Eszterháza, Fraknóvárát és Kismartont is beleértve – egy regionális egységet képezhet.  A gazdasági miniszter arra is lehetőséget lát, hogy Eszterháza és Nagycenk teljes rekonstrukciót éljen át a következő politikai ciklusban, azért, hogy megvalósuljon az EU-s csatlakozás idejére a két kulturális szellemi központ régi fényébe való visszaállítása.

    A cyberpress kérdésére válaszolva Matolcsy György kijelentette, hogy az ország további fejlődésének garanciáját a már beindult növekedési motorokban látja, amelyek révén az EU gazdasági fejlődésének jelenleg a több mint kétszeresét teljesíti a magyar gazdaság. A jelenlegi fejlettségi szintünk az EU-s átlag 53 %-a; 2014-20015-re lesz elérhető Magyarország számára az akkori uniós átlag jelentette ki Matolcsy György. Ennek feltételeit és eszközeit is megnevezte: ezek azok, amelyekkel elértük a mostani növekedést, a tömeges munkahelyteremtés, a munkanélküliség leszorítása, az infláció csökkentése, és a valamennyi egyensúly-mutató – egy időben történő – javítása. Folytatni kell a Széchenyi Terv által felölelt programokat, amelyeket érdemes tíz évre meghosszabítani és kibővíteni a mezőgazdasági élelmiszer-iparral, oktatással egészségüggyel és más további programokkal - jelentette ki aminiszter. Érdemes a Széchenyi tervet az EU forrásaival összekötni, amelyek által az unió megkétszerezi a Széchenyi terv forrásait. Kulcsfontosságúnak nevezte az állam, az önkormányzatok, a vállalkozók és a családok közötti együttműködést és összefogást.

- Megtaláltuk a gazdaságfejlesztés modelljét a privatizáció modellje után, és megtaláltuk a gazdaságfejlesztési modell mögötti titkos fortélyt: ez pedig az összefogás. Ez a további, fenntartható fejlődés igazi garanciája - jelentette ki Matolcsy György, aki hozzáfűzte, hogy mindezekkel a jövőre 6-7 %-os gazdasági növekedés várható.
    Sopron régióközponti szerepével kapcsolatos kérdésre válaszolva a miniszter kifejtette, hogy egyrészt, az unió és az ország előtt álló fejlesztési feladatok szempontjából az egész Magyarország egy nagy régiónak számít; másrészt pedig – kulturális, turisztikai, szellemi szempontokat figyelembe véve – sok egymást kiegészítő, régióközpontja lesz az országnak

V.B.É.



2002. március 29., péntek 19:32


címlap zóna archívum




© 1999-2007, Internet Sopron Egyesület