CyberPress
közéleti magazin
cyberpress@sopron.hu
2024. április 27., szombat, Zita napja


Irodalmi Kávéház

Intranet Galéria

Apróhirdetések

Képeslapok

Soproni Képindex

Polgármesteri Hivatal

ZÓNÁK
Főoldal
Lapszemle
  Lapszemle
Kultúra
  KultúrVáros
  Lélektől lélekig
  SzínházVilág
  Soproni Ünnepi Hetek
  Borváros
Regionális kulturális programajánló
  Színház
  Kiállítás
  Rendezvények
  Hangverseny-Zene
Cyber Kurír
  Hírek - események
  Szomszédvár - Régió
  Soproni Snassz
Európai Unió
  EU
Cyber hírek
  Közélet
  SopronMedia
  Városháza
  Sport
Szórakozás
  Fesztiválgájd
  HangFal
  Mi1más
  Diákélet - diákszáj
  ViccGödör
Gazdaság
  Kereskedelmi és Iparkamara
Sport - szabadidő
  Sportcentrum
  Száguldó Cirkusz
Tudomány-technika
  Űrvadász
  Egészség
Környezet
  Borostyán
  Egészség

Hírek - események  

Cárok nyomában

    Tengerdi Antal alpolgármester vezetésével soproni delegáció járt a bulgáriai Veliko Turnovoban. A Szófiától mintegy 150 km-re északkeletre fekvő város vezetői, valamint Dr.Kolozsi Béla szófiai magyar nagykövet által kezdeményezett kapcsolatfelvétel többek között együttműködési szándéknyilatkozat aláírását is eredményezte. Városunk delegációjának jelenlétében leplezték le Dunyov István emléktábláját, melynek kivitelezéséhez szerény mértékben hozzájárult Sopron is. A történelmi, vallási értékekben és látnivalókban rendkívül gazdag egykori cári főváros delegációja előre láthatólag augusztus közepén viszontlátogatást tesz városunkban, melynek során szorosabb együttműködést szeretnének kialakítani a sok tekintetben hasonlatos két város, Sopron és Veliko Turnovo között.
 
 


 
 

 
 

 
 
 
Több nemzet hőse: DUNYOV ISTVÁN

Dunyov István (1816-1889) a XVIII. században a Temes megyei Vingára telepített bolgárok leszármazottja. Apja csak bolgár és román nyelven beszélt, bezzeg a fia szerb, román, német, angol, spanyol, portugál és francia nyelven is megtanult a magyaron és a szülői házban elsajátított bolgáron kívül.

Jogi diplomája megszerzése után szülőföldjén lett ügyvéd, fenntartva a kapcsolatot a Vasvári Pál köré csoportosult fiatalokkal. Az 1848-as szabadságharcunkban nemzetőrként, majd honvédtisztként vesz részt. 1849-ben sebesülése miatt hordágyon viszik a világosi fegyverletételhez. Haynau előszöri halálra, majd tíz év várfogságra ítélteti. Nem töri meg a fogság, büntetése letöltése után Olaszországba, Garibaldi táborába szökik.

1860-ban, Volturnonál bal lábát veszti, de sebesülten sem hagyja el a csatateret, ezért Garibaldi ezredessé lépteti elő‚ s alakulatát róla nevezi el. "Olyan ember számára, mint ön, minden dicséret kevés" mondja neki elismerően.

Mint Kossuth, ő is visszautasította a kiegyezést. Amikor idehaza képviselőnek jelölték, udvarias levélben visszautasította azt.

Olasz katonai nyugdíjból élt családjával 1889-ben bekövetkezett haláláig, amikor katonai tiszteletadással temették el Pistoiában. Egyaránt volt hőse a magyarságnak, az olasz egységmozgalomnak, valamint a bánáti román és bolgár nemzetiségnek. Városunk hozzájárulásával néhány napja immáron tábla hirdeti emlékét Veliko Turnovoban is!

H.T.



2002. március 29., péntek 19:48


címlap zóna archívum




© 1999-2007, Internet Sopron Egyesület