CyberPress
közéleti magazin
cyberpress@sopron.hu
2024. május 16., csĂĽtörtök, Mózes, Botond napja


Irodalmi Kávéház

Intranet Galéria

Apróhirdetések

Képeslapok

Soproni Képindex

Polgármesteri Hivatal

ZÓNÁK
Főoldal
Lapszemle
  Lapszemle
Kultúra
  KultúrVáros
  Lélektől lélekig
  SzínházVilág
  Soproni Ünnepi Hetek
  Borváros
Regionális kulturális programajánló
  Színház
  Kiállítás
  Rendezvények
  Hangverseny-Zene
Cyber Kurír
  Hírek - események
  Szomszédvár - Régió
  Soproni Snassz
Európai Unió
  EU
Cyber hírek
  Közélet
  SopronMedia
  Városháza
  Sport
Szórakozás
  Fesztiválgájd
  HangFal
  Mi1más
  Diákélet - diákszáj
  ViccGödör
Gazdaság
  Kereskedelmi és Iparkamara
Sport - szabadidő
  Sportcentrum
  Száguldó Cirkusz
Tudomány-technika
  Űrvadász
  Egészség
Környezet
  Borostyán
  Egészség

Concerto  

... évszázadok óta a liturgia szolgálatában ...

 

Húsvét a Szent Mihályban

A Szent Mihály Ének- és Zenekar szolgálata

Ének- és Zenekarunk eredete az évszázadok ellenôrizhetetlen homályába nyúlik vissza, hiszen a katolikus liturgia elválaszthatatlan alkotóeleme az énekes Isten-dícséret. Ilyen értelemben nem beszélhetünk kórusunk alapítójáról, vagy alapítá-sának évérôl - a liturgikus ének egyidôs a templommal. A Szent Mihály dombon már 1276-ban dokumentálhatóan állt az a templom, mely az 1400-as évek máso-dik felének átépítési munkái után 1484-ben nyerte el mai formáját. A plébánia-templom mellett mindig iskola is állt, ahol a tanítás egyik fô célja a liturgikus énekben részt vevô fiatalok képzése volt. Az ünnepélyes szentmiséken, énekes litániákon, temetések alkalmával az iskolamester és diákjai látták el az énekkari szolgálatot. A XV. század elejétôl kezdve a fennmaradt számadáskönyvekben jól nyomon követhetô az orgonista, az iskolamester és az énekesek díjazása, sôt, 1532-tôl már a vonósok és trombitások részére kifizetett összegekrôl is tanúskodnak a bejegyzések. 1609-ben adta ki Sopron szabad királyi város azt a rendeletet, mely ma is működô ének- és zenekarunk szempontjából sorsdöntô: ugyanis a város kötelezte a toronyzenészeket, hogy a szent zene minôségének emelése érdekében vasár- és ünnepnapokon a szentmisén vegyenek részt, s fizetségük egy részét is a városi tanács vállalta át. Ettôl kezdve rendszeresek a zenekarral kísért szertartások, melyek aztán a reformáció korában templomunkban felváltva katolikus és evangélikus liturgia szerint folytak. Széchényi György gyôri püspök egyházzenei alapítványának hatására az 1700-as években felpezsdült a zenei élet. A vallásos ünnepek fényét a Ruzsicska Vencel vezette katonazenekar és az Esterházy herceg Haydn zenekara is emelte. A XVIII. században rendszeressé váltak az énekekkel, zenekarral, fényes külsôségekkel megrendezett egyházi események. A XIX. században id. és ifj. Kurzweil Ferenc karnagyok működése során megalakult a Soproni Zeneegyesület, majd amikor itt nehézségek támadtak, a Szent Mihály Egyházi Zeneegyesület is, ennek keretében az ének- és zenekar képzésén, a repertoár bôvítésén kívül egyházi zeneiskolát is fenntartottak. A leggyakrabban elôadott művek Mozart, Haydn, Schubert és Beethoven miséi. A XX. század során ezt a gazdag hagyományt töretlenül folytatta a kórus, kiegészítve Liszt, Halmos László műveivel. Az ének- és zenekar munkáját egyrészt karizmatikus karnagyai - Struglitz József és Rasztovits Ferenc - másrészt a zeneszeretô városplébánosok biztosították és támogatták. Az 1970-es évektôl kezdve a II. Vatikáni Zsinat litur-gikus rendelkezései szerint a híveket mind jobban bevonják a liturgiába. Így a zenekar kíséretes ünnepi nagymisék már nem minden vasárnap, hanem csak nagy ünnepeken szólalhatnak meg. A kórus továbbra is hűségesen szolgálva, alkalmazkodik az új helyzethez, s azóta is a város amatôr és hivatásos muzsikusaival minden karácsonykor, húsvétkor és a templombúcsún az évszázados hagyományoknak megfelelôen nagyszabású ünnepi szentmisét szólaltat meg.

Ma, a XXI. század elején ismét új kihívásoknak kell megfelelnünk.
Gazdag hagyomány ôrzôi és folytatói vagyunk. Fô feladatunk természetesen továbbra is az ünnepélyes liturgia megünneplésének méltó zenei keretet nyújtani. Kötelességünknek érezzük ezen felül még azt is, hogy ezt a több évszázados értéket minél szélesebb körben megismertessük. Sopron olyan kincse ez, amelyre méltán lehetünk büszkék. Nem is olyan régen még a város fô zenei eseménye volt egy-egy zenés nagymise, s azért dolgozunk, hogy ez ismét így legyen.

2002. húsvétján a Soproni Tavaszi Napok záróeseményeként a Szent Mihály Ének-és Zenekar  elôadásában a húsvéti ünnepi szentmisén a 270 éve ezen a napon született Joseph Haydn miséje hangzik fel: Missa in honorem Sancti Nicolai,  Hob. XXII:6. A szentmisét cerebrálja és szentbeszédet mond: Dr. Rédly Elemér városplébános, pápai prelátus.
Közreműködnek az Énekkar szólistái: Kóczán Krisztina, Nagy Cecília P., Glász Mihály és Mészáros Tibor. Orgonál: Szekendy Tamás .Vezényel: Benyovszky Imre karnagy.
A szentmise 2002. március 31-én 10 órakor kezdôdik a soproni Szent Mihály templomban. A Panoráma Rádió élô egyenes adásban közvetíti!
 

(Simon András grafikája)

Források:
Bárdos Kornél: Sopron zenéje a 16-18. században (Akadémiai Kiadó, 1984)
Siklósi Éva: A Szent Mihály templom énekkarának története (1977)

 Kóczán Krisztina
 
 



2002. március 30., szombat 15:34


címlap zóna archívum




© 1999-2007, Internet Sopron Egyesület