CyberPress
közéleti magazin
cyberpress@sopron.hu
2024. május 18., szombat, Erik, Alexandra napja


Irodalmi Kávéház

Intranet Galéria

Apróhirdetések

Képeslapok

Soproni Képindex

Polgármesteri Hivatal

ZÓNÁK
Főoldal
Lapszemle
  Lapszemle
Kultúra
  KultúrVáros
  Lélektől lélekig
  SzínházVilág
  Soproni Ünnepi Hetek
  Borváros
Regionális kulturális programajánló
  Színház
  Kiállítás
  Rendezvények
  Hangverseny-Zene
Cyber Kurír
  Hírek - események
  Szomszédvár - Régió
  Soproni Snassz
Európai Unió
  EU
Cyber hírek
  Közélet
  SopronMedia
  Városháza
  Sport
Szórakozás
  Fesztiválgájd
  HangFal
  Mi1más
  Diákélet - diákszáj
  ViccGödör
Gazdaság
  Kereskedelmi és Iparkamara
Sport - szabadidő
  Sportcentrum
  Száguldó Cirkusz
Tudomány-technika
  Űrvadász
  Egészség
Környezet
  Borostyán
  Egészség

Nyugati Kapu  

Ifjú szívekben születik újra
Főhajtás Kodály Zoltán emléke előtt

1967. március 6-án – nyolcvanötödik évében – szívroham ölte meg. „Riadtan figyelt a világ: a távoli villámban halál híre gördült, s mindenki tudta: nagy szív dermedt némaságba”. Harmincöt éve annak, hogy elment a legnagyobb magyarok egyike. Azóta is nehezen tudjuk besorolni a történelem rendjébe, talán azért is, mert ő maga volt a megtestesült, tökéletes Rend, és körülötte már régóta nem ilyen a világ.

    Mondhatta volna magáról: non omnis moriar (nem egészen halok meg). A csodálatos Háry János Palló Imréje ezt szebben mondta: „Az élő Kodály nincs többé, de öröklétre támadt a halhatatlan Kodály Zoltán”. Ő maga pedig egyik pályatársa temetésén azzal kezdte gyászbeszédét, hogy „az elmúlás vigasztalanságának, a szívfacsaró fájdalomnak egyetlen enyhítőszere az a tudat, hogy a megboldogult elvégezte munkáját, betöltötte hivatását, nem élt hiába.”
    Kodály Zoltán életében, munkásságában példásan együtt van a magyarság és egyetemesség, a művészet és zenepedagógia, a tudományosság és magyar művelődés, közélet. Az alkotó és tanító kettős hivatásának megvalósítására törekedett, s mind a kettőben világméretűt teremtett. A felismert igazságok jegyében kereste a célhoz vezető utat. Elsősorban a magyar zenekultúra óriása, de „költői nagysága, emberi vonásai, férfias komolysága, prófétikus tömörsége” helyet biztosít neki az emberiség legnagyobbjai között. Nevét – legyünk optimisták – minden magyar, és minden művelt ember a világon ismeri. Grandiózus életművét kötelességünk őrizni, ápolni, továbbfejleszteni. Eszméi világítanak a mi életünk útjain is!
    „Magyaroknak magyarul zenélni: ez volt a célom. Hogy ez másoknak is tetszett: külön szerencse, a sors ajándéka. Külföldre csak azért jártam, hogy a magyarság létéről és ér-tékéről tanúságot tegyek, meg látókört tágítsak, tapasztalatokat szerezzek” – mondotta. „Egy ország létének nemcsak gazdasági feltételei vannak. A magyarság joga az élethez elsősorban egy sajátos kultúra, amit magából merítve megteremt, s amivel naponta él. Ez a kultúra megvan és folyton fejlődik. További életének másik föltétele a közösség, amely használja. Ezt a közösséget tervszerű munkával megteremteni: első és fő kötelessége mindenkinek, aki a magyar kultúra és vele a magyarság fennmaradását akarja. Mert anélkül a kultúra az űrben lebeg, használatlanul elsorvad. Idegenek érdeklődhetnek iránta, de teljes megértésre nem jut-hatnak. Ha a magyarság nem törekszik minden téren az elérhető legnagyobb műveltségre, elmerül a népek tengerében. Olyan kevesen vagyunk, hogy a műveletlenség luxusát egy magyar sem engedheti meg magának” – írta 1955-ben, és már – látnok módjára – globalizálódó mai világunk veszélyeire is  felhívta a figyelmet.
    Amikor 1957-ben a Debreceni Zeneművészeti Szakiskola névadó ünnepségén (június 23.), vagy 1961-ben a Bartók Béláról elnevezett I. Debreceni Nemzetközi Kórusverseny megnyitó ünnepségén, vagy a hatvanas évek első felében a Zeneakadémia nagytermének díszpáholyában láttam s halottam beszélni, tudván nagy hírét, tekintélyét, szinte gyermekmódra csüggtem rajta, lelkesedtem érte, és soha, egyetlen pillanatra se hittem, hogy egyszer eltávozik közülünk, itt hagy minket. Úgy gondoltam, ilyen ember nem halhat meg, mert biztosan örök életet kapott Teremtőjétől, s az a világ legtermészetesebb dolga, hogy most és mindenkor közöttünk éljen.

    Amikor a Farkasréti temetőben örök nyugalomra helyezték, koporsójánál Szabolcsi Bence búcsúztatta az egész nemzet nevében: „Szálfa dőlt ki közülünk, utolsó a nagy szálfák között, utolsó óriása annak a nemzedéknek, mely a századforduló elején s az utána következő évtizedekben megváltoztatta Magyarország szellemi arculatát. Ady Endre, Móricz Zsigmond, Bartók Béla nemzedéke volt ez, a teremtőké és felfedezőké, a faltörőké és sziklabontóké. De mindannyiuk közül bizonyára egyik sem „költötte úgy a milliókra dús élte kincsét”, mint Kodály Zoltán… Amit vállalt, nem kevesebb volt, mint Magyarország újjáteremtése zenében. Mérhetetlen a munka, melyet elvégzett és reánk hagyott… Nemzedékek munkáját végezte el egymaga; nemzedékek tudatát formálta újjá, nemzedékeknek adott hitet, bizalmat és távlatot, életcélt és meggyőződést… tanítványa volt minden magyar költő, művész és muzsikus, minden alkotó szellem, tanítványa volt az egész Magyarország.
        Nép és költő megsokszorozva ajándékozta egymásnak, amit egymástól kapott. Teremtő, egész élet volt az övé, harmonikusan lezáruló, akár azok a klasszikus remekművek, melyeknek tanítványa, követője és megújítója volt; élet és mű egyetlen és oszthatatlan fény és ragyogás, olyan ragyogás, mely immár az egész művelt világra kisugárzik… Az élet és az öröm, ezt hagyta búcsúzóként nemzetére, ez az ő utolsó üzenete, mely most már a síron túlról szól hozzánk el nem múló zengéssel.”
Kodály Zoltán legszebben a gyermekekhez szólt! „Mikor ötvenedszer értem meg születésem napját, oly sokan jöttek előmbe dallal, virággal köszönteni, hogy nem csókolhatlak meg fejenkint, csak levélben küldöm szeretetem… Gyermekek! Ne engem szeressetek, hanem a falusi magyart, akinek lelkét elhoztam nektek, s amiben magatokéra ismertek. Legyetek vele egyek. Akkor én boldog leszek haló poromban is… Gyermekeim! Az élet útján egy percre megálltam. Visszatekintettem, hogy lássam, merről jöttem, merre menjek. S láttam: ezrével jöttök utánam. Szívem örül. Kegyes volt hozzám a sors. Bár gyermektelen maradtam, egyszerre arra ébredek, gyerekek ezrei vesznek körül, mintha mind az enyém volna.”
Meghatóan szép gondolatok.
Az éneklő, játszó gyermekek voltak az ő biztos aranyfedezetei, s ma is bízhatunk abban, amit Keresztury Dezső írt: „éneklő ifjú szívekben születik ő is újra, s él, míg él nemzet e hazán”.

Nagy Alpár



2002. április 05., péntek 23:26


címlap zóna archívum




© 1999-2007, Internet Sopron Egyesület