Borváros |
|
Poncichterek
asztala
Szerkesztette:
Rosenmayer András |
A Zenit fajtát a Vincellér Ház Fertő parti Mitlere Steiner dűlőjében
1999. október 28.-án szüretelték.
A fürtökben egyszerre megtalálhatók voltak a túlérett, töppedt, és
aszúsodott szemek is, melynek
köszönhetően egy Sopronban több, mint száz éve nem tapasztalt édesnemes
borspecialitás készült.
Zöldes aranysárga színnel indul a bor. Elegáns, semmiképpen sem tolakodó
illatában az ananász és a
körte jegyei köszönnek vissza, de némi kis vajasság is megjelenik.
Ízében töretlenül hozza a már
említett jegyeket, szép élénk savak, kellemes cukortartalom (77g/l)
jellemzi, mely alapján nagyjából
egy 3 puttonyos aszúbornak felene meg. Alkoholtartalma (15%) első pillanatra
magasnak tűnhet,
de ízleléskor teljes harmóniában és egyensúlyban tartja a bort. Utóízében,
enyhe kesernyésség
jelenik meg, azonban ez nem von le a bor értékéből, ettől csak sokrétűbbnek
érezhetjük. Közepesen
hosszú utóízével, ünnepi vacsorák méltó lezárása lehet. Gyümölcsökkel
töltött palacsintához,
kéksajtokhoz ajánljuk, de igazi értékei önmagában fogyasztva jelennek
meg! |
|
2002. április 06., szombat 19:20
|
|
|