CyberPress
közéleti magazin
cyberpress@sopron.hu
2024. április 23., kedd, Bel napja


Irodalmi Kávéház

Intranet Galéria

Apróhirdetések

Képeslapok

Soproni Képindex

Polgármesteri Hivatal

ZÓNÁK
Főoldal
Lapszemle
  Lapszemle
Kultúra
  KultúrVáros
  Lélektől lélekig
  SzínházVilág
  Soproni Ünnepi Hetek
  Borváros
Regionális kulturális programajánló
  Színház
  Kiállítás
  Rendezvények
  Hangverseny-Zene
Cyber Kurír
  Hírek - események
  Szomszédvár - Régió
  Soproni Snassz
Európai Unió
  EU
Cyber hírek
  Közélet
  SopronMedia
  Városháza
  Sport
Szórakozás
  Fesztiválgájd
  HangFal
  Mi1más
  Diákélet - diákszáj
  ViccGödör
Gazdaság
  Kereskedelmi és Iparkamara
Sport - szabadidő
  Sportcentrum
  Száguldó Cirkusz
Tudomány-technika
  Űrvadász
  Egészség
Környezet
  Borostyán
  Egészség

Hírek - események  

Gyökerek és szárnyak
Nemzetközi konferencia a globalizációról

    Számos ország részvételével a nemzeti kultúra és a globalizáció kapcsolatáról tartottak többnapos nemzetközi konferenciát Sopronban a Nyugat-Magyarországi Egyetem Közgazdaságtudományi Kara szervezésében. A száz résztvevő szakember mellett ott voltak és angol nyelvű előadásokat tartottak a különböző nemzetek egyetemistái.


Középen: dr. Gidai Erzsébet egyetemi tanár

    A konferencia fővédnöke Tőkés László, királyhágómelléki református püspök volt, aki levélben köszöntötte a rendezvényt, valamint dr. Gimesi Szabolcs soproni polgármester. Az esemény mottója “Gyökerek és szárnyak”. A mottóval kapcsolatban dr. Fábián Attila, a Közgazdaságtudományi Kar dékán helyettese, a szervező bizottság elnöke szolgált magyarázattal.
 

- Egy nemzet jövőjét a gyökerei határozzák meg. Azoknak a kis országoknak, amelyek a világkaszinóban nem vezető szerepet játszanak, egyetlen kapaszkodójuk a nemzeti kultúrájukból származó előny. A mi szárnyainkat a gyökereink jelentik. Nemcsak Magyarországról van szó, hanem minden olyan országról, amelyek a jelen pillanatban háttérbe szorultak. Különben a konferencián Ausztria, Németország, Hollandia, USA, Anglia, Litvánia, Lengyelország, Csehország, Szlovákia, Görögország, Törökország, Ukrajna, Finnország, Bulgária, Románia és Jugoszlávia vesz részt hazánk mellett. A globalizáció nem megállítható. Továbbra is kulcsszerepet játszik életünkben az egészséges globalizáció, amelynek az eredményeit erősíteni szükséges, a káros hatásokat pedig tompítani. Örülni lehet az egyetemi hallgatók közreműködésének, hiszen a globalizáció előnyeivel és hátrányaival együtt róluk szól. Sopron városának és az egyetemnek egyaránt fontos a konferencia a regionális szerepvállalás szempontjából.

Dr Gidai Erzsébet, egyetemi tanárt, a Nyugat-Magyarországi Egyetem Közgazdaságtudományi Karának dékánját a konferencia egyik szünetében kérdeztük álláspontjáról.
- A globalizáció értelmezésében, megközelítésében új szempontok merültek fel. Magyarországon pozitív színezetet kapott, mint a gazdasági fellendülés elkerülhetetlen folyamata. Egyre több azonban az ideológiai, politikai megközelítés, s ezek a hátrányokra is rávilágítanak. Egyesek szerint az internacionalizmus a gazdasági fejlődés rásegítője. Látni kell azt is, hogy egyre inkább az erőviszonyok mentén dőlnek el a dolgok. Az erőközpontú struktúrában növekszik a kisebb nemzetek kiszolgáltatottsága. A kis országok besodródnak a nagy erőpontok alá. A teljes alávetettség nagy veszélyeket hordoz magában. Sérül a nemzeti identitás, amelyet a többi közt a történelem, a kultúra jelent. Nem hiszem, hogy ez a folyamat megfordíthatatlan. Birodalmi koncepciók léteztek máskor is a történelem során, majd megszűntek. A nagyhatalmak felerősödött pénzügyi, politikai, gazdasági nyomása ellen hatásos lehet a regionalizmus, a nemzetállamiság újragondolása.

- Véletlen, hogy a konferencia a magyarországi választások két fordulója közé esett, mégis fontos a kérdés, hogyan kapcsolható a rendezvény témája a választásokhoz?
- A nemzeti erőket nem lehet kiiktatni, háttérbe szorítani, mert odaveszik valami pótolhatatlan, sérül a nemzeti identitás. Mindez több mint pártkérdés, a létünkről van szó. Mellesleg az amerikai előadó is arról beszélt, hogy a multinacionális cégek üzletpolitikája következtében állandóak a leépítések, s ez milyen társadalmi feszültségekhez vezet. Nem lehet gyökértelenné tenni a nemzeteket bármilyen elmélet jegyében, mert a szárnyaikat veszítik el.

P. M.



2002. április 12., péntek 19:19


címlap zóna archívum




© 1999-2007, Internet Sopron Egyesület