CyberPress
közéleti magazin
cyberpress@sopron.hu
2024. május 8., szerda, Mihály napja


Irodalmi Kávéház

Intranet Galéria

Apróhirdetések

Képeslapok

Soproni Képindex

Polgármesteri Hivatal

ZÓNÁK
Főoldal
Lapszemle
  Lapszemle
Kultúra
  KultúrVáros
  Lélektől lélekig
  SzínházVilág
  Soproni Ünnepi Hetek
  Borváros
Regionális kulturális programajánló
  Színház
  Kiállítás
  Rendezvények
  Hangverseny-Zene
Cyber Kurír
  Hírek - események
  Szomszédvár - Régió
  Soproni Snassz
Európai Unió
  EU
Cyber hírek
  Közélet
  SopronMedia
  Városháza
  Sport
Szórakozás
  Fesztiválgájd
  HangFal
  Mi1más
  Diákélet - diákszáj
  ViccGödör
Gazdaság
  Kereskedelmi és Iparkamara
Sport - szabadidő
  Sportcentrum
  Száguldó Cirkusz
Tudomány-technika
  Űrvadász
  Egészség
Környezet
  Borostyán
  Egészség

Szomszédvár - Régió  

Szentes Tamás akadémikus előadása a Berzsenyi Dániel Főiskolán

A globalizáció nem megállítható


Szombathely új tudományos szervezete


Szentes Tamás akadémikus volt a meghívott vendég 2002. április 12-én pénteken a főiskola "D" épületének nagytermében. Előadást tartott, majd részt vett az ezt követő vitán, és válaszolt a kérdésekre.

Az esemény egy új szervezet életét "indította el" immáron a nagy nyilvánosság előtt is. Megalakult a Magyar Tudományos Akadémia Vas Megyei Tudományos Testülete.

Közös elhatározása volt ez a Magyar Tudományos Akadémia Elnökségének, a Veszprémi Akadémiai Bizottságnak és a Szombathelyi Tudományos Társaságnak; anyagilag és társadalmi súlyával pedig mögéjük állt Vas megye és Szombathely város közgyűlése.

Előadását bevezető kis előzetesében az akadémikus utalt napjaink hazai politikai viszonyaira, a következőképpen. Nem gondolta, hogy megéri: a négyévenkénti választások kapcsán a magyar társadalom egyszer ilyen mértékben szakad ketté, mint most, ráadásul, azt kell, hogy mondja, anakronisztikus jelszavak alapján. Mint mondta: életkora miatt hivatkozhat arra, hogy ilyet még az 1943-as időkben, de a kommunizmus építése során sem ért meg.

Hozzátette: semmilyen párthoz semmi köze nincsen; lehetőleg minél nagyobb távolságban igyekszik lenni minden párttól - az Akadémia elveinek megfelelően.

A globalizációról szóló elemző előadását a következőképpen kezdte. Tapasztaljuk, hogy manapság megszaporodtak a globalizáció-ellenes tüntetések. Miért? Azért, mert a folyamat jelentős mértékben felgyorsult, s a már meglévő egyenlőtlenségek egyre szélesebb rétegekben tudatosodtak. A nemzetközi fejlődés-szakadék kínálja a lehetőséget ahhoz, hogy elkeseredett embereket manipulálni lehessen - holott kialakulásában mind a külső, mind a belső körülmények számítanak.

Mi a globalizáció? A fogalom a "globus" (földgolyó, földgömb) szóból származik. Valaminek a kiteljesedése, kiterjedése. Megannyi aspektusa van. A tudomány globalizációja volt a legelső. Szentes Tamás professzor ez alkalommal a gazdasági folyamatokról kívánt szólni.

Tudósokat idézett ezzel kapcsolatban, majd saját értelmezését vezette elő. A világgazdaság mindinkább szerves egységgé fejlődésének folyamata a globalizáció, mely folyamat egyre gyorsul. Ez egységesülés, mely már a XVI. században elindult, napjainkra érvényesül a technológiai fejlődés, a szolgáltatások terén, valamint az adatok, információk világméretű terjedésében.

Mi gyorsította fel a folyamatot? Az, hogy mind vertikálisan, mind horizontálisan terjed! A horizontális terjedést igen elősegítette, hogy a '80-as, '90-es években a szocializmus szétesett, tehát a volt szocialista országok is visszakapcsolódtak a világgazdaságba. Ma már gyakorlatilag nincs egyetlen olyan ország sem, amely az elszigetelődés politikáját folytatná.

A globalizáció gazdasági hatásával kapcsolatban kétféle álláspont van. Egyesek hajlamosak összekeverni a kedvezőtlen jelek fokozódásának okait a globalizáció hatásával. Mások azt mondják, nem kell semmibe beavatkozni, az idők folyamán a globalizálódás maga szünteti meg a fejlődés-szakadékot.

Mi a helyzet valójában? A nemzetgazdasági keretek, az internalizált keretek egyre inkább veszítenek korábbi jelentőségükből. Az állam szerepe azonban a globalizáció folyamatában nem csökken, csak más szférákra kell, hogy terelődjék. Tehát nem a piacgazdaság a szociális, hanem a piac működését megfelelő szociális állami intézkedésekkel kell összekötni.

Bár ez előadásában a gazdaság szempontjából elemzett, Szentes professzor mindenképp fontosnak tartotta kitérni arra: gyakorta esik szó a "kulturális gyarmatosítás" káros hatásáról (amerikanizálódás az étkezés, a televíziózás, a zene stb. terén) - VISZONT: éppen a technikai folyamatok globalizációjának köszönhetően IS kisebb kultúrák sokkal nagyobb lehetőséget nyertek, hogy megismertethessék magukat a világ más részein. A globalizáció így ráébreszti a világ figyelmét a másság, a sokszínűség létezésére, elfogadására. Azaz: óvakodni kell a globalizáció egyoldalú megítélésétől.

Emellett nagyon helytelen felvetni az alternatívát: részt venni vagy kimaradni! Ismert Robison megállapítása: annak a munkásnak a helyzeténél, akit kizsákmányol a tőke, csak annak a munkásnak a helyzete rosszabb, akit nem zsákmányol ki.

A világ népessége felteszi magának a kérdést: támogatni vagy fékezni helyes-e a globalizációt. Nézzünk egy párhuzamot! A kapitalista gazdálkodás azon korszakában, amikor a technikai forradalomnak köszönhetően a gépesítés már beindult, annak tudták be a munkanélküliséget, hogy egyre több a gép a munkáskezek helyett - s megindult a géprombolás mint reakció. Megállították a gépesítést ezek a mozgalmak? Nem.

A globalizációra is megállapíthatjuk ugyanezt. A globalizáció nem megállítható.

Részt kell benne venni, csak az a kérdés: hogyan. Nagyon előrevivő megoldás saját transznacionális cégek létesítése. (Például Finnország - Nokia, Dél-Korea - számos céget sorolhatnánk.) Törekedni kell a szimmetrikusabb, egyenlő partneri viszonyokra az igazi nagyokkal.

Visszakanyarodva a nagy, világméretű "szociális" összefüggésekhez az akadémikus kijelentette: ahogyan a globalizáció halad előre, mindinkább szükség lesz valóságos demokratikus képviseleti rendszerre. Az ENSZ nem ilyen. Az egy ország - egy szavazat, ahogyan jelenleg van: nem ilyen. Ezenkívül fontos megállapítása volt még a professzornak, hogy nemcsak a tőkének, a munkának is globálissá kellene válnia.

Mindent egybevetve Szentes Tamás akadémikus kijelentette: ITT AZ IDEJE EGY ÚJ FELVILÁGOSODÁSNAK!

- gyöngyös -



2002. április 12., péntek 20:43


címlap zóna archívum




© 1999-2007, Internet Sopron Egyesület