CyberPress
közéleti magazin
cyberpress@sopron.hu
2024. május 18., szombat, Erik, Alexandra napja


Irodalmi Kávéház

Intranet Galéria

Apróhirdetések

Képeslapok

Soproni Képindex

Polgármesteri Hivatal

ZÓNÁK
Főoldal
Lapszemle
  Lapszemle
Kultúra
  KultúrVáros
  Lélektől lélekig
  SzínházVilág
  Soproni Ünnepi Hetek
  Borváros
Regionális kulturális programajánló
  Színház
  Kiállítás
  Rendezvények
  Hangverseny-Zene
Cyber Kurír
  Hírek - események
  Szomszédvár - Régió
  Soproni Snassz
Európai Unió
  EU
Cyber hírek
  Közélet
  SopronMedia
  Városháza
  Sport
Szórakozás
  Fesztiválgájd
  HangFal
  Mi1más
  Diákélet - diákszáj
  ViccGödör
Gazdaság
  Kereskedelmi és Iparkamara
Sport - szabadidő
  Sportcentrum
  Száguldó Cirkusz
Tudomány-technika
  Űrvadász
  Egészség
Környezet
  Borostyán
  Egészség

Nyugati Kapu  

A problémákat ki kell beszélni
Televíziós film a kitelepítésekről

    “Ötven, hatvan vagonból álló szerelvény vitte őket a Szudétába”. “Az ágy egy szál deszka volt.” “A budapesti rádión keresztül buzdították a szlovákságot hazatelepülésre.” “1947-ben megindult a lakosságcsere egyezmény lebonyolítása.” “Azt mondták, fasiszták voltak, akiket kitelepítettek. Azt sem tudtam, mi a politika. Párt nem volt minálunk. Volt egy sportegyesület, meg egy karitatív egyesület.” “Egy ember felment a toronyba, onnan figyelte, kik voltak azok, akik eladták magukat.” “A szlovákiai magyarság lefejeződött.” “Egyre inkább befelé fordulók lettek a magyarok. Az egyéni vállalások ideje lejárt.” “Miért nem állít fel Románia és Szlovákia magyar egyetemet?” “A nép soha nem ellensége a népnek…”

    Kiragadott, de jellemző mondatok a Megindultunk című televíziós riportfilmből, amelyet a Győri Városi Televízió sugárzott. Szerződéses ígéret van arra, hogy talán még az idén sugározza az MTV 1 és a Duna Televízió. A feltételezett érintettség és a téma érdekessége okán érdemes megtudni, miért és hogyan készült a film. A témáról Olléné Horváth Mártával, a produkció forgatókönyvírójával, szerkesztő-riporterével beszélgettünk.

– Mi adta az indítást a téma feldolgozásához?
– A saját életem, tapasztalataim. Édesapám református lelkész volt, hat nyelven beszélt. Máig sem nagyon értem miért, kikötötte, hogy mivel ő románul és szlovákul nem beszél, ezért nekem vagy a gyulai román, vagy a békéscsabai gimnáziumot kell választanom. Így kerültem a szlovák gimnáziumba. Ott aztán megismertem a kisebbségi sorsot. Semmi közöm nem volt a szlovákokhoz, de amikor egy csapatban kifutottam velük a sportpályára, én is éppen olyan “butatót” lettem, mint ők. A magyarországi szlovákságot megismertem, a szlovákiai magyarságot azonban csak később. A pozsonyi egyetemen tanultam televíziós újságírást. Közben cikkeket írtam a pozsonyi Új Szóba. A cikkeimet fogadták, de bizalmatlanok voltak velem. Mint kiderült, azt hitték, hogy a helyi nacionalista Matyica Slovenska be-épített embere vagyok. Amikor aztán egyszer az autóbuszon megpofoztak, mert magyarul beszéltem, s erről írtam egy indulatos glosszát, azt mondták, hogy a cikkemet nem közlik, de örülnek, hogy közibük tartozom. Ekkor elgondolkodtam azon, vajon az egyéni boldogulás terhére is vállalni kell-e a kisebbségi közösséghez való tartozást? S elgondolkodtam azon is, ki hol van kisebbségben?

– Mindez elég indítéknak látszik, hogy a riport elkészüljön?
– A közelmúlt történései is azt mutatják, hogy akár háborúhoz vezethet, ha a dolgok nincsenek kibeszélve, s a vélekedések előítéleteken, manipulációkon alapulnak. Népeket lehet egy-másra uszítani. Ebből a szempontból nagyon tanulságos a kitelepítések ügye, a reszlovakizáció. Több mint ötven év telt el a népellenes cselekedetek óta, de a riportalanyok időnként félve kérdezték, és tessék mondani, erről már tényleg lehet beszélni? Azt is megjegy-zem, hogy a kitelepített és a felvidéken maradt magyarok körében igény volt a kitárulkozásra. Rokonaimat, régi ismeretségi körömet, egykori iskolámat kerestem meg. A hátteret, a tényeket Szénássy Zoltán történész világítja meg, aki könyvet írt Klapkáról, Lehárról, Jókairól, Egressy Béniről. Fontos adalékokkal szolgált Hankó András tudományos kutató, Fabó Tibor színművész, Mazán Mátyás múzeológus. Egykori kitelepítettek beszélnek a sorsukról. Az apósom elmondta, hogy Szlovákiában sem szlováknak, sem magyarnak nem tekintették őket. Kutyák voltak. A férjem három közép-iskolába járt Szlovákiában, anélkül, hogy tudnia kellett volna szlovákul. Ha a szlovák nyelv használatára volt szükség, az anyósomnak én tolmácsoltam. A kinti közjegyző is nyelvi segítségre szorult adott esetben. Azt tapasztaltam, hogy a vegyesen lakott részeken nincs probléma. Ott adódik gond Szlovákiában, ahol még nem láttak magyart. Meg kellett ismerni a fel-vidéki magyar néger fogalmát. Sajnos sikerült az emberekbe plántálni a bű-nösségtudatot. Ezt a célt szolgálta a benesi dekrétum, a kassai kormány-program.

– Milyen tanulságokkal szolgálhat a riport az Európai Unió bővítése küszöbén?
– Akárki akárhol van, lehessen az, akinek tartja magát. Ne legyenek kisebbségi bűnök. Erős nemzeti identitású embereket kell nevelni. Ugyan-akkor olyanokat, akik idegen közegben is megállják a helyüket. Tizennyolc esztendős koráig kell a gyereket úgy nevelni, hogy tudja, hova tartozik. Ám ha később az egyéni érdeket a közösségi elé helyezi, akkor tegye, még ha ez mások számára furcsának tűnik is. Végül fontosnak tartom, hogy folyamatosan tárgyaljanak a kényes témákról a történészek, nemzetközi jogászok. A dolgokat ki kell mondani, ki kell beszélni.

– Elképzelhető, hogy Szlovákiában is készüljön a témáról riport a feltárás hasonlóan őszinte szándékával?
– Egyelőre sajnos nem. Egy áttelepült szlovák arról beszél a filmben, hogy a szlovákok másodrangú állampolgárok a saját hazájukban, s a gazdasági hatalom odaát a magyarság kezében van. Egyelőre itt tartunk.

P. M.



2002. április 13., szombat 00:35


címlap zóna archívum




© 1999-2007, Internet Sopron Egyesület