CyberPress
közéleti magazin
cyberpress@sopron.hu
2024. május 6., hétfő, Ivett, Frida napja


Irodalmi Kávéház

Intranet Galéria

Apróhirdetések

Képeslapok

Soproni Képindex

Polgármesteri Hivatal

ZÓNÁK
Főoldal
Lapszemle
  Lapszemle
Kultúra
  KultúrVáros
  Lélektől lélekig
  SzínházVilág
  Soproni Ünnepi Hetek
  Borváros
Regionális kulturális programajánló
  Színház
  Kiállítás
  Rendezvények
  Hangverseny-Zene
Cyber Kurír
  Hírek - események
  Szomszédvár - Régió
  Soproni Snassz
Európai Unió
  EU
Cyber hírek
  Közélet
  SopronMedia
  Városháza
  Sport
Szórakozás
  Fesztiválgájd
  HangFal
  Mi1más
  Diákélet - diákszáj
  ViccGödör
Gazdaság
  Kereskedelmi és Iparkamara
Sport - szabadidő
  Sportcentrum
  Száguldó Cirkusz
Tudomány-technika
  Űrvadász
  Egészség
Környezet
  Borostyán
  Egészség

Szomszédvár - Régió  

Sámándal: "Legyen mindenki valamilyen!"

A semmilyenek


Kedves Ivan! Szeretett Mindannyian!


A semmilyenek alattomosak, hosszú életűek és halált hoznak a valamilyenekre - HA a valamilyenek nem érzik meg róluk időben, hogy itt egy semmilyen sompolyog feléjük. Ha jól odafigyelnek, nyitott szemmel-füllel-szimattal járnak: a megérzés, a hatodik érzék, a harmadik szem, a szív szava stb. - sorolhatnám - jelzi nekik belülről, "szirénázva"! De nem ám kis fülborzongató, vékonyhangú átlag jármű-szirénával!! Nem: azzal, amit Pakson kapcsolnának be, ha gond lenne! Olyannal, amilyenből minden településen most is "hadrendben" áll a terület nagyságától függően annyi, hogy vészhelyzet esetén biztosan mindenki értesüljön a bajról, s tudjon menekülni. Olyannal! Iskola tetején, magas házon, telefonpóznán - megfelelő elosztásban fenn állnak a szirénák. Régente igazi hangpróbát tartottak kellő időközönként, most már modernek vagyunk, elintézzük csendben, nem riogatjuk feleslegesen a lakosságot... Persze, van ebben valami, de... talán nem ártana egyszer-egyszer hangos próbának is szerét ejteni: összerántaná a gyomrokat, komolyítana kicsit a komolyítandókon...

Hát ilyen hosszanzúgó, félelmetes szirénával jelez a hátsó érzék semmilyen mifelénk somfordáltáról. Nem szabad a jelzést legyintéssel fogadni! Tilos lanyhának, lagymatagnak lenni ilyen esetben, mert a semmilyen épp erre számít, s már tapad, támad, ragad, és emészt is meg! Akár a baktérium. Feleszi idődet, erődet, pénzedet, egész személyiségedet. Szolgája, alázatosa leszel, robotosa, jobbágya... Nem! Védekezz!

Félreértés ne essék: ha túl talányos lenne ez az írás, s netán máshogy értelmezné bárki - mindjárt kijelentem, nem a segítségre szorulókon, a nincsteleneken, a hajléktalanokon "köszörülöm a nyelvem"!! Ők valamilyenek. Segítségre szorulók, nincstelenek, hajléktalanok. A semmilyenek látszólag normálisan öltözött, jóformán minden feltűnés nélküli átlagembereknek tűnnek. Ne juss el odáig, hogy a gombjuk színét is meg tudd figyelni! Siess, siess el onnan! Ha már kialakul a "kapcsolat" (azaz megvan a semmilyen "tapadási pontja" lelkeden, életeden - pontosan úgy, ahogyan a betegség szokott támadni), munkatársi, baráti, családi: vagy belepusztulsz, de jó hamar - vagy "műtét" segít csak, szike. És félelmetesen nagy darabod lesz az ár, hogy őket belőled kimetsszék! Őket? Hát persze! Nincs rá garancia, hogy csak egy jut Neked, ha a kezdetnél gyenge vagy! Lehet, hogy kettő vagy több is tapad Rád! Időben egyszerre? Vagy "szép" sorban egymásután? Ez változó. Figyelj a belső hangra! A legelső kis gyanúra, hogy ez az ember valahogy "nem"... Valahogy a "nem"-séget hordozza... Nem is tudod megmondani, mi a baj vele, csak olyan belső, lelki vállvonogathatnékod támad... Nem tudod pontosan, mi is a baj vele, mert nem tanítottak meg rá, hogy ez: egy semmilyen, de a belső "súgás" megjelenik!! Figyelj oda! A semmilyenekről ugyanis, sajnos, nem adnak ki körözési fényképet, nem. Túl sok falfelület kéne... sajnos...

Kedvszívó, erőszívó álcalények tücske lett volna a La Fontaine-mesében a tücsök, ha a semmilyenek zenészének áll, nem a hangyákénak.

Imádkozunk esőért, imádkozunk meghalt hozzátartozóért, imádkozunk, hogy az Úr küldjön munkásokat az aratásba... jó jegyért, egészségért... Imádkozni kéne azért is, hogy: Uram, ments meg a semmilyentől, tartsd távol tőlem szivornyáját!!

S a sámán, körözvén, "révülvén" dobolja azt egész-Földre igézve igazzá, s ha fárad, vegye más át a dobját, nem hagyni szikraszisszenésnyi szünetet sem: Legyen mindenki valamilyen! Legyen mindenki valamilyen! Á-á! Á-á!

- gyöngyös -



2002. április 15., hétfő 18:26


címlap zóna archívum




© 1999-2007, Internet Sopron Egyesület