Poncichterek asztala
A JANDL CSALÁD
Soproni Kékfrankos Classic 2000
A
Jandl család borkészítő hagyományai az 1700-as évekre nyúlnak vissza. A
pincészet jelenleg 3,5 hektár saját,3,7 bérelt és 3 hektár ugar területtel
rendelkezik a borvidék legjobb fekvéseiben . Kékfrankos Classic boruk a
történelmi Kohlenberg dűlőben termett, tejes érésben szüretelt szőlőből
készült.
A borkészítés a család fertőrákosi pincéjében zajlott,
ahol a héjontartás és az erjesztés után, majd másod illetve harmad éves
barrique hordókban érlelték a bort, palackozást megelőzően 16 hónapig.
A bor mélyvörös színnel , közepesen intenzív, meggyre,
szilvára és áfonyára jellemző illattal nyit. Ízében a visszatérő áfonya
és a rumosmeggy mellett finoman jelennek meg a pörkölési ízek és elegáns
fűszerességet is érezhetünk. Nagyon gazdag, az egyensúlya kifogástalan
és sok finomságot mutat. Kimondottan hosszú utóízében kellemes kesernyés
lecsengés tapasztalható. Hosszú érlelési potenciált jósolhatunk ennek a
kiváló bornak. Felbontás után, körülbelül két órás szellőztetést javaslok!
Egészségükre!
Rosenmayer András
GASZTRONÓMIA:
PIRÍTOTT MANDULÁVAL TÖLTÖTT RÓZSASZÍN HÁTSZÍN.
Hozzávalók: 600g hátszin, 1 ek.mustár, 150g füstölt sonka, 100g mandulabél,
100g gyöngyhagyma, piros paradicsompaprika 1db, 1 ek mazsola, kakukkfű,
barnamártás, 1,5 dl a fenti borból, 2dl olivaolaj, steak fűszerek izlés
szerint.
A hátszínt lehártyázzuk, majd mustárral, kevés olivaolajjal
bekenjük, majd a hűtőszekrényben 2-3 napig pihentetjük. Felhasználás előtt
4 felé vágjuk, késsel felszúrjuk és az előzőleg leforrázott, gorombára
vágott pirított mandulával megtöltjük. Fűszerezzük és kevés forró olajban
rózsaszínre sütjük.
A raguhoz kockára daraboljuk a sonkát, kevés olajon
pirítjuk, majd hozzáadjuk a szintén felkockázott paprikát, majd a gyöngyhagymát,
apróra vágott kakukkfüvet és 2-3 percig összepirítjuk. Beleöntjük a barnamártást,
ízesítjük vörösborral, majd hozzáadjuk az áztatott mazsolát. Rövid ideig
forraljuk. Köretnek burgonyafánkot kínálunk!
EZ TÖRTÉNT...
Március 28- án a Borklubunk vendége volt az egyik
legkiemelkedőbb Tokajhegyaljai szőlőbirtok a Disznókő. Az egyedi hangulatú
Soproni Borházban tartott kóstolón Mészáros László birtokigazgató nyolc
kiváló bort mutatott be, melynek során a kezdeti, 93-as évjárattól egészen
a 2000-es ig remek borokat kóstolhattunk!
A kóstoló keretén belül szó esett a leghíresebb
Hegyaljai fajákról, borkészítési módokról, történeti forrásokról, fafajtákról,
geológiáról, hórdókészítésről, egyszóval mindenről ami ma egy kiemelkedő
birtok életében előfordul.
A fiatal szakember elmondta, hogy a kezdeti nehézségek
után ma már nem okoz nekik gondot, hogy tulajdonosaik francák, valamint
hogy merőben új stílusú Tokaji borokat készítenek, hiszen az idő amúgy
is őket igazolja.
Tíz évvel ezelőtti boraik remekül érnek palackban,
elérik azokat a jellegzetes ízjegyeket, amelyekkel húsz- harminc évvel
ezelőtt is felruházták ezeket a borokat, ám mindezt hitelesen és tíz év
távlatában. További előnyük, hogy miután boraikban előtérbe kerülnek az
érlelt ízjegyek, gyümölcsösségüket továbbra sem veszítik el, melyet örömmel
érzékelhetett a mintegy ötven főnyi közönség.
2002. április 15., hétfő 22:25
|