CyberPress
közéleti magazin
cyberpress@sopron.hu
2024. április 29., hĂ©tfĹ‘, Péter, Albert, Albertina napja


Irodalmi Kávéház

Intranet Galéria

Apróhirdetések

Képeslapok

Soproni Képindex

Polgármesteri Hivatal

ZÓNÁK
Főoldal
Lapszemle
  Lapszemle
Kultúra
  KultúrVáros
  Lélektől lélekig
  SzínházVilág
  Soproni Ünnepi Hetek
  Borváros
Regionális kulturális programajánló
  Színház
  Kiállítás
  Rendezvények
  Hangverseny-Zene
Cyber Kurír
  Hírek - események
  Szomszédvár - Régió
  Soproni Snassz
Európai Unió
  EU
Cyber hírek
  Közélet
  SopronMedia
  Városháza
  Sport
Szórakozás
  Fesztiválgájd
  HangFal
  Mi1más
  Diákélet - diákszáj
  ViccGödör
Gazdaság
  Kereskedelmi és Iparkamara
Sport - szabadidő
  Sportcentrum
  Száguldó Cirkusz
Tudomány-technika
  Űrvadász
  Egészség
Környezet
  Borostyán
  Egészség

Diákélet - diákszáj  

"Hogy a hála érzete feledésbe ne menjen"

    A Széchényi Ferenc múzeum- és könyvtáralapító gróftól vett idézet volt a fő gondolata, valamint a Széchényi Ferenc nemzetnek tett ajándékára való emlékezés és azon keresztül a közgyűjteményekben fellelhető múltunkkal való ismerkedés volt a fő célja a Széchenyi István Soproni Városi Könyvtár Kurucdombi Fiókkönyvtárában április 19-én  rendezett vetélkedőnek.


Kelemenné Torma Erzsébet könyvtáros, a szervező

    Sopronszerte híres a Kurucdombi Fiókkönyvtár azokról a vetélkedőkről, amelyekre a – videojátékos, internetes – világban gyermekek tucatjait hozza be a könyvtárba, ad a kezükbe olvasnivalót, tanítja meg őket meglátni és felismerni értékeinket. És nemcsak sopronszerte híres már a Kurucdombi fiókkönyvtár, hiszen neve éppen egy, gyerekeknek kiírt meseíró verseny nyertes pályázatában szerepelt, miáltal egy országos kiadványba is bekerült.

    Ezúttal a közgyűjtemények jegyében "activity"-típusú vetélkedőt hirdetett a könyvtár. A nevezési szakaszban a gyerekeknek Sopron város könyvtárait, múzeumait, kiállítóhelyeit kellett végigjárniuk, majd "Első utam a könyvtárba," "Találkozásom a múzeum világával", "Ilyennek képzelem a levéltárat", "Ha én gazdag lennék…ilyen közgyűjteményt alapítanék " gondolatsorok ihlette rövid írásos munkákkal kellett jelentkezniük. A jelentkezők felkészítését és próbajátékon való részvételét is megszervezte az ötletekből ki nem fogyó és hatalmas energiával rendelkező könyvtáros, a verseny szervezője Kelemenné Torma Erzsébet.

A "kicsik" és "nagyok" 4-4 csapata került a döntőbe: Kis Kódex, Könyvtárak, Panda, tigrisek és Corvinák, Kódex, Könyvmolyok, Szuper Lexikonok.

A kicsik betűforgatásban, a nagyok szituációs némajátékban mérték össze magukat majd a csapatok a versenyt az activity szabályai szerint folytatták.

A vetélkedő pillanatképei

A "kicsik" csapata
A "nagyok" egyik fele ...
...és a másik
 

Ki vagyok én?-játék, páros-rajz a versenyzők által elképzelt új városi könyvtárról és rímfaragás után alakult ki a döntő végső eredménye: a kicsik közötti helyezettek: I. Kis Kódex , II. Tigrisek, III. Könytárak, IV. Panda. A nagyok kategóriájában különdíjat kapott az egyetlen döntőbe jutott középiskolás csapat, a Kódex. Helyzettek : I. Szuper Lexikonok, II. Könyvmolyok, III. Kódex, IV. Corvinák.
    A gyerekek a Soproni Önkormányzat és az Internet Sopron Egyesület által adott díjakkal ,de ami még ennél is fontosabb rengeteg, a játékon és versenyre való készülődés által közgyűjteményekről, levéltárakról, soproni kiemelkedő irodalomtörténeti és történelmi személyiségekről szerzett ismerettel, a közös játék örömével térhettek haza.



2002. április 21., vasárnap 00:59


címlap zóna archívum




© 1999-2007, Internet Sopron Egyesület