CyberPress
közéleti magazin
cyberpress@sopron.hu
2024. május 18., szombat, Erik, Alexandra napja


Irodalmi Kávéház

Intranet Galéria

Apróhirdetések

Képeslapok

Soproni Képindex

Polgármesteri Hivatal

ZÓNÁK
Főoldal
Lapszemle
  Lapszemle
Kultúra
  KultúrVáros
  Lélektől lélekig
  SzínházVilág
  Soproni Ünnepi Hetek
  Borváros
Regionális kulturális programajánló
  Színház
  Kiállítás
  Rendezvények
  Hangverseny-Zene
Cyber Kurír
  Hírek - események
  Szomszédvár - Régió
  Soproni Snassz
Európai Unió
  EU
Cyber hírek
  Közélet
  SopronMedia
  Városháza
  Sport
Szórakozás
  Fesztiválgájd
  HangFal
  Mi1más
  Diákélet - diákszáj
  ViccGödör
Gazdaság
  Kereskedelmi és Iparkamara
Sport - szabadidő
  Sportcentrum
  Száguldó Cirkusz
Tudomány-technika
  Űrvadász
  Egészség
Környezet
  Borostyán
  Egészség

Nyugati Kapu  

A fertődi Haydn-kultusz nyomában
Emlékezés dr. Somlai Andrásra

    Nagy Alpár kollégánk Kodály-évfordulóhoz kötődő múltkori írása a halhatatlan Mesterről felkeltette olvasóink érdeklődését. Az íráshoz mellékelt egyik fotó 1959. május 31- én a megyei dalostalálkozón készült az Esterházy-kastély udvarán, ahol Kodály Zoltán másfélezernyi lelkes érdeklődő jelenlétében a több száz főnyi összkarral adta elő Magyarokhoz című művét.

    Tájékozottságunk a tárgyban két korabeli szemtanúnak, dr. Somlai Andrásnénak és lányának, Vargáné Somlai Mártának köszönhető. Somlai Andrásné maga is tagja volt annak a fertődi Haydn Kórusnak, amelyet 1957-ben férje, az ének-zenetanár Somlai András alapított. Lányuk azon a bizonyos májusi napon hétévesen virágcsokorral köszöntötte a messze földön híres zeneköltőt. Anya és lánya nem üres kézzel érkeztek a szerkesztőségbe. Magukkal hozták a találkozó meghívóját, egy hírlapi kivágást az eseményről, valamint több dokumentum értékű fotót. Érdekes volt felfedezni a karvezetők között például Halmos Lászlót, aztán a Soproni Kisipari Szövetkezetek Kórusát vezénylő Radó Ferencet, aki valamikor hajdanán újságíró kollégánk volt.

– Még tavaly Berta János, a fertődi zeneiskola igazgatója anyagot kért tőlem egy Fertődről készülő kiadvány zenei részéhez – mondta dr. Somlai Andrásné. – Ugyanakkor kiállítás is van Fertődön, ahol látható az a levél, amelyben a férjem felkérte Kodály Zoltánt, hogy tisztelje meg a találkozót. A férjem mindenütt kórust alapított, ahol megfordult. Fertődön, Kópházán, Fertőrákoson, Fertőszentmiklóson. Sopronban végiglátogatta az általános iskolákat, hogy a Wiener Sangerknaben mintájára fiúkórust alakítson. Az ő ötlete volt Fertődön a Haydn Kórus, amelyet négy esztendeig vezetett. Az ötletet támogatták. A helyi és a környékbeli falvak lakói, süttöriek, sarródiak, fertőszéplakiak álltak be énekelni. Még soproniak is jöttek. A repertoárban klasszikus és modern szerzők egyaránt szerepeltek. A Haydn Kórus fellépett a Zeneakadémián, országos fesztiválokon szerepelt. Voltaképpen az 1959-es megyei találkozóval kezdodött el Fertődön a Haydn-kultusz. A férjem a Soproni Liszt Ferenc Pedagógus Kórust is vezette egy ideig Nagy Alpár előtt.

    Újra visszatérünk a beszédes dokumentumokhoz. Somlai András a gyermekkarok között a fertődi általános iskola énekkarát vezényelte. Fellépett még a kapuvári II. számú általános iskola, a soproni Orsolya téri iskola kara. A felnőtt karok között a Soproni Liszt Ferenc Pedagógus Kórust és a Haydn Kórus közös műsorát vezényelte Törzsök Bélával. A programot Kodály A szabadság himnusza, valamint Haydn Az aggastyán és az Évszakok oratóriuma adta. A soproniak és a fertődiek mellett dobogóra álltak öttevényiek, mosonmagyaróváriak, székesfehérváriak, győriek, kapuváriak, hegykőiek. Aligha csodálkozik valaki azon, hogy ma már többségben az akkori kórusok nem léteznek.
    Sajnos, csak emlék a Haydn Kórus is.

P. M.
 



2002. április 27., szombat 17:40


címlap zóna archívum




© 1999-2007, Internet Sopron Egyesület