CyberPress
közéleti magazin
cyberpress@sopron.hu
2024. április 25., csĂĽtörtök, Márk napja


Irodalmi Kávéház

Intranet Galéria

Apróhirdetések

Képeslapok

Soproni Képindex

Polgármesteri Hivatal

ZÓNÁK
Főoldal
Lapszemle
  Lapszemle
Kultúra
  KultúrVáros
  Lélektől lélekig
  SzínházVilág
  Soproni Ünnepi Hetek
  Borváros
Regionális kulturális programajánló
  Színház
  Kiállítás
  Rendezvények
  Hangverseny-Zene
Cyber Kurír
  Hírek - események
  Szomszédvár - Régió
  Soproni Snassz
Európai Unió
  EU
Cyber hírek
  Közélet
  SopronMedia
  Városháza
  Sport
Szórakozás
  Fesztiválgájd
  HangFal
  Mi1más
  Diákélet - diákszáj
  ViccGödör
Gazdaság
  Kereskedelmi és Iparkamara
Sport - szabadidő
  Sportcentrum
  Száguldó Cirkusz
Tudomány-technika
  Űrvadász
  Egészség
Környezet
  Borostyán
  Egészség

Nyugati Kapu  

A kitollasodott kőhattyú
“Kik most már az urak Sopronban”?

    Val Ete!, azaz Éljetek boldogul! – hangzott a búcsúszó. Ez a mondat kíséri már bő két és fél évszázada a végzős diákokat május első hétvégéjén. A múlt gyökerei Selmecbányáig nyúlnak, az Akadémiáig. A szokás fennmaradt, él Sopronban is.

    Selmecen a valétálás első lépése a szalagavatás volt, amikor az utolsó tanítási napon a végzősök magukra vették a valétaszalagot. A nagyot a jobb vállon vetették át – a hímzett mondat: Ballag már a vén diák… –, kisebbre, a karszalagra az évfolyam kezdetét és végét hímezték. Függetlenül attól, hogy a valétáns bányász, kohász, vagy erdész, a szalag zöld színű. Az Akadémia Sopronba költözése után már csak a karszalag maradt. A valétamenetben régen Selmecen csak a végzős diákok vonultak. Egymással összekarolva, dalolva mentek a Szentantali-kapuhoz, ahová a balekjaik kísérték el őket, majd a balekok városkapun kiporolták firmáikat, mondván, ők most már az urak Selmecen. Ezután a valétálok a Vigadóba vonultak, ahol a valétabál zárta az ünnepséget.

    Sopronban egy kicsit megváltozott a valétálás menete. A negyedéveseknél megalakul a valétabizottság, amely az ötödévesek, a valétálók búcsúzását, búcsúztatását intézi, szervezi. Ezt követi február-március fordulóján a szalagavatás. Ez a búcsúzásuk első lépése. Az utóbbi pár évben néhány évfolyam ezt az időpontot teljesen elhúzza.

    A szalagavatástól kezdve a valétáns köteles viselni a szalagját, de ez olyan kötelesség, amely öröm. Ehhez kapcsolódik az ifjúsági ház előtt a kőhattyú megtollazása. Az adoma szerint az ott lakó professzor egy olyan diáknak, aki többször elbukott a vizsgán, azt mondta: “… maga itt, fiam, csak akkor jut át, ha a házam előtt, a téren a kőhattyú kitollasodik”. A fiúnaknak több se kellett, csak némi csiriz, más források szerint méz és egy használt tollpárna... A professzor vette a lapot… A kőhattyút azóta is szeretettel tollazzák fel az egyetemisták…

    A valétálás két részből áll. Kora délután az ünnep színes karnevállal kezdődik, amely az egyetemi élet visszásságait mutatja be tréfás módon, illetve a város felé mutat fricskát, de ezt csak annyira szabad komolyan venni, amennyire a diákság komolyan gondolja; másik része a valétamenet a szalamanderral. A menet két részre oszlik. Elöl megy maga a szalamander. Kialakulásáról sokféle elképzelés van. Ami biztos: ha már búcsúzik a diák, szeret sokáig és szépen búcsúzni. Honnan származik a név? A kérdésre a legvalószínűbb válasz: a sok imbolygó fényű bányászlámpa a sötétben – néma kígyóvonalban – leginkább a foltos szalamandra mozgására hasonlít. A menet második része a fáklyás felvonulás, melyet a szalamander mögött az egyetem vezetői, tisztelt és megbecsült oktatói, majd azok a hallgatók, akik búcsúznak, négyes sorokban, összekarolva, két oldalról fáklyás sorfalak által kísérve követnek. Ez a fajta rend csak Sopronban alakult ki az 1930-as években. Az esti menet a létező legszebb búcsú, szól a városnak, polgárainak, de leginkább szól az alma maternak. A Fő térre a búcsúzók a városkapun, a Hűségkapun át mennek, miközben a Tűztoronyban a Gaudeamus Igitur-t fújja a trombitás. Búcsúbeszédek hangzanak el, majd a végzősök az Il Silencio hangjaira vonulnak el a Templom utca irányába. A valétabál legmeghatóbb része a szalaglevétel, mely hajnali egy órakor van. Utána az öreg firmát a balekjai kiviszik, kikísérik a városkapuhoz, onnan kiporolják, mondván, most már ők az urak a városban…

* * *

    Május első szombatján – ahogy eddig mindig – a soproniakat arra kértük, búcsúztassák el a végzősöket, oltsák el arra az egy órára az üzletek neonreklámjait, tegyenek ki egy-egy gyertyát az útvonal mentén az ablakokba… búcsúztassák el szívből azokat, akik sok évet töltöttek el Sopronban, és ezután mindig szívesen gondolnak vissza a gyönyörű helyre, amely az otthonuk volt.

Jó szerencsét!

Cseke Bence
alias GigaBURSCH
V. okl. erdőmérnök hallgató,
III. faiparimérnök hallgató,
az erdész valétabizottság
és a Selmeci Társaság tagja

Fotó: illusztráció -cyberpress
 



2002. május 05., vasárnap 10:40


címlap zóna archívum




© 1999-2007, Internet Sopron Egyesület