CyberPress
közéleti magazin
cyberpress@sopron.hu
2024. április 29., hĂ©tfĹ‘, Péter, Albert, Albertina napja


Irodalmi Kávéház

Intranet Galéria

Apróhirdetések

Képeslapok

Soproni Képindex

Polgármesteri Hivatal

ZÓNÁK
Főoldal
Lapszemle
  Lapszemle
Kultúra
  KultúrVáros
  Lélektől lélekig
  SzínházVilág
  Soproni Ünnepi Hetek
  Borváros
Regionális kulturális programajánló
  Színház
  Kiállítás
  Rendezvények
  Hangverseny-Zene
Cyber Kurír
  Hírek - események
  Szomszédvár - Régió
  Soproni Snassz
Európai Unió
  EU
Cyber hírek
  Közélet
  SopronMedia
  Városháza
  Sport
Szórakozás
  Fesztiválgájd
  HangFal
  Mi1más
  Diákélet - diákszáj
  ViccGödör
Gazdaság
  Kereskedelmi és Iparkamara
Sport - szabadidő
  Sportcentrum
  Száguldó Cirkusz
Tudomány-technika
  Űrvadász
  Egészség
Környezet
  Borostyán
  Egészség

SopronMedia  

Nagycenk - Mosonmagyaróvár - Sopronkövesd - Hövej - Csapod - Győr

Pénteken átadták a 85-ös főút Pereszteg és Nagycenk közötti korszerűsített szakaszát. A nagycenki programon Manninger Jenő, a Közlekedési és Vízügyi Minisztérium államtitkára mondott ünnepi beszédet. Kapuvártól Sopronig európai színvonalú úton folyhat a közlekedés. Az egymilliárd forint értékű beruházás során útszélesítéseket, új csomópontok kialakítását, járdák, parkolók rendbetételét is elvégezték.
A térség megérdemli az utat hangsúlyozta Ivanics Ferenc, a megyei közgyűlés elnöke. Kóbor Lajos plébános ez alkalommal felszentelte az átadott útszakaszt és a Szent Kristóf – a 84-es és 85-ös utak találkozásánál felavatott utazók védőszentjének – emlékművét, Lebó Ferenc szobrászművész alkotását.
B.É.

György a védőszentjük. Rendőrnap Mosonmagyaróváron
Mosonmagyaróváron emlékeztek a megye rendőrei védőszentjükre, Szent Györgyre. Az ünnepi állománygyűlés a Flesch Károly Kulturális Központban tartották, ahol dr. Szabadfi Árpád ezredes, megyei főkapitány mondott ünnepi köszöntőt. A rendőrnapon a kiemelkedő munka elismeréséül belügyminisztériumi dicséretet és jutalmat kapott dr. Szabadfi Árpád, Udvardi Béla törzszászlós, körzeti megbízott (Sopron), Pálmay Andorné laboráns ( megyei főkapitányság). Főtanácsosi címet vehetett át dr. Holló Sándor, a győri kapitányság vezetője, alezredes lett Hécz Miklós, Szolinger János, Nagy Ernő; őrnagy Simon Csaba és Szabó Zsigmond. A rend őrei közül még sokan kaptak elismerést és kitüntetést. A rendőrnapot a Motim-pályán sportdélután zárta.

Sopronkövesdi versünnep. Sarkady Sándor: Teremteni érdemes
Ünnepségünk vendége Sarkady Sándor költő volt, aki személyiségével, közvetlenségével, mély humánumával mindannyiunkat elvarázsolt, elhitette velünk, hogy “..az élet és a sors mindent próbáló tragédiája ellenére alkotni, teremteni mégis érdemes.” A műsorban a Győri Előadóművész Stúdió tagjai – Horváth Ildikó, Mondovits Erika, Hegedűs Péter – működtek közre, akik a Sarkady-versek mellett megszólaltatták a magyar líra szép alkotásait. Mocskonyi Gergely gitáron játszott, Karácsonyi Julianna tanárnő vezetésével szerepelt az iskola énekkara, Horváth Ágnes (5.o.) pedig Sarkady Sándor versét (Hazamegyek Kapuvárra) mondta el. A falu lakossága megtöltötte a polgármesteri hivatal dísztermét, együtt élt, lélegzett a szereplőkkel, akik mindvégig érezhették a közönség tiszteletét, szeretetét.
Szőke Katalin

Zeng a harang Hövejen. Felemelő, a maguk megbecsülését hirdető ünnep volt szombaton Hövejen, ahol harangot szenteltek. ( A régit 1944 nyarán vitték el a településről.) Horváth Istvánné polgármester köszöntője után az új harangot Pfeiffer Ferenc esperes szentelte fel. A harang felirata: “A Szentháromság tiszteletére állíttatta vitéz Pócza Gyula.” Az ünnepségen részt vett Ivanics Ferenc országgyűlési képviselő, a megyei közgyűlés elnöke is.

Egy nótát se felejtettek Nem volt vén muzsikus a hét végén Fertőhomokon, ahol nemzetiségi prog-ram adta a látnivalókat. A településre a horvátországi Janusevecből látogattak el ötvenen: énekesek, táncosok, zenészek. Pénteken a vendéglátók, másnap a vendégek adtak műsort a kultúrotthonban, mindenki kitűnően érezte magát, akárcsak a műsort kö-vető táncházban és a bálban. Tavaszi pompát teremtettek a fellépők, a múltból a jövőbe vezetett a program, egy nótát se felejtettek.

Egyesület alakul Csapodon A csapodiak ismét bizonyítják, hogy igen szeretik szülőfalujukat és sokat tesznek érte. Vonatkozik ez a településről elszármazottakra is. Összefogtak a tenni, a cselekedni akarók, hosszas előkészületek után május 5-én (vasárnap) alakul meg a Csapod-barátok Egyesülete. Az alakuló ülést követően 13 órakor sajtótájékoztatót tartanak a faluházban ( Fő u. 21.), ahol az egyesület terveiről számolnak be a kezdeményezők.

Szép szónak szárnyát nem szegték Úgy igaz, ahogy a címben vagyon: szép szónak szárnyát nem szegték azok, akik a Győrben megrendezett Kazinczy-versenyen vettek részt a határon inneni és túli gimnáziumok és szakközépiskolák tanulói. A díjkiosztó ünnepséget vasárnap tartották a városháza dísztermében.
A Péchy Blanka által alapított anyanyelvi versenyen megyénkből Kazinczy-érmet nyert Bárány Réka (Kazinczy Ferenc Gimnázium, Győr), Mátesz Éva (Richter János Zeneművészeti Szakközépiskola, Győr); ők Győr különdíját is megkapták. Az Anyanyelvápolók Szövetségének különdíját kapták: Boros Eszter, Fenyvesi Zoltán (Kazinczy Ferenc Gimnázium, Győr), Kiss Edit (Petz Lajos Egészségügyi Szakközép- és Szakiskola, Győr). Győr-Moson-Sopron Megye Közgyűlésének különdíját Fodor Klaudia (Kossuth Lajos Gimnázium, Mosonmagyaróvár) és Schadenberger Péter ( Hunyadi Mátyás Szakközép-iskola, Mosonmagyaróvár) vehette át. Kazinczy-díjat kapott dr. Földi Éva adjunktus (ELTE, Budapest), Keppel Gyula tanár (Csepel Műszaki Szak-középiskola, Budapest), Vadász Gusztávné tanár ( Práter utcai Általános és Zeneiskola, Budapest).
Péchy Blanka-díjas lett: Fábián György igazgató (Batsányi János Gimnázium, Csongrád), Gárdos Zoltánné igazgató (Balatonboglári Általános és Zeneiskola), Juhász Istvánné igazgató-helyettes (Kossuth Lajos Gimnázium és Szakközépiskola, Sátoraljaújhely.
(Nyugati Kapu)



2002. május 05., vasárnap 11:23


címlap zóna archívum




© 1999-2007, Internet Sopron Egyesület