CyberPress
közéleti magazin
cyberpress@sopron.hu
2024. április 25., csĂĽtörtök, Márk napja


Irodalmi Kávéház

Intranet Galéria

Apróhirdetések

Képeslapok

Soproni Képindex

Polgármesteri Hivatal

ZÓNÁK
Főoldal
Lapszemle
  Lapszemle
Kultúra
  KultúrVáros
  Lélektől lélekig
  SzínházVilág
  Soproni Ünnepi Hetek
  Borváros
Regionális kulturális programajánló
  Színház
  Kiállítás
  Rendezvények
  Hangverseny-Zene
Cyber Kurír
  Hírek - események
  Szomszédvár - Régió
  Soproni Snassz
Európai Unió
  EU
Cyber hírek
  Közélet
  SopronMedia
  Városháza
  Sport
Szórakozás
  Fesztiválgájd
  HangFal
  Mi1más
  Diákélet - diákszáj
  ViccGödör
Gazdaság
  Kereskedelmi és Iparkamara
Sport - szabadidő
  Sportcentrum
  Száguldó Cirkusz
Tudomány-technika
  Űrvadász
  Egészség
Környezet
  Borostyán
  Egészség

Szomszédvár - Régió  



"A bölcsesség Isten erejének párája..."


Ozirisz a bölcsesség; Ré az erő; Thot a szépség. Makrokozmosz és mikrokozmosz egysége. Új dimenziók felfedezése. Szabadság, harmónia és szeretet fog minket egyesíteni.

Ott volt a lomboshajú fiatal, a klikkerfejű, bajszos középkorú, az egybeszabott szakállas (szintén középkorú) férfi - a túlnyomórészt bordó ruhát viselő középkorú hölgy, no meg az alacsony, molett, szerteálló haját két ízléstelen piros műanyag csattal összefogó negyvenes nő is. Most nemcsak a barnahajú lány volt vele, hozott egy szőkét is...

A terem a zsúfoltnál jobban megtelt. 2000. október 27. péntek délután nagyüzem volt a szombathelyi Művészetek Házában. A témakör, mely köré az előadások szerveződtek: a szabadkőművesség.

Neves magyar szabadkőművesek címmel a Magyarországi Szimbolikus Nagypáholy (1446 Budapest Pf. 395) kiadásában elegáns kis szórólapot vehettek kezükbe az érdeklődők. Irodalom, zene- és színházművészet, képzőművészet, közélet, tudomány - e kategóriák szerepeltek az összehajtogatott, keménypapírú kiadvány egy-egy oldalán, s a címek alatt: a nevek. Szemelgessünk közülük! Irodalom: Ady Endre, Benedek Elek, Bölöni György, Csáth Géza, Darvas Ferenc, Heltai Jenő, Karinthy Frigyes, Kazinczy Ferenc, Kosztolányi Dezső, Kölcsey Ferenc, Márai Sándor, Móra Ferenc. Tudomány: Bánki Donát, Kőrösi Csoma Sándor, Vikár Béla, Xantus János.

Élőkről nem beszélnek - ez hagyomány. Azonkívül: "Aki belép a páholyba, fogadalmat tesz, hogy nem beszél a bent folyó munkáról".

Ezeket Ort János nagymester szavaiból tudhatta meg a hallgatóság. Ő a Magyarországi Szimbolikus Nagypáholy nagymestere, három évre választották. Tevékenységi köre: a magyarországi János- rendi nagypáholyok összességének vezetése.

Filozófia, filantrópia, progresszivitás - nincs politizálás, s nem érintenek vallási témákat sem a János-rendiek, ellenben (!): kell, hogy a testvér VALAMIBEN higgyen. A páholybéli hivatalos munkának alapfeltétele náluk, hogy a Biblia ott legyen az asztalon. Illetve a többi vallás szent könyve - Izraelben például ott van a Korán is.

A nagymester úr Szabadkőművesség tegnap, ma, holnap címmel megtartott előadása után néhány percnyi szünet következett, majd vetített képekkel alátámasztott ismertetés következett. Szimbolika és szabadkőművesség. Az előadó dr. Király László csecsemő-szívsebész volt, a Magyarországi Szimbolikus Nagypáholy fő tisztségviselője.

Az e cikk bevezetőjében felvillantott témákat tőle hallhatta az érdeklődő közönség. Nagyívű párhuzamot vont az emberi kultúra különböző vonulatai közé, s a gótikus katedrálisok szimbólumrendszerét összevetette Jung pszichológiai kategóriáival, valamint a szabadkőművesek szimbolikájával, nem feledkezve meg az egyiptomi vonatkozásokról és a kabbaláról sem.

A harmadik előadó Eigly Tibor zongora- és csembalóművész, a Deák Ferencz Páholy zenemestere volt. Igen érdekes - zongoraelőadással alátámasztott - részleteket hallhattunk tőle Mozart, Schubert, Beethoven, Bach életéről, munkásságáról. A jól szervezett est közel tíz órakor ért véget - ügyes megoldás volt, hogy az inkább szórakoztató, könnyebb témát, a zenét hagyták utoljára. Sajnálhatják, akik az első, vagy a második szünetben elmentek! Mert így történt - A zene a jelentősége a szabadkőművességre című előadásra már akadtak szabad székek is, a zsúfoltság megszűnt.

Az előtérben üvegtárlókban a magyar szabadkőművesség emléktárgyait láthatták az érdeklődők. Az előadás színterének, a Szalonnak falain szintén függtek relikviák, fényképek, oklevelek.

A lomboshajú, a bajszos, a szakállas, az idősebb, a fiatalabb, mind, akiket már említettem, s még néhányan, akik ott "szoktak" lenni, természetesen arcról már ismerik egymást. Ott voltak a Művészetek Háza-beli október eleji Faust-témájú előadáson, aztán a Kabbaláról, majd a Grálról szólón szintén. Jó érzéssel tölti el őket, hogy ebben a városban, ebben a "rendszerben" már szabadon lehet művelődni, s a tabu témák sem tabu témák többé. Szóhoz jut baptista, krishnás, zen-buddhista, taoista, katolikus, szeretetszolgálatos, szocialista, munkáspárti, református - és most, éppen, a szabadkőművesség is.

Várjuk, mi is lesz sorsunk: EU - vagy nem-EU. Nem tudjuk, milyen lesz, ha benne leszünk, milyen, ha kívül szorítanak. A tény viszont tény marad: MOST, tíz éve, SZABADOK vagyunk!

- gyöngyös -

Anyagaink a LAP Stúdió támogatásával készülnek.



2000. oktĂłber 28., szombat 00:00


címlap zóna archívum




© 1999-2007, Internet Sopron Egyesület