CyberPress
közéleti magazin
cyberpress@sopron.hu
2024. május 2., csütörtök, Zsigmond napja


Irodalmi Kávéház

Intranet Galéria

Apróhirdetések

Képeslapok

Soproni Képindex

Polgármesteri Hivatal

ZÓNÁK
Főoldal
Lapszemle
  Lapszemle
Kultúra
  KultúrVáros
  Lélektől lélekig
  SzínházVilág
  Soproni Ünnepi Hetek
  Borváros
Regionális kulturális programajánló
  Színház
  Kiállítás
  Rendezvények
  Hangverseny-Zene
Cyber Kurír
  Hírek - események
  Szomszédvár - Régió
  Soproni Snassz
Európai Unió
  EU
Cyber hírek
  Közélet
  SopronMedia
  Városháza
  Sport
Szórakozás
  Fesztiválgájd
  HangFal
  Mi1más
  Diákélet - diákszáj
  ViccGödör
Gazdaság
  Kereskedelmi és Iparkamara
Sport - szabadidő
  Sportcentrum
  Száguldó Cirkusz
Tudomány-technika
  Űrvadász
  Egészség
Környezet
  Borostyán
  Egészség

Szomszédvár - Régió  

Csitri - csutri?



Tanítás


Lábpedállal - melyet ülőgumóid alá helyeztek a szervezők gondos kezei -, széken ülve lufit fújni.
Két összetolt székre hasalva bemutatni az úszásnemeket.
Bekötött szemmel szerelmet vallani az előtted álló "srácnak". (Már, ha valóban SRÁC az, aki ott álldigál - hisz nem látod...)
Kimenni a közeli presszóba, és üdítőitalt szervíroztatni a felszolgálóval ide, az egyik főszervezőnek...
Ide? Hova? Mi ez a sok marhaság?
Az október 31-ével kezdődő héten a legtöbb iskolában tanítási szünetet tartottak. A Szombathelyi Művészeti Gimnázium (Paragvári u. 77.) tanulói azonban nem bánták meg, hogy a hétfő és a kedd nekik "munkanap" volt.
Ezen ritka szimpatikus oktatási intézményben hétfőn délután - estébe nyúlóan - rendezték meg a minden évben ilyenkorra, ősz elejére időzített "Csitri-csutrit", ami amolyan "zöldavatás", tehát az elsősök játékos befogadása az iskola közösségébe. Mindig a negyedik osztályosok a szervezők.
Ha a cikk elején felsorolt néhány feladat teljesítését az értékelők nem tartották eléggé magas színvonalúnak, "büntetésképpen" felszolgálásra ítélhették a delikvenst - a megvendégeltek természetesen a nagyszerű negyedikesek, a szervezők voltak, illetve: LEGYEZGETNIE kellett a negyedikeseket az elégtelenül teljesítő elsősnek. Hát... mit mondjak? Sajnálom, hogy nem lehettem ott! Bőven részem lett volna a nevetés mindenféle jótékony hatásában, azt hiszem...
Amikor az illető megfelelt, nyuszifület kapott (papírból, drótra szerelve, fejre húzva), majd, az összes avatandó sorra kerülése után, esküt tettek, melynek szövegéből álljon itt néhány sor.
"Én, a Művészeti Szakközépiskola első éves tanulója ünnepélyes keretek között fogadom, hogy az engem megillető "mezzei nyuszi" (célzás a zenei "mezzo" fogalomra - a szerk.) címhez méltó leszek. A rám kiszabott törvényeket iskolán kívül és belül betartom.
Két nagy, elálló fülemre fogadom, hogy fogaimat rendszeresen ápolom, és - hogy mindig formás maradjon -, réparágással koptatom."
És így tovább, kilenc pontban.
Kedden diáknap "okán" mentek iskolába a művészetisek. (Mely intézményben zenei és képzőművészeti tagozat működik, a zeneiben természetesen a különféle hangszerek igen színvonalas oktatása folyik, a "képzősök" pedig választhatnak textil, szobrász, restaurátor, grafika, ötvös és fotó irányultság között - az első év végén; addig ugyanis kiscsoportos bontásban /két-három fő/ megfordulnak és tanulnak minden szakon, a közismereti tárgyak mellett, természetesen.)
A diáknap szintén "evés-ivás" - zsíroskenyér, piros arany, savanyú uborka, málnalé - és játékos vetélkedők keretében zajlott. Három nagy csoportot alkotott az iskola - a kör, a háromszög és a négyzet csapatot; ezekbe elsőstől negyedikesig vegyesen osztottak be mindenkit. A versengés szoros voltát pontosan mutatja, hogy az első és második helyezett csapatot csak egyetlen pont választotta el egymástól.
Hogy ízelítőt adjak a versenyek milyenségéről: az egyik feladat az volt, hogy hozzanak a diákok minél több régi játékot. Gyűlt a babaszobabútor, öreg maci, cintányéros plüssbohóc, a póni, a barbi... A jól sikerült nap egy óra körül végződött, azzal, hogy minden versenyző kapott egy textilszálon függő perecet. A 2000. év Reformáció napján, a Takarékosság Világnapján íme a "kicsik" a nagyokkal végérvényesen összeforrtak EGY ISKOLÁVÁ!
Ahogyan az egyik résztvevő értékelte: "Olyan jó volt, annyira egy csapat voltunk! Akár, mint a nyári Savaria Karneválon!"
Erről a közeljövőben!

- gyöngyös -

Anyagaink a LAP Stúdió támogatásával készülnek.



2000. november 02., csütörtök 00:00


címlap zóna archívum




© 1999-2007, Internet Sopron Egyesület