CyberPress
közéleti magazin
cyberpress@sopron.hu
2024. április 19., péntek, Emma napja


Irodalmi Kávéház

Intranet Galéria

Apróhirdetések

Képeslapok

Soproni Képindex

Polgármesteri Hivatal

ZÓNÁK
Főoldal
Lapszemle
  Lapszemle
Kultúra
  KultúrVáros
  Lélektől lélekig
  SzínházVilág
  Soproni Ünnepi Hetek
  Borváros
Regionális kulturális programajánló
  Színház
  Kiállítás
  Rendezvények
  Hangverseny-Zene
Cyber Kurír
  Hírek - események
  Szomszédvár - Régió
  Soproni Snassz
Európai Unió
  EU
Cyber hírek
  Közélet
  SopronMedia
  Városháza
  Sport
Szórakozás
  Fesztiválgájd
  HangFal
  Mi1más
  Diákélet - diákszáj
  ViccGödör
Gazdaság
  Kereskedelmi és Iparkamara
Sport - szabadidő
  Sportcentrum
  Száguldó Cirkusz
Tudomány-technika
  Űrvadász
  Egészség
Környezet
  Borostyán
  Egészség

Hírek - események  

Országos Tourinform Találkozó

    Országos Tourinform Találkozónak ad otthont Sopron és Győr városa együtt május 7 és 10 között.
    A találkozó megszervezésekor Sopron és Győr annyira gazdag programkínálatot állított össze, hogy a szervezők választása a két városra – és ezzel együtt a térségre magára – esett.

    A rangos rendezvény megnyitóján, a Bio Sport Lővér Hotel konferenciatermében a város nevében dr. Gimesi Szabolcs polgármester köszöntötte a mintegy 140 résztvevő között a 127 Tourinform-iroda vezetőjét, valamint a regionális marketingirodák képviselőit.

Dr. Gimesi Szabolcs polgármester

    A rendezvény kitűnő lehetőség arra, hogy a város bemutatkozzon - hangsúlyozta Sopron polgármestere. Sopron és a régió figyelmet érdemel, hiszen természeti adottságai szerint, amennyiben Magyarország egy könyv lenne, akkor Sopron és vidéke az ország tartalomjegyzékének felelne meg. Az országos találkozó fontos, mert a résztvevők a város jó hírét vihetik szerte az országban, és személyes tapasztalataik remélhetőleg arra is késztetik majd, hogy a jövőben Sopront is ajánlják a hozzájuk fordulóknak.
    Majtényi László, a Nyugat-dunántúli Regionális Idegenforgalmi Bizottság elnöke a csapatmunka szükségességét hangsúlyozta, akkor amikor a várható EU-csatlakozás egyik, a régiót jelentősen érintő kérdéséről, az új jellegű versenyhelyzetről szólt. A Nyugat-Dunántúl a jövőben új piaci szereplők színrelépése, vállalkozások megjelenése tekintetében Burgenlandhoz hasonló utat jár majd be - vélte az elnök, aki arra is rámutatott, hogy a jó statisztikai mutatók – a turizmus 5%-os növekedése – mellett, a belföldi látogatók száma csökkent.


Majtényi László elnök

    Ivanics Ferenc, a Győr-Moson-Sopron megyei közgyűlés elnöke magát az egyik legbüszkébb megyei közgyűlési elnöknek nevezte. A térség műemlékekben leggazdagabb két városa, a világörökség részének nyilvánított két tájegység-település mellett hosszan sorolta a többi idegenforgalmi látnivalót, természeti és műemléki értéket. Az ország különböző régiói közötti – GDP-ben is megmutatkozó – különbségeknél jelentősebb a Magyarország és Burgenland közötti.


Ivanics Ferenc a GYMS megyei Közgyűlés elnöke

    Évtizedekig Nyugat-Magyarország a vasfüggöny közelsége miatt jutott kevesebb forráshoz, ma már éppen a nyugat közelsége, a megnövekedett határforgalom és a régióban tapasztalható intenzív fejlődés teszi fontossá a térségre irányuló – értékeinek megőrzését is biztosító – figyelmet. Kiemelte, hogy a legújabb-kori magyar történelem egyik legfontosabb eseménye is a térségben történt: az 1989-es Páneurópai Piknik eseményeiről maga Helmuth Kohl nyilatkozta, hogy a határáttöréskor Németország egyesítése kezdődött itt el.

    A Magyar Turizmus Rt. Belföldi Hálózati igazgatóságának igazgatója Palkó Lajos köszöntőjében elmondta, hogy a Magyar Turizmus Rt. által meghatározott feladatok teljesítésén, a tervek szerint tovább dolgoznak. Kiemelt fontosságú eleme a Tourinform hálózat a magyar turizmusnak.


Palkó Lajos igazgató

A rendezvénynek helyet adó Bio Sport Hotel Lővér  igazgató-helyettese Plechl Sándor szintén köszöntötte és jó munkát kívánt a tanácskozás résztvevőinek.


Plechl Sándor igazgató-helyettes

    A konferencián a Tourinform iroda képviselői a 2002-es szezonra való felkészülés, és újdonságok mellett, a kiemelt feladatokkal is foglalkoztak. Az 1992-ben elkezdődött vidéki Tourinform -iroda hálózat kiépítésétől kezdve, a 2002. évig átfogó időszakot is bemutató beszámolójában Kiskéri Krisztina a Tourinform-koordináció vezetője többek között a 127 irodából és évi 200 millió forintos költségvetéssel működő hálózat előző évi tapasztalatairól és jövőbeni terveiről beszélt.


Kiskéri Krisztina
A mennyiségi és minőségi fejlődés megvalósítása – többek között – az ismertség-növelés, a megtalálhatóság, a minőségi információ-szolgáltatás, az ON-TIR projekt, a technikai korszerűsítés által valósulhat meg.

    A konferencia folytatásában a szerdai nap az ON-TIR bemutatása és gyakorlati használatával kapcsolatos kérdések megvitatása, adatgyűjtés és adatszolgáltatás kérdéseinek megbeszélése mellett a Nyugat-Dunántúli Régió workshop jellegű bemutatásának adott alkalmat.

    A témakörök: Kulturális turizmus fejlesztése Liszt Ferenc szülőföldjén (előadó Taschner Tamás regionális marketing igazgató), Sopron Megyei Jogú Város bemutatása, Sopron a konferencia városa - A Liszt Ferenc Konferencia és Kulturális Központ (előadó: ifj. Vránich István konferencia csoportvezető), Borturizmus, bormarketing ( Jandl Kálmán, Taschner Kurt Borút Egyesület, Rigler Zsolt - Bormarketing Műhely), Falusi turizmus (Szentesi Ervin, Fertőrákosi Vendégvárók Egyesülete, Foki Jenőné - Balfi Vendégvárók Egyesülete).
    A soproni program alatt a tanácskozás résztvevői a város történetével, jelenlegi és múltbeli értékeivel is megismerkednek, ellátogatnak a Soproni Borházba.
    A Sopron-Győr kéthelyszínes program kiváló lehetőséget kínál minden résztvevőnek a környék nevezetességeinek megtekintésére: a Páneurópai Piknik színhelye, a fertőrákosi Kőfejtő-Barlangszínház, a kikötő és sétahajózás, a nagycenki Széchenyi-kastély, Emlékmúzeum és a Múzeumvasút, a fertődi Esterházy-kastély, a világörökség címet viselő Fertő-táj.
A Győrben folytatódó program részeként csütörtökön a győri belvárosban történelem és legendák nyomába szegődnek a tourinformosok, börtön-partyn vesznek részt a régi-városházán, a Lőcsei fehér asszony raboskodásának színhelyén.
    A tervek szerint pénteken Balogh József győri polgármester, Jungi Csaba idegenforgalomért felelős alpolgármester is fogadja a találkozó résztvevőit. Győri turisztikai fejlesztések, fesztiválok, a barokk varázsának turisztikai érvényesítése szintén szerepel az igen gazdag és remélhetőleg, hogy végső soron a vendégek megelégedését szolgáló rendezvénynek.



2002. május 08., szerda 21:41


címlap zóna archívum




© 1999-2007, Internet Sopron Egyesület