CyberPress
közéleti magazin
cyberpress@sopron.hu
2024. május 2., csütörtök, Zsigmond napja


Irodalmi Kávéház

Intranet Galéria

Apróhirdetések

Képeslapok

Soproni Képindex

Polgármesteri Hivatal

ZÓNÁK
Főoldal
Lapszemle
  Lapszemle
Kultúra
  KultúrVáros
  Lélektől lélekig
  SzínházVilág
  Soproni Ünnepi Hetek
  Borváros
Regionális kulturális programajánló
  Színház
  Kiállítás
  Rendezvények
  Hangverseny-Zene
Cyber Kurír
  Hírek - események
  Szomszédvár - Régió
  Soproni Snassz
Európai Unió
  EU
Cyber hírek
  Közélet
  SopronMedia
  Városháza
  Sport
Szórakozás
  Fesztiválgájd
  HangFal
  Mi1más
  Diákélet - diákszáj
  ViccGödör
Gazdaság
  Kereskedelmi és Iparkamara
Sport - szabadidő
  Sportcentrum
  Száguldó Cirkusz
Tudomány-technika
  Űrvadász
  Egészség
Környezet
  Borostyán
  Egészség

Szomszédvár - Régió  

'JÖVŐRE VELETEK UGYANITT'



Háló


Az ismerősök szőtte háló(!) amire a cím utal. Az újságban megjelent felhívás mellett ezen háló volt az, aminek létezése tette olyan sikeressé a szombathelyi nyári Savaria Karnevált.
A városháza egyik helyiségében, megadott időpontban lehetett jelentkezni. (Kiskorúaaknak szülői engedélyről szóló kitöltött iratot kellett mellékelniük.) Közölniük kellett, ki mi szeretne lenni: római férfi, nő; magyar férfi, nő. A testmagasságot és a lábméretet kellett még bemondani, azután egy kis, elegáns, feltűzhető vagy -csiptethető, nylonba bújtatott azonosító kártyát kapott az illető, mely tanúskodott "hivatásos" voltáról, így ő a Karnevál minden helyszínére és eseményére jogosult volt belépni - már ahol és amikor egyébként is nem szerepelt. Statisztának lenni az évtizedekben mérhető szunnyadás után újrainduló szombathelyi Karneválon?! Mint utóbb kiderült: NAGY BULI részese lett az illető. Középiskolásoktól főorvos-asszonyig sokan vették ki részüket az izzasztó nyárban órákon át zajló próbákból, majd állták meg helyüket a két előadáson és a karneváli felvonuláson. Savaria - és az ország - történelméből állítottak össze mozgalmas műsort a rendezők.
Sorolhatnék neveket is, de azokat ki lehet keresni szombathelyi archívumokból. Amiről most szólnék, az azon érzés, hangulat, élmény, amiről az egyik nyári statisztalány beszélt: az ÖSSZETARTOZÁS érzése. A ruhákat, díszleteket készítő tanulók, a felvonulás idejére lezárt utcákat biztosító szervezők, a rendező mint legfőbb "korifeus", a neves színművészek, a helyi politikai potentátok, akik szintén nem hagyták ki ezt a lehetőséget - gyermekkori emlékeik felelevenítésére, no és, persze, "szereplésre"... -, mindenki összetartozott. Ruhája, kitűzője alapján mindenkit meg lehetett szólítani, tegeződött a résztvevők jó része; mindenben segítették egymást. Aztán a "Kérném még egyszer innen és innen" rendezői utasításoknak megfelelő újrarendeződések alatt, vagy valami váratlan technikai probléma miatti kényszerű várakozás perceiben mesélt viccek, történetek, hülyéskedések... A vonulás az utakon közösen, a téren tolongó hatalmas tömeg látványa, akik mind "MIATTUNK" mindannyiunkért vannak ott, minket akarnak megnézni... Aztán a vásár!!! A vásárnak "lelke" volt! Egységes, mutatós sátrakat állíttattak a szervezők; az árusok kedvesek, szívélyesek voltak. És sehol bóvli! Kizárólag kézműipari, iparművészeti, népi iparművészeti termékek. Az italok, ételek felszolgálása kulturáltan zajlott. Azután pedig, a rendezvény szombat- vasárnapja (augusztus utolsó hétvégéje) után, hétfőn már REND honolt a szombathelyi Fő téren.
A korán kezdődő tanév első napjaiban lépten-nyomon összefutott a szereplők egy része, boldog mosollyal üdvözölték egymást, s az ilyen köszönések hangosak voltak, lelkesek, örömtől - és várakozástól - teltek: a "JÖVŐRE VELETEK UGYANITT" sokakban fogalmazódott meg!
Szombathelyen nyár óta egy kisebb tömeg összetartozik! Szombathely maga(!) azóta komolyabban összetart, egyet akar. A MI- élményt százak élhették át, sokan először életükben! A fiatalok, szerencsére, még IDŐBEN!

- gyöngyös -

Anyagaink a LAP Stúdió támogatásával készülnek.



2000. november 06., hétfő 00:00


címlap zóna archívum




© 1999-2007, Internet Sopron Egyesület