CyberPress
közéleti magazin
cyberpress@sopron.hu
2024. április 25., csĂĽtörtök, Márk napja


Irodalmi Kávéház

Intranet Galéria

Apróhirdetések

Képeslapok

Soproni Képindex

Polgármesteri Hivatal

ZÓNÁK
Főoldal
Lapszemle
  Lapszemle
Kultúra
  KultúrVáros
  Lélektől lélekig
  SzínházVilág
  Soproni Ünnepi Hetek
  Borváros
Regionális kulturális programajánló
  Színház
  Kiállítás
  Rendezvények
  Hangverseny-Zene
Cyber Kurír
  Hírek - események
  Szomszédvár - Régió
  Soproni Snassz
Európai Unió
  EU
Cyber hírek
  Közélet
  SopronMedia
  Városháza
  Sport
Szórakozás
  Fesztiválgájd
  HangFal
  Mi1más
  Diákélet - diákszáj
  ViccGödör
Gazdaság
  Kereskedelmi és Iparkamara
Sport - szabadidő
  Sportcentrum
  Száguldó Cirkusz
Tudomány-technika
  Űrvadász
  Egészség
Környezet
  Borostyán
  Egészség

Hírek - események  

Sopron és Bad Wimpfen - testvérvárosok jubileuma

    Sopron és Bad Wimpfen testvérvárosi szerződése aláírásának tíz éves évfordulóját ünnepelte a két város. A május 10-iki Hotel Sopronban megtartott rendezvényen több mint másfélszáz résztvevő között a hatvan Bad Wimpfenből érkezett vendéget a Dárdai Árpád vezényelte soproni Liszt Ferenc Pedagógus Énekkar köszöntötte.

- Az elmúlt 10 éven kívül, egy ötven éves évfordulóra is vissza kell tekintenünk – hangsúlyozta köszöntő beszédében dr. Gimesi Szabolcs polgármester – hiszen még sokan vannak olyanok, akik a kitelepítés szörnyűséges emlékeit a nagyszülők elbeszéléseiből ismerik.
A hivatalossá tett partnervárosi-testvérvárosi kapcsolat a meglévő családi kapcsolatokat emelte magasabb szintre, megőrizve azok bensőségességét. Az ötven évvel ezelőtti kellemetlen emlékeket a két város közötti tíz évesnél is hosszabb ideje tartó együttműködés olyan élményekkel váltja fel, amelyeket már jó felidézni - mondta a polgármester, aki az ünnepi alkalmat felhasználta arra, hogy személyesen adja át Sopron Megyei Jogú Város által adományozott Sopronért-díjat Edith Rappold asszonynak, a két nép, a két város közötti barátság elkötelezettjének. Az ünnepségen nem tudott megjelenni Schindler András, a Soproni Kulturális Egyesület éltetője és szervezője hosszú időn át; ő levélben köszöntötte a jubileumot.
 
Dr. Gimesi Szabolcs átadja Edith Rappold asszonynak a Sopronért-díjat
Claus Brechter polgármester az ajándékba kapott, Sopront ábrázoló festménnyel

    Claus Brechter Bad Wimpfen polgármestere köszöntő beszédében utalt arra, hogy a város polgárai közötti kapcsolatok jóval a hivatalos szintre való emelésük előtt léteztek. Bad Wimpfen befogadta és szívesen látta az 1946-ban hazájukból kitelepítetteket és testvéri segítséggel és odafigyeléssel vállalt fölöttük védnökséget.  Történelmi jelentőségűnek nevezte a két várost összekötő – több területen jól működő – kapcsolatot.

    Rengeteg elkötelezettje és segítője volt mindkét részről az együttműködésnek. Ez utóbbiak közül Michael Töltl a bad-wimpfeni Sopronért Kulturális Egyesület elnöke, Wild Róbert a MNOÖ Soproni irodájának vezetője és Krisch Magdolna a Sopron és Környéke Német Kultúrklub vezetője is, akik beszédükben egyenként is kitértek a két város közötti, különböző szinteken magvalósuló kapcsolat történetére. Mindenki, aki tíz év alatt tevékenyen segítette a két város együttműködését, említette a rokoni, baráti emberi szálak erősségét és fontosságát, azt, hogy a politika, a hivatalos szinten megvalósuló egyezmények, szerződések a városok közötti együttműködésnek csak kereteit biztosítják; az élő és fejlődő kapcsolatok az emberek közötti szereteten, barátságon múlnak.
 

Michael Töltl Kulturverein für Ödenburg elnöke
Wild Róbert, a MNOÖ Soproni Irodájának vezetője
Krisch Magdolna, Sopron és Környéke Német Kultúrklub elnöke

A mindenkori hazaszeretetet folyamatosan munkált a hazát cserélni kényszerítettek lelkében, azokéban akik nem maradtak hűtlenek Sopronhoz és Bad Wimpfenben megalakították kulturális egyesületüket (Kulturverein für Ödenburg und Umgebung ) és létrehozták a Sopron múzeumot (Heimatmuseum). Akik új hazára leltek Bad Wimpfenben, azok lelkükben a régit is mindig megőrizték, a jubileumi est hangulata is ennek volt élő bizonysága.
    A Liszt Ferenc Pedagógus és a Concordia énekkarok kölcsönös találkozója, a diák- és az, evangélikus gyülekezetek közötti kapcsolatok, a sport területén való együttműködés mind példája annak, hogy Európát – amint azt Jakob von Wagner a Német Szövetségi Köztársaság Nagykövetségének kulturális referense, aki jelenlétével szintén megtisztelte a rendezvényt, mondta – nem a politika, hanem emberek maguk egyesítik.


Jakob von Wagner, NSZK Nagykövetség kulturális referense

A kulturális referens beszélt a két ország közötti jó kapcsolatról, hangsúlyozva, hogy Németország büszkén tekint a Bad Wimpfen és Sopron közötti együttműködésre, mint ahogyan a magyarországi németséget is az európai, és a magyarországi kultúra egy értékes drágakövének tartja.

Baráti beszélgetés
Claus Brechter polgármester Hirschler Rezsővel, a két város kapcsolatát mindig is tevékenyen segítő soproni közismert polgárral, volt soproni polgármesterrel 

    A hagyományok és a múlthoz való ragaszkodás ápolását és megőrzését az utánunk jövő generációnak is át kell adni, amihez – Franz Zeltner versével – a barátság, a szeretet összekötő erejét kívánta Krisch Magdolna minden résztvevőnek.

    A rendezvényen Holger Ries tenorénekes (Alecandro Graziani zongorakísérete mellett) Mozart, Lehár és Lara szerzeményeket adott elő, az est további részében a Corvinus Band (Giczi Kurt és zenekara) gondoskodott a jó hangulatról és zenéről.


 
 



2002. május 12., vasárnap 19:52


címlap zóna archívum




© 1999-2007, Internet Sopron Egyesület