CyberPress
közéleti magazin
cyberpress@sopron.hu
2024. május 2., csütörtök, Zsigmond napja


Irodalmi Kávéház

Intranet Galéria

Apróhirdetések

Képeslapok

Soproni Képindex

Polgármesteri Hivatal

ZÓNÁK
Főoldal
Lapszemle
  Lapszemle
Kultúra
  KultúrVáros
  Lélektől lélekig
  SzínházVilág
  Soproni Ünnepi Hetek
  Borváros
Regionális kulturális programajánló
  Színház
  Kiállítás
  Rendezvények
  Hangverseny-Zene
Cyber Kurír
  Hírek - események
  Szomszédvár - Régió
  Soproni Snassz
Európai Unió
  EU
Cyber hírek
  Közélet
  SopronMedia
  Városháza
  Sport
Szórakozás
  Fesztiválgájd
  HangFal
  Mi1más
  Diákélet - diákszáj
  ViccGödör
Gazdaság
  Kereskedelmi és Iparkamara
Sport - szabadidő
  Sportcentrum
  Száguldó Cirkusz
Tudomány-technika
  Űrvadász
  Egészség
Környezet
  Borostyán
  Egészség

Szomszédvár - Régió  

Hűs eső az avaron



Készül a tavasz


Mindjárt az elején tisztázzuk: a "készül" alatt nem készülődik-et, hanem készülőfélben lévő-t kell érteni - mint pl. ahogyan azt mondjuk, hogy: készül a kalács, az ünnepi műsor stb.
Hullik az avar-, illetve talaj-"jelölt" lomb, s itatja át az áldott eső.
Sivatagi, szavannai, száraz kontinentális éghajlatú országokban élő embertársainknak csak álom az, ami a mi hazánkban évről évre végbemegy: a természet őszi-téli csodálatos lepihenése, mely csakis azért iktattatik be a körforgásba, hogy erőt gyűjtsön a tavaszi életre robbanáshoz, álomból ébredt Csipkerózsika szépségű tündökléshez.
Hihetetlen adomány - bár az utóbbi két évben árvízből nekünk, magyaroknak is kijutott -, hogy ez a medence megkíméltetik az olyan vad, gyilkos időjárási agresszivitásoktól, amelyek pl. az indiai szubkontinenst újra és újra kínozzák (monszuneső, ill. szárazság), Észak- és Közép-Amerikát (hurrikánok), Afrikát, vagy akár csak a "közeli" Görögországot, Törökországot (nincs eső, perzsel a nap) rendszeresen sújtják.
Nem kell azonban olyan messzire mennünk... Sivatagi "minőségű" homok - igaz, nem vörös, hanem szürkés színű - Magyarországon is nagy területek életét, mezőgazdaságát határozza meg. A Duna-Tisza közének szinte már félsivatagos éghajlatára, s az azzal párosuló "talajtalan" talajra gondolok, a futóhomokra. Talaj, mert hát abba veteményeznek, abban nőnek a fák - de nem talaj, hiszen nincsen humusza, éltető szerves része; trágyázással, műtrágyázással, öntözéssel lehet csak életben tartani - az öntözésnek azonban rendszeresnek kell lennie, hiszen a homokszemek közt (a fizikából ismert "hajszálcsövesség"-nek megfelelően) nagyon "szeret" lekúszni, leszivárogni a nedvesség, s az egynyári növények egykettőre "azt veszik észre", hogy gyökereiket száraz levegő veszi körül az éltető víz helyett. "Sívó" homok-nak hívják ezt arrafelé - ki rövid i-vel, ki hosszúval ejtve a sivatag szóra szépen "rímelő", azzal közös gyökérből származó jelzőt.
Aki élt ott, tudja, milyen az; aki nem, annak el kellene töltenie hazánknak azon vidékén egy nyarat - mai viszonyaink (ózonlyuk, felmelegedés, az évszakok "megbolondulása") közt értem ez alatt a május közepétől augusztus közepéig tartó időszakot -, hogy azután visszatérve ide, a Dunántúl, különösen nyugati határaink természetes csapadékkal rendszeresen öntözött vidékére amolyan "természetimádó"- ként hálával fogadja az esőt akkor is, ha "totál" városi lakos, s még kiskertje sincsen.
Olyan adomány ez az időjárásilag viszonylag csendes, esővel szépen öntözött vidék nekünk, itt élőknek, hogy e ténynek gyakran kellene felvidítania minket, s hálatelt, mély sóhajra késztetnie: "De jó, hogy ÉPPEN IDE születtünk, hogy ÉPPEN ITT élhetünk!".
Hazaszeretetünk legmélyebb alapja EZ legyen!
Kívánok színpompás - bár a lombok már megkopóban -, pihenésben gazdag, a tavaszra boldog tervezgetéssel előretekintő őszt, fehérséggel, szépségekkel szemünket gyönyörködtető, gabonáinkat békén altató telet minden e régióban lakó polgártársunknak!

- gyöngyös -

Anyagaink a LAP Stúdió támogatásával készülnek.



2000. november 07., kedd 00:00


címlap zóna archívum




© 1999-2007, Internet Sopron Egyesület