CyberPress
közéleti magazin
cyberpress@sopron.hu
2024. április 23., kedd, Bel napja


Irodalmi Kávéház

Intranet Galéria

Apróhirdetések

Képeslapok

Soproni Képindex

Polgármesteri Hivatal

ZÓNÁK
Főoldal
Lapszemle
  Lapszemle
Kultúra
  KultúrVáros
  Lélektől lélekig
  SzínházVilág
  Soproni Ünnepi Hetek
  Borváros
Regionális kulturális programajánló
  Színház
  Kiállítás
  Rendezvények
  Hangverseny-Zene
Cyber Kurír
  Hírek - események
  Szomszédvár - Régió
  Soproni Snassz
Európai Unió
  EU
Cyber hírek
  Közélet
  SopronMedia
  Városháza
  Sport
Szórakozás
  Fesztiválgájd
  HangFal
  Mi1más
  Diákélet - diákszáj
  ViccGödör
Gazdaság
  Kereskedelmi és Iparkamara
Sport - szabadidő
  Sportcentrum
  Száguldó Cirkusz
Tudomány-technika
  Űrvadász
  Egészség
Környezet
  Borostyán
  Egészség

Hírek - események  

A tisztifőorvosi szolgálat az egészségügy átalakításban

    A mai napon folytatódott a Hotel Sziesztában a Tisztifőorvosok Találkozója. Az aktuális kérdések egyik legfontosabbika a finanszírozás kérdése. Ezzel kapcsolatban dr. Lun Katalin, országos tisztifőorvos és dr. Bajtay András megyei tisztifőorvos mondta el véleményét.

- A kampányban részben, a jövőre nézve rengetek pénzbeli ígéret, részben a múltat illetően pedig vád hangzott el a finanszírozás kérdéskörben. Az előző kormány 608 milliárd forintot szavazott meg az egészségügy átalakítására, a Fodor József Konszolidációs cselekvési programban leírtak finanszírozására. Ebben jelentős részt – 380 millió forintot – az egészségügyi dolgozók bérhelyzetének javítására fordított volna.
Az új ígéretekben ezek szintén megjelennek, tehát azt gondolom, hogy az egészségügyi dolgozók – orvosok, ápolószemélyzet, műszakiak, gazdasági dolgozók – anyagi megbecsülésében változás lesz - vélte dr. Lun Katalin.

Az ÁNTSZ-re vonatkoztatva, az országos tisztifőorvos hangsúlyozta, hogy az ÁNTSZ dolgozók pozíciói az utóbbi évben jelentősen javult. Egyrészt a szolgáltatók kétharmad része köztisztviselőként dolgozik és az elmúlt év a köztisztviselők számára egy jelentős bérnövekedést hozott, másrészt az országos intézetekben közalkalmazottak is dolgoznak, az ő bérüket az egészségügyi bérrendezés során emelni kell.
Az elképzelésekben szintén megfogalmazódott és az új kormány szakmapolitikájában is kell hogy szerepelnie az egészségügyi infrastruktúra javítása.

- A kórházaink állapota sok helyen javítást igényel. Előfordul, hogy jó műszerparkok európai szintű ellátást tudnak biztosítani, ugyanakkor ezeknek a kórházakban történő működtetését biztosító infrastruktúrával van gond. Az intézményi törvény átalakítási tendenciái ezekben az esetekben is lehetőséget biztosítanak egy olyan tőkebeáramlásra, amely mögött nem minden esetben az állam, vagy az önkormányzat áll.
- Bízom benne, hogy a folyamat nem akad meg - jelentette ki dr. Lun Katalin. Nagyon jó eleme volt a folyamatnak, hogy 2001-től az Országos Egészségügyi Pénztár az Egészségügyi Minisztériumhoz kapcsolódott, ami által a – az egészségügyi feltételeket célzó – pénzügyi döntések esetében a szakmai elvek érvényesültek.

    Dr Bajtay András, Győr-Moson-Sopron Megye tisztifőorvosa kérdésünkre elmondta, hogy a polgári kormány által kezdeményezett programot célszerű folytatni az egészségügyben. Ez a program az egészségügyi szervezetet úgy akarta átalakítani, hogy a "zsákon a lyukakat, ahol a pénz elfolyik befoltozza." A hatékonyság megkívánja, hogy a közgazdasági tényezők domináljanak. Az intézményi törvény a tulajdonviszonyok átalakítását célozta meg. A tevékenységek társadalombiztosítási determinációja azt jelenti, hogy tudni kell, mennyit ér egy szolgáltatás, s azt mennyiért veszik meg. Szükséges megalkotni a szakmai minimumfeltétel-rendszert, a szakmai protokollt és a szakmai standardot - jelentette ki a megyei tisztifőorvos.

P.M.-T.É.  
Kapcsolódó cikk:

http://cyberpress.sopron.hu/article.php?id=5336



2002. május 16., csütörtök 16:22


címlap zóna archívum




© 1999-2007, Internet Sopron Egyesület