CyberPress
közéleti magazin
cyberpress@sopron.hu
2024. április 26., péntek, Ervin napja


Irodalmi Kávéház

Intranet Galéria

Apróhirdetések

Képeslapok

Soproni Képindex

Polgármesteri Hivatal

ZÓNÁK
Főoldal
Lapszemle
  Lapszemle
Kultúra
  KultúrVáros
  Lélektől lélekig
  SzínházVilág
  Soproni Ünnepi Hetek
  Borváros
Regionális kulturális programajánló
  Színház
  Kiállítás
  Rendezvények
  Hangverseny-Zene
Cyber Kurír
  Hírek - események
  Szomszédvár - Régió
  Soproni Snassz
Európai Unió
  EU
Cyber hírek
  Közélet
  SopronMedia
  Városháza
  Sport
Szórakozás
  Fesztiválgájd
  HangFal
  Mi1más
  Diákélet - diákszáj
  ViccGödör
Gazdaság
  Kereskedelmi és Iparkamara
Sport - szabadidő
  Sportcentrum
  Száguldó Cirkusz
Tudomány-technika
  Űrvadász
  Egészség
Környezet
  Borostyán
  Egészség

Hírek - események  

Fórum a Pannon Alkotmányhozó Fórum céljairól és az Európatanács munkájáról

    Május 16-án a soproni polgármesteri hivatal üléstermébe fórumra várták mindazokat, akik a Pannon Alkotmányhozó Fórum céljaival és az Európatanács munkájáról közelebbről és részleteiben is informálódni szerettek volna.

Dr. Wolgang Dax, dr. Gimesi Szabolcs és dr. Johannes Fahrnleiter


    Sopron Megyei Jogú Város Önkormányzata, a Burgenlandi Jogász Társaság, valamint az Európaház Burgenland szervezte fórum iránti magyar részről tapasztalt érdeklődés a minimálisnak bizonyult. Ezért is fogalmazott úgy dr. Gimesi Szabolcs Sopron polgármestere, hogy "egyik szeme sír, a másik nevet". A soproni jogász-társadalom két résztvevővel "képviseltette magát", ami bizonyítja, hogy az Európai Uniós csatlakozás fontosságával még nincs egészen tisztában a magyar társadalom.
    Az együttélés természetes dolog, amelyet a politikai határok ideig-óráig határoznak meg - mondta dr. Gimesi Szabolcs, aki azt is hangsúlyozta, hogy a települések és azoknak polgárai a befogadói és megvalósítói a határmenti, a régiós és az uniós kapcsolatoknak.

    A rendezvényen a téma rangos és szakavatott egyéniségei fejtették ki véleményüket. Dr. Wolgang Dax a Burgenlandi Jogász Társaság elnöke a régiós, illetve intézmények szintjén megvalósuló kapcsolatrendszerről beszélt, hangsúlyozva "az embereket emberek által egymáshoz közel hozni" elv fontosságát. Utalt a tavaly Sopronban megrendezett, igen jó nemzetközi visszhangot kiváltott Európai Régiók közgyűlésére, ahol hangsúlyt nyert az az elv, amely szerint a határmenti együttműködés erősíti és konszolidálja nem csak a regionalizmust, hanem a határmenti együttműködésen alapuló regionális identitás elősegíti a politikai és szociális stabilitást is.


Johannes Fahrnleiter: a demokrácia, a hatékonyság és az átláthatóság elveinek kell érvényesülnie

    Johannes Fahrnleiter az Osztrák Szövetségi Kormány Európa Tanácsba delegált tagja a közös Európa amerikai modelltől való különbözőségére utalva ez előbbi gazdasági erejét hangsúlyozva kifejtette, hogy a folyamatok, beleértve a jogi vonatkozásúakat is, racionalizálása szükséges.
    Az Európatanács munkájában a demokrácia, a hatékonyság és az átláthatóság elveinek kell érvényesülniük és szüksége az Európatanács kompetenciájának határozott vonalakban és elvekben való meghatározása.

    A helyi közhatóság és a nemzetközi kapcsolatokban együttesen érvényesülő elvekről is szólt a politikus. A szubszidiaritás elvének megfelelően kell együttműködniük az uniós, a regionális és a helyi szinten közhatóságoknak. Fontos kérdésköre az uniós folyamatoknak az lehetőség, ahogyan a nemzeti, illetve régiós szinten megvalósulhat az állam nemzetközi tevékenységeiben a vonatkozó törvényhozás által meghatározott módon való részvétel, abban az esetben, ha saját hatalmuk és lényeges érdekeik is érintve vannak.
    Az előadó hangsúlyozta bizonyos területeken a hazai elvek és a nemzeti parlamenti érdekek, az állam törvényhozó testületei döntése érvényesülésének fontosságát. A társadalmi kérdések, a kultúra, a tudomány, az oktatásügy területén, mint ahogyan az egyház és állam viszonya is a helyi szinten kezelt és megoldandó kérdéskörök egyike, mint ahogyan a különböző –gazdasági élet, foglalkoztatás, kultúra, környezetvédelem, területfejlesztés, tudomány – területeken jelentkező különböző mértékű versenyképes előnyök demokratikus elvek szerinti felelősséggel történő kezelésének módja is.
    A saját illetékességi területen belüli közösségi törvények megvalósítása, az EU-val való összeköttetés és annak menedzselésének kérdése, a decentralizált politikai, vagy közigazgatási struktúra másik fontos eleme az EU-s csatlakozásnak és integrációnak; ez utóbbi fontos különös tekintettel az Európa Parlamentbe való választással kapcsolatosan, ahol, akár különböző érdekekkel rendelkező, regionális választókerületekkel kell számolni. Az alkotmányozás és az európai, illetve a közösségi törvényhozás viszonyáról is beszélt az előadó.

    A közös Európa megteremtésében az önkormányzatok és a közös érdekek mögött közösen fellépő régiók szövetségét is keresi a Európatanács. Remélhetőleg, ennek jelentőségét nem csak a jogász, de az egész magyar társadalom a jövőben jobban megérti majd, ahhoz, hogy Magyarország egy identitását és értékeit megőrizni képes, ugyanakkor szellemi energiáit és képességeit az EU-ban hasznosító, politikai és szociális stabilitás útját járó egyenrangú partnerként csatlakozhasson az intézményrendszerhez, mert gazdasági kapcsolatait tekintetve, amint azt az előadó kifejtette, Magyarország már régen az Európai Unió része.

B.T.É.



2002. május 17., péntek 11:26


címlap zóna archívum




© 1999-2007, Internet Sopron Egyesület