CyberPress
közéleti magazin
cyberpress@sopron.hu
2024. május 2., csütörtök, Zsigmond napja


Irodalmi Kávéház

Intranet Galéria

Apróhirdetések

Képeslapok

Soproni Képindex

Polgármesteri Hivatal

ZÓNÁK
Főoldal
Lapszemle
  Lapszemle
Kultúra
  KultúrVáros
  Lélektől lélekig
  SzínházVilág
  Soproni Ünnepi Hetek
  Borváros
Regionális kulturális programajánló
  Színház
  Kiállítás
  Rendezvények
  Hangverseny-Zene
Cyber Kurír
  Hírek - események
  Szomszédvár - Régió
  Soproni Snassz
Európai Unió
  EU
Cyber hírek
  Közélet
  SopronMedia
  Városháza
  Sport
Szórakozás
  Fesztiválgájd
  HangFal
  Mi1más
  Diákélet - diákszáj
  ViccGödör
Gazdaság
  Kereskedelmi és Iparkamara
Sport - szabadidő
  Sportcentrum
  Száguldó Cirkusz
Tudomány-technika
  Űrvadász
  Egészség
Környezet
  Borostyán
  Egészség

Szomszédvár - Régió  

Libanyak-szakítás lóhátról



Szent Márton emlékezete (Ünnepe: November 11.)


Szent Márton (Tours-i Szent Márton) - Gallia nemzeti szentje - Pannóniában, Sabariában kb. 316/317-ben látta meg a napvilágot. Szülei pogányok voltak, atyja a császári hadsereg tribunusa. A gyermek egészen kicsi korában a család Sabariából átköltözött az itáliai Páviába (az ókori Tricium), ahol ő még a zömében pogány környezetben cseperedett föl. Tizenkét évesen - szülei akarata ellenére - jelentkezett katechumennek, azaz keresztelendőnek. A keresztséget az akkori időkben is hosszúnak számító hat éves(!) előkészület után vette fel.
Tizenöt éves volt, amikor Severus és Probus császárok parancsának megfelelően mint veterán apa fiát besorozták a császári seregbe; lovas testőrtiszt lett. Már ebben az időben kitűnt katonatársai közül. Általános elismerést váltott ki egyszerűsége, életének tisztasága, felebaráti szeretete. 334-ben Amiens-ben történt, hogy télvíz idején egy didergő-vacogó kolduson segítendő lekanyarította válláról tiszti köpenyét, kardjával kettévágta, s a szerencsétlen embernek adta. Megkeresztelkedése után amint mód nyílt rá, elhagyta a hadsereget, majd egy idő múltán meg tudta valósítani régi vágyát, remetéskedni kezdett. Hagyjunk ki most életéből pár nehéz évet, s folytassuk ott, hogy 375-ben Tours közelében megalapította Marmoutier kolostorát. Ezzel megindította a gall-frank szerzetesség fejlődését, és megteremtette annak központját, mely századokon át elevenítő erőt sugárzott az Alpoktól északra fekvő egyházakba azáltal is, hogy sok püspök került ki e kolostorokból. 371-ben, amikor az addigi tours-i püspök meghalt, a nép, a papság és a többi püspök mind Mártont kívánta püspöknek. Igaz, voltak, akiknek nem tetszett Márton aszkéta- szerzetesi alakja és élete - de e kevesek nem tudták a nagy többség akaratát megakadályozni.
Halála után hamarosan szentként kezdték tisztelni, elsőként a nem vértanú szentek között. Ezrekre tehető azon hegyek, templomok, várak és kolostorok száma, amelyek Márton nevét viselik. Sírja Tours-ban híres zarándokhely volt az egész középkor folyamán.
>BR>
A franciaországi Tours és a magyarországi Szombathely "osztozik" Szent Márton dicsőségében, szentségében. Mindkét egyházmegyének Szent Márton a védőszentje. Szombathelyen e napokban Szent Márton tisztelete köré rendeződnek a kulturális események.
November 6-án, hétfőn például a Művészeti Szakközépiskola és Gimnázium együtteseinek hangversenye zajlott a Szent Márton templomban. A vonószenekart Sándor János, a leánykart Paulik Ákos, a vegyeskart pedig a művészeti vezető (az iskola művészeti igazgatóhelyettese), Deáky István vezényelte. A műsor Palestrina-, Rauch-, Telemann-, Mozart- és Beethoven-műveket szólaltatott meg. Az intézményben folyó oktatás hagyományosan magas szintjéről e koncert kiválóan tanúskodott.
November 7-én, kedden kiállítás nyílik a Savaria Múzeum Dísztermében (Kisfaludy S. út 9. T.: 94/ 312 554). Európa élő hagyománya - Szent Márton ábrázolása: Válogatás Andrea Neest Brüsszelben élő fotóművész anyagából.
November 8. Szerda, 19.30 - Bartók Terem (Rákóczi F. út 3. T.: 94/ 313 747): Ünnepi hangverseny (Mozart: Varázsfuvola, nyitány - A- Dúr zongoraverseny - D-Dúr /Prágai/ szimfónia)
November 9. Csütörtök, 17.00 - Művészetek Háza
Filmbemutató - Szent Márton egyházmegyéje
Ugyanezen a napon 19.00-kor a Székesegyházban "Visszatérés az alma materbe" címmel egyházzenei hangversenyt rendeznek a Berzsenyi Dániel Főiskola Zenei Tanszékén végzett egyházzene szakkos hallgatók.
Nem ismertetem most az összes programot, hiszen újabb kiállításmegnyitó, táncos-zenés műsor stb. is sorra kerül majd, sőt, emléktúra és könyvbemutató is, ahol a bemutató dr. Dávid Ibolya igazságügy-miniszter lesz (November 11., Szombat, a Savaria Szálló télikertje), csak azt adnám még a Tisztelt Nagyérdemű tudtára, hogy november 11-12-én, azaz szombat-vasárnap Nagyvásár lesz a Vasi Múzeumfaluban (9700 Szombathely, Árpád u. 30. Tel.:94/311-004). Távoli vidékekről is érkeznek kézművesek, népművészek, őstermelők, piaci árusok, akik portékáikat kínálva termtik meg a rég elfeledett vásárok hangulatát. A sokadalom hagyományidéző műsorai között helyet kapnak a népzene, a néptánc, a vásári komédiások és a bábjátékosok jeles képviselői. Lesz borkóstoló, töklámpások faragása, tökütés és libanyak-szakítás lóhátról. A jó bor mellé e napon elmaradhatatlan a libapecsenye, de lesz más, az alkalomhoz illő gasztronómiai csemege is, természetesen. Szombaton ezenkívül 13.30-tól 17.00 óráig a Megyei Művelődési és Ifjúsági Központ ad helyt a VI. Vasi Dödölle Fesztiválnak, mely program az egyetemi és főiskolai népzenei és néptánccsoportok országos találkozója.
November 12-én, vasárnap délelőtt 10.30-kor a Fő téren felavatják a Szentháromság szobrot.
Most pedig egy kicsit még előbbre tekintünk a szombathelyi programok sorában.
November 17. Péntek, 19.00 - Székesegyház
Orgonahangverseny neves orgonaművészek közreműködésével
November 18. Szombat, 16.00 - Szent Márton templom
(Szent Márton u. 40. - ha szóban érdeklődnek, Szombathelyre látogatván, azt a templomot kérdezzék, amelyik a piacon túl, a régi temetőnél van.)
Nemzetközi kórustalálkozó Szent Márton tiszteletére - ahol szlovén, osztrák és magyar kórusok adnak hangversenyt.

Ha pedig netán a képző- és fotóművészettel kapcsolatos a Tisztelt Olvasó érdeklődése, figyelmébe ajánlom azt a fénnyel kapcsolatos pályázatot, melynek határideje még nem járt le, s az MMIK-ban, Rasperger Józseftől lehet róla bővebb felvilágosítást kérni, illetve ő küld jelentkezési lapot.

Legyen élményben gazdag Márton-napjuk, Márton-hetük, akár Szombathelyre látogatnak, akár azzal emlékeznek meg a szerény szentről, hogy amint teszik azt Európa-szerte, libát sütnek vasárnap ebédre. (A liba és Márton úgy kapcsolódik össze, talán nem tudja mindenki, hogy a szerény férfiú, amikor jöttek elé, hogy püspökké beiktassák, a libák óljába bújt, ne találjanak rá, hisz nem méltó ő arra a magas tisztségre, de a libák gágogásukkal elárulták rejtekhelyét.)

- gyöngyös -

Anyagaink a LAP Stúdió támogatásával készülnek.



2000. november 07., kedd 00:00


címlap zóna archívum




© 1999-2007, Internet Sopron Egyesület