CyberPress
közéleti magazin
cyberpress@sopron.hu
2024. május 4., szombat, Mónika, Flórián napja


Irodalmi Kávéház

Intranet Galéria

Apróhirdetések

Képeslapok

Soproni Képindex

Polgármesteri Hivatal

ZÓNÁK
Főoldal
Lapszemle
  Lapszemle
Kultúra
  KultúrVáros
  Lélektől lélekig
  SzínházVilág
  Soproni Ünnepi Hetek
  Borváros
Regionális kulturális programajánló
  Színház
  Kiállítás
  Rendezvények
  Hangverseny-Zene
Cyber Kurír
  Hírek - események
  Szomszédvár - Régió
  Soproni Snassz
Európai Unió
  EU
Cyber hírek
  Közélet
  SopronMedia
  Városháza
  Sport
Szórakozás
  Fesztiválgájd
  HangFal
  Mi1más
  Diákélet - diákszáj
  ViccGödör
Gazdaság
  Kereskedelmi és Iparkamara
Sport - szabadidő
  Sportcentrum
  Száguldó Cirkusz
Tudomány-technika
  Űrvadász
  Egészség
Környezet
  Borostyán
  Egészség

SopronMedia  

Scarbantia Fórum - A Kulturális Egyesületek közgyűlése- Családi kerékpártúra - Az év erdésze

Újból látható lesz Scarbantia Fóruma
    A Múzeumok Nemzetközi Napja alkalmából a jövő héten újból megnyitják a soproni Scarbantia Fóruma című állandó tárlatot. A kiállítást az év eleje óta nem lehetett látogatni, a korábbi üzemeltető utazási iroda megszűnése miatt.
    Nemes András, a Soproni Múzeum igazgatója a Kisalföldnek elmondta, hogy a tárlatot sokan hiányolták már, főként azok, akik a város római kori múltjára kíváncsiak. A bemutató üzemeltetése évente 800–900 ezer forintjába kerül az alapítványnak és a múzeumnak. Anyagát az újbóli megnyitás alkalmával sem változtatják meg. Összeállítója dr. Gömöri János régész, aki 1979-től a kilencvenes évekig kutatta Scarbantia egykori városközpontját és azon belül a fórumház alatti területet.
    Gömöri János kutatásainak eredményeként vált mind pontosabban ismertté Scarbantia Fóruma. A 19. század végi feltárások, mint a Capitoliumi Triász megtalálása, vagy a hatvanas években a Városház utca melletti romkert kutatásai, még nem tették teljessé az egykori római kori városközpont képét, a fórum épületeinek elhelyezkedését. A fórum teljes feltárásával viszont részletes és pontos kép alakult ki a kétezer évvel ezelőtti Sopronról.
    Ennek tárgyi és épületmaradványai is megtekinthetők a néhány napon belül újból megnyíló tárlaton. Az ásatások eredményeként láthatják az érdeklődők, többek között a korabeli használati tárgyakat, két évezredes malomjátékot, a Silvanus szentély építési feliratát, a városközpontban állott szobrok talapzatát.
    A múzeumi világnap nem csak egy tárlat újbóli elindítására ad alkalmat, Nemes András igazgató azt is fontosnak tartja, hogy a most látható kiállítások mindinkább létünk részévé váljanak, kultúránk, emberi mivoltunk jelképei legyenek. Ehhez járul hozzá valamennyi soproni múzeum azzal, hogy az oktatási intézményeknek előzetes bejelentkezés után díjmentes belépést biztosít.
(Kisalföld)

A Kulturális Egyesületek és Baráti körök Szövetsége közgyűlést tart május 23-án 17 órakor a Várkerületi Székházában. A Napirendi pontok között a szövetség 2001. évi mumnkájáról és gazdálkodásáról szóló beszámoló mellett új tagok felvétele is szerepel. A Soproni Fotóművészeti Kör és a Soproni Magyar-Lengyel Baráti Kör felvételéről dönt majd a testület.

Családi kerékpártúrára kerül sor szombaton május 25-én a Vas- és Villamosipari Szakképző Iskola és Gimnázium szervezésében. A Vas' Villa bejáratánál fél 9-kor kezdődik a résztvevők nevezése. A tizenegyedik alkalommal megrendezett túra 9 órakor indul és Fertőrákos- Balf-Sopron útvonalon három ellenőrző ponton történik majd meg az ellenőrzés: A fertőrákosi Puskás Sörkertben, a balfi Kastély Étteremben és Sopronban a Fricikli kerékpárboltnál. A szervezők szándéka, az, hogy családi jelleget kapjon a biciklitúra, amelyen legutóbb ötszázan vettek részt.
  ÉV ERDÉSZE 2002 Az Országos Erdészeti Egyesület meghirdetésében  és a Nyugat-magyarországi Egyetem Roth Gyula Gyakorló Szakközépiskola és Kollégium rendezésében május 21 és 23 között kerül sor az ÉV ERDÉSZE 2002 címért folyó Országos erdészversenyre Sopronban.
Május 21-én, kedden a Roth Gyula Szakközépiskola kollégiumának sportpályáján megnyitóval vette kezdetét a verseny, amely a felismerési anyag megtekintésével, rajtszámhúzással és technikai értekezlettel folytatódott. Szerdán írásbeli, majd felismerési verseny, választékolás, koronglövészet és kispuskalövészet szerepel terv szerint a 8-15 óráig tartó programban, amelyet május 23-án, csütörtökön további terepi versenyszámokban való megmérettetés követ.
Az ÉV ERDÉSZE 2002 eredményhirdetésére várhatóan május 23-án, 19 órakor kerül sor.

Az Országos Széchenyi Kör Soproni Tagcsoportja "A Széchenyi-terv pályázatnyerteseinek megszólítása mottójú előadássorozatát május 23-án, csütörtökön, 17 órakor kezdődő előadásával folytatja. Gabnai Sándor evangélikus lelkész Széchenyi a próféta címmel tart előadást. A soproni evangélikus gyülekezet öregek otthonának építésére 150 millió forintot nyert a Széchenyi-terv pályázatán.
 



2002. május 22., szerda 00:42


címlap zóna archívum




© 1999-2007, Internet Sopron Egyesület