Poncichterek asztala
A Vincellér Ház
A Vincellér Ház, mint a soproni borvidék egyik vezető pincészete 1994-ben
jött létre. Több, mint huszonöt hektár szőlőterülettel rendelkeznek a borvidéken.
Tulajdonukban található a nagymúltú Széchenyi pince Fertőbozon, ahol folyamatos
fejlesztéseket eszközölnek. Ennek köszönhetően tavaly egy újfahordós érlelőágat
alakítottak ki, mely hosszútávon garantálni fogja boraik fejlődését.
A pince Kékfrankosa mélyrubin színnel rendelkezik.
Markáns illatában szépen tűnnek fel a piros gyümölcsök jegyei, melyből
leg-inkább a meggy emelkedik ki. Karakteres, fűszeres íze kellemesen harmonizál
savaival és alkoholtartalmával. Cserzőanyagai mára jelentősen finomodtak,
kerekedtek, de még néhány évig elegendő tartalékot sejtetnek. Lecsengésében
fanyarság és finom kesernye érezhető. A bor sajátos átmenetet képez a néhány
évtizeddel ezelőtti Kékfrankosok és az új szelek által életre keltett stílus
között.
Gasztronómia
Mészáros Tibor éttermi mester a Corso étterem üzletvezetője
az alábbi ételt ajánlja figyelmükbe.
Ropogós Kacsapecsenye aszaltszilvás párolt káposztával.
Hozzávalók:
2 db egész kacsamell, 20 db aszaltszilva, fél kg fehér, fél kg vörös
káposzta , 10 dkg vöröshagyma, 1dkg szegfűszeg, 2dl vörösbor a fenti borból,
1dkg fahéj, só, cukor, kömény ízlés szerint.
A kacsákat előkészítjük, sózzuk, fűszerezzük, majd sütőben ropogósra
sütjük. A szokásos módon párolt káposztát készítünk, közben a kimagozott
aszalt szilvát kevés vörösborral, szegfű-szeggel, fahéjjal megfőzzük. Ha
félig elkészült, hozzáadjuk a párolt káposztát és együtt készre pároljuk.
Köretként burgonyapürét kínálunk hozzá.
Szerkesztette: Rosenmayer András
2002. május 29., szerda 21:35