CyberPress
közéleti magazin
cyberpress@sopron.hu
2024. május 7., kedd, Gizella napja


Irodalmi Kávéház

Intranet Galéria

Apróhirdetések

Képeslapok

Soproni Képindex

Polgármesteri Hivatal

ZÓNÁK
Főoldal
Lapszemle
  Lapszemle
Kultúra
  KultúrVáros
  Lélektől lélekig
  SzínházVilág
  Soproni Ünnepi Hetek
  Borváros
Regionális kulturális programajánló
  Színház
  Kiállítás
  Rendezvények
  Hangverseny-Zene
Cyber Kurír
  Hírek - események
  Szomszédvár - Régió
  Soproni Snassz
Európai Unió
  EU
Cyber hírek
  Közélet
  SopronMedia
  Városháza
  Sport
Szórakozás
  Fesztiválgájd
  HangFal
  Mi1más
  Diákélet - diákszáj
  ViccGödör
Gazdaság
  Kereskedelmi és Iparkamara
Sport - szabadidő
  Sportcentrum
  Száguldó Cirkusz
Tudomány-technika
  Űrvadász
  Egészség
Környezet
  Borostyán
  Egészség

Szomszédvár - Régió  

Megkérdezték a romániai magyarokat

Az RMDSZ felkérésére

Megkérdezték a romániai magyarokat

A Romániai Magyar Demokrata Szövetség megrendelésére közvélemény- kutatást tartott Romániában a Magyar Etnikumközi Központ a magyar ajkú lakosság soraiban. Ebből kiderült, hogy a romániában élő magyar kisebbség a szociális és a gazdasági gondokat tekinti legnagyobb szívügyének. Szerintük a legégetőbb problemák: az infláció, a munkanélküliség, az életszínvonal, és az adózás területe. A legelismertebb, legkiegyensúlyozottabb vezetőiknek Markó Bélát és Frunda Györgyöt tartják.

A felmérésből ugyanakkor arra is fény derült, hogy a magyarok a felgyorsított kapitalizmusra való áttérést és több bizalmat szeretnének. A megkérdezettek úgy látják, hogy az érdekképviseleti pártot az egyházi ingatlanok visszaszolgáltatása, az anyanyelvi oktatás, az anyanyelv használatának a közigazgatásban való biztosítása, a kulturális és területi autonómia kérdései foglalkoztatják főleg, és kevesebb figyelmet tulajdonít a munkanélküliség, az életszínvonallal kapcsolatos kérdéseknek.

Ami az autonóm magyar nyelvű egyetem kérdését illeti, a megkérdezettek 79.3 százaléka vallja, hogy az egyetemlétesítést nem szabad feladni, csupán 20.8 százalék tartja a jelenlegi helyzetben a legégetőbb kérdésnek a Bolyai Egyetem problémáját.

A közvélemény-kutatás kiterjedt a lakosság "médiafogyasztására" is. 29 százalékuk szerint a magyarországi televízióadók tükrözik a legreálisabban az RMDSZ helyzetét, s a romániai magyarság politikai életet. A romániai magyar lakosság alig 31 százaléka olvas rendszeresen helyi magyar napilapot, 5 százalékuk inkább a helyi román újságot olvassa, további 2 százalék az országos román napilapot, 5 százalék országos magyar napilapot olvas. A legnézettebb televiziós csatorna a Duna TV, a magyarországi TV2, majd a romániai kereskedelmi adó, a PROTV.

Szőcs Andrea Enikő, Kolozsvár (Románia)



1999. április 17., szombat 00:00


címlap zóna archívum




© 1999-2007, Internet Sopron Egyesület