CyberPress
közéleti magazin
cyberpress@sopron.hu
2024. május 2., csütörtök, Zsigmond napja


Irodalmi Kávéház

Intranet Galéria

Apróhirdetések

Képeslapok

Soproni Képindex

Polgármesteri Hivatal

ZÓNÁK
Főoldal
Lapszemle
  Lapszemle
Kultúra
  KultúrVáros
  Lélektől lélekig
  SzínházVilág
  Soproni Ünnepi Hetek
  Borváros
Regionális kulturális programajánló
  Színház
  Kiállítás
  Rendezvények
  Hangverseny-Zene
Cyber Kurír
  Hírek - események
  Szomszédvár - Régió
  Soproni Snassz
Európai Unió
  EU
Cyber hírek
  Közélet
  SopronMedia
  Városháza
  Sport
Szórakozás
  Fesztiválgájd
  HangFal
  Mi1más
  Diákélet - diákszáj
  ViccGödör
Gazdaság
  Kereskedelmi és Iparkamara
Sport - szabadidő
  Sportcentrum
  Száguldó Cirkusz
Tudomány-technika
  Űrvadász
  Egészség
Környezet
  Borostyán
  Egészség

SopronMedia  

Trianoni Békeszerződés évvfordulója-'Kétnyelvűség-Kisebbségek lehetőségei Európában'- A Lions Club jótékonysági rendezvénye - 'Megnyitották' az Ilona-aknát Récényben

A Trianoni Békeszerződés évfordulóján, június 4-én, kedden 18 órakor a Soproni Erdélyi Kör megemlékezést tart a Millenniumi Emlékműnél, a Barátság-parkban. (Béke út és József Attila út sarkán). Beszédet mond Loves Gyula öregcserkész, közreműködik Sarkady Sándor.A megemlékezést követően a rendezvény helyszínétől békés felvonulás indul a Hűség Zászlóhoz. tervezett útvonal: Barátság Park - Béke u. - Batsányi u. - Deák tér - Mátyás király u. - Széchenyi tér - Hűség Zászló.

"Kétnyelvűség-Kisebbségek lehetőségei Európában" Három európai kisebbség, négy ország, a mindannyiukat egybekötő kultúra és hagyományok bemutatója volt a hétvégén Kópházán a művelődési házban.
Badeneisenkappel, Grosswarasdorf (Szabadbáránd), Cottbus és Kópháza három ország, látszólag négyteljesen eltérő földrajzi környezet.A Gradistyei horvát, németországi szorb és karintiai szlovén diákok hároméves közös munkájának eredményeiről adtak számot ebben a tanévben. A "Kéznyelvűség-Kisebbségek lehetőségei Európában" című projekt támogatása az EU Comenius-programjának keretéből valósulhatott meg.(Kisalföld)

A Lions Club Soproni Szervezete hagyományos báljára került sor szombaton. A jótékony célú rendezvényen 1 millió 600 ezer forint gyűlt össze, amely bevételt a rászoruló, cukorbeteg gyerekek táboroztatására fordítják a szervezők.

"Megnyitották" az Ilona-aknát. Vasárnap megnyitották Ritzing (Récény) és Brennbergbánya között a határt, azért, hogy minél többen résztvehessenek az osztrák település által szervezett bányászünnepségen. Az egykori Ilona-akna közelében a récényiek a múlt évben építették fel a bányalejárat mását. hagyományos szentmisét és ünnepséget tartottak a brennbergiekkel együtt az ideiglenes megnyitott határátkelőhelynek köszönhetően. A vasfüggöny leereszkedéséig a hegyi falvak lakóinak a bánya adott munkát. Szabadon mozoghattak, a récényiek Brennbergben, a brennbergiek récényben szálltak a föld alá. A vasárnapi ünnepségen a résztvevőket Nikole wessely, a helyi faluszépítő egyeseület elnöke köszöntötte a résztvevőket, Herbert Gmeiner polgármester felidézte a település történetét. Dr. Payer Erzsébet soproni alpolgármester jelképesnek nevezte az Ilona-akna újranyitását, abban az értelemben, hogy az az ideiglenesen megnyitott határátkelővel együtt nem elválasztja, hanem összeköti a két település lakosságát. A rendezvényen a brennbergbányai Borbála-kórus németül és magyarul énekelt Bányász-himnuszában is gyönyörködhettek a vendégek.(Kisalföld)

Alapításának 150. évfordulóját ünneplő Széchenyi István Gimnázium jubileumi rendezvénysorozatának részeként a gimnáziumban tanult sporthírességek találkoztak szombaton. Dr. Tihanyi József, volt atlétaválogatott, valamint Keglovits László labdarugó olimpiai bajnok is jelen volt az eseményen. A délelőtti baráti beszélgetést a mostani és a régi diákok kosármérkőzése követte, amely az utóbbiak győzelmével végződött.



2002. június 03., hétfő 12:27


címlap zóna archívum




© 1999-2007, Internet Sopron Egyesület