CyberPress
közéleti magazin
cyberpress@sopron.hu
2024. március 28., csütörtök, Gedeon, Johanna napja


Irodalmi Kávéház

Intranet Galéria

Apróhirdetések

Képeslapok

Soproni Képindex

Polgármesteri Hivatal

ZÓNÁK
Főoldal
Lapszemle
  Lapszemle
Kultúra
  KultúrVáros
  Lélektől lélekig
  SzínházVilág
  Soproni Ünnepi Hetek
  Borváros
Regionális kulturális programajánló
  Színház
  Kiállítás
  Rendezvények
  Hangverseny-Zene
Cyber Kurír
  Hírek - események
  Szomszédvár - Régió
  Soproni Snassz
Európai Unió
  EU
Cyber hírek
  Közélet
  SopronMedia
  Városháza
  Sport
Szórakozás
  Fesztiválgájd
  HangFal
  Mi1más
  Diákélet - diákszáj
  ViccGödör
Gazdaság
  Kereskedelmi és Iparkamara
Sport - szabadidő
  Sportcentrum
  Száguldó Cirkusz
Tudomány-technika
  Űrvadász
  Egészség
Környezet
  Borostyán
  Egészség

KultúrVáros  

Megyei Ünnepi Könyhét-nyitó Sopronban

    A Győr-Moson-Sopron megyei könyvhét ünnepélyes megnyitóján a B.W. Pannónia Hotel Európa-termében a Műhely kulturális folyóirat Tenger – három kötetből álló – tematikus különszáma körül ült össze a könyvet, az írást, az olvasást ünnepelni vágyó, (vagy legalább is a könyvvel találkozni akarók) közössége.
    Horváth Csaba a Széchenyi István Városi Könyvtár igazgatója bevezetőjét követően Sopron város nevében  dr. Gimesi Szabolcs polgármester köszöntötte a rendezvény résztvevőit. A gondolatok irodalmi magasságokba emelkedésének helyet ad Sopron, az  irodalmi hagyományaira büszke és sokszínű kultúrájú város. A magyarságunk megőrzésének fontos eszköze az írott szóval való folyamatos találkozás - hangsúlyozta a polgármester.

Tölli Balázs, Karátson Endre, Villányi László, Ivanics Ferenc, dr. Gimesi Szabolcs, Horváth Csaba, Jász Attila

    Ivanics Ferenc, a Győr-Moson-Sopron Megye Közgyűlése elnöke ünnepi megnyitó beszédében emlékezett Széchényi Ferenc múzeum- és könyvtáralapítóra, kiemelte, hogy az elmúlt évtizedben tapasztalt hullámvölgyek ellenére a harmadik évezred elején szükség van a könyvre.
    Az est további részében Villányi Lászlóval a Műhely főszerkesztőjével, Karátson Endre íróval és Jász Attila költővel Tölli Balázs, a Berzsenyi Dániel Evangélikus Gimnázium (Líceum) igazgatója beszélgetett.
    A Győrben  kéthavonta megjelenő Műhely kulturális folyóirat igen jó kapcsolatokat ápol a Berzsenyi Líceummal, Dalos Margit és Kerék Imre soproni alkotókat pedig megbecsült és szeretett szerzői között tudja. A jelenlegi három számban megjelent "tenger-irodalom" alkotásaiból a Berzsenyi Dániel Líceum diákjai olvastak fel.

    Megyei könyvhét kezdődött el Sopronban, egy könyvvé összeállt folyóirattal. Több néhány dekagrammnyi papírnál és nyomdafestéknél, néhány ezer betűnél a könyv, és az, amivel mindezeknél több, teszi a könyvet könyvvé: talán a gondolat, az eszme.
    Az irodalommal való találkozás, a könyvre való figyelés alkalmával a vendégek könyvhétről alkotott vélenyüket is elmondták.
Légüres térben van a könyvszakma, vélte Jász Attila. Rossz a terjesztés, néhány mamut-kiadó uralja a piacot, vannak kiadók, amelyek már az Ünnepi Könyvhét előtt piacra dobják könyvheti kínálatukat. Hiányérzettel maradt a költő a könyvheti katalógus átlapozása után, és úgy véli, hogy az üzleti szellem átformálta az Ünnepi Könyvhét naiv örömét.
    

Villányi László, akinek a munkája révén az év minden hete könyvhét, tulajdonképpen örül annak, hogy létezik egy olyan alkalom, amikor reklámot és nagyobb figyelmet kap a könyv, az irodalom és mindenki, aki ezen a területen munkálkodik. Az Esterházy-könyv pedig egyik példája annak, hogy a közgondolkodásra is hatással lehet egy-egy könyvheti alkalomkor megjelenő mű.
    Karátson Endre, a "messziről jött" ember, évről-évre megújuló eseményt lát a könyvhétben, amelynek 1990-ig tartó időszakára visszatekintve egy jól meghatározható fejlődési iránya is kirajzolódik. "Szabadon beszélésének" időszakától kezdve, külföldi hatások alatt, belső ösztönzésre új stílus mutatkozik meg a magyar irodalomban - fejtette ki az író, aki szükségesnek és hasznosnak nevezte az írók és olvasóik alkalmakkénti találkozását.
A közreműködő diákok, amint az a beszélgetés során kiderült, maguk választhatták ki a tenger-számokból a felolvasott műveket, a tengert idézőket, a valós tengerparti élményekből, vagy az elképzeltekből, a belső tengerből ihletetteket.
    Telitalálat volt a könyheti megnyitó vendégeinek kiválasztása, bizonyosodott meg az a kevés számú résztvevő, aki nem "hivatalból",  jött el a rendezvényre, mert bepillantást nyert az irodalom(alkotás) különös  műhelyébe(Műhelyébe), egy különleges világba, amely sok hasonlóságot mutat a Paul Valéry Pillantás a tengerre című, címadó írásában olvasottakkal:
"Ki ne szállt volna le már gondolatban ebbe a mélyvilágba?...
A sziklákra vagy az iszapra, a kagylóágyra vagy növényzetre néha-néha, egy hosszú süllyedés végén, ernyedten, álomra készülődve leereszkedik egy hajó óriási törzse: teleszívta magát. Itt kétezer méter mélységben, itt őrzi magában a Titanic kultúránk csaknem teljes anyagi tárházát: gépeket, ékszereket, egy bizonyos korszak divatjának nyomait..."

***

A könyveti rendezvény-sorozat folytatódik: június 7-én, 18 órakor a B. W. Pannonia Európa-termében rendezik meg Vujity Tvrtko estjét.



2002. jĂşnius 05., szerda 23:52


címlap zóna archívum




© 1999-2007, Internet Sopron Egyesület