CyberPress
közéleti magazin
cyberpress@sopron.hu
2024. április 26., péntek, Ervin napja


Irodalmi Kávéház

Intranet Galéria

Apróhirdetések

Képeslapok

Soproni Képindex

Polgármesteri Hivatal

ZÓNÁK
Főoldal
Lapszemle
  Lapszemle
Kultúra
  KultúrVáros
  Lélektől lélekig
  SzínházVilág
  Soproni Ünnepi Hetek
  Borváros
Regionális kulturális programajánló
  Színház
  Kiállítás
  Rendezvények
  Hangverseny-Zene
Cyber Kurír
  Hírek - események
  Szomszédvár - Régió
  Soproni Snassz
Európai Unió
  EU
Cyber hírek
  Közélet
  SopronMedia
  Városháza
  Sport
Szórakozás
  Fesztiválgájd
  HangFal
  Mi1más
  Diákélet - diákszáj
  ViccGödör
Gazdaság
  Kereskedelmi és Iparkamara
Sport - szabadidő
  Sportcentrum
  Száguldó Cirkusz
Tudomány-technika
  Űrvadász
  Egészség
Környezet
  Borostyán
  Egészség

Hírek - események  

Közgazdász foglalkoztatási kilátások

     A Nyugat-Magyarországi Egyetem Vezetés- Szervezés Intézetének munkatársai és a IV. éves marketing főszakirányos közgazdász hallgatók a közgazdász területen végzettek elhelyezkedési lehetőségeinek feltárása céljából munkaerő-piaci kutatást végeztek, amelynek eredményeit június 5-én tartott sajtótájékoztatón ismertették.


Egyed László, Pakainé Dr. Kováts Judit, Dr. Gidai Erzsébet

    Dr. Gidai Erzsébet a közgazdaság-tudományi kar dékánja bevezetőjében hangsúlyozta, hogy a évről-évre egyre nehezebb a frissen végzett közgazdászok – pénzügyi- és bankszektorban, biztosítási területen vagy, az egyébként legnagyobb munkaerő-keresletet mutató, köz-szektorban való – elhelyezkedése. A frissen végzett közgazdászok külföldi munkavállalása pedig nem lehet érdeke az országnak.
    A hallgatók által végzett felmérés unikumnak számít abban, hogy, – amint azt Pakainé Dr. Kováts Judit tanszékvezető egyetemi docens kifejtette – eddig egyetlen egyetemen sem történt a Nyugat-Magyarországi Egyetem Közgazdaságtudományi Kara által készített felméréshez hasonló.

    A munkaerő pici kutatás eredményeiből – amelynek értékelését teljes terjedelmében közreadunk – az országos átlaghoz hasonlító reprezentatív minta alapján – többek között – kiderül, hogy a cégek, munkaadók közel fele tesz különbséget az egyetemi diploma javára, elsőbbséget élveznek a már gyakorlati tapasztalatokkal rendelkezők, akiknek nagyrészét újsághirdetés alapján választják ki. Beosztott értelmiségként, illetve középvezetőként van a legnagyobb esélyük a frissen végzett közgazdászoknak elhelyezkedniük, akiknek jogosítvány, felhasználói szintű számítástechnikai gyakorlat mellett, nyelvismerettel – lehetőleg angol és német – és jó kommunikációs képességgel is kell rendelkezniük, azzal együtt, hogy mindezért egy nem túl versenyképes fizetést fognak majd kapni.
    Dr. Herczeg János, az egyetem vezetés-szervezés intézetének igazgatója azt is hangsúlyozta, hogy a kutatás eredménye arra is példa, hogy a főiskolai és egyetemi hallgatók szellemi kapacitása – megfelelő módon meghatározott diplomatémákkal – komoly stratégiák és tanulmányok elkészítésére alkalmas, és a profitorientált cégekkel ellentétben nem milliós költségekkel.

Dr. Herczeg János

    A kutatást végző diákok Hegyi Barbara, Török Veronika és Egyed László kérdésekre válaszolva azt is elmondta, hogy a felmérés eredményeinek ismeretében, elhelyezkedésük tekintetében nem szemlélik optimistábban jövőjüket, de legalább tudják, hogy mire számíthatnak.
    Elsősorban megállapítható, hogy az oktatási rendszer és a munkaerőpiac nincsenek összhangban: az oktatásnak szorosabb kapcsolatot kellene kialakítania a munkaerőpiaccal; másodsorban a hallgatóságban tudatosítani kell, hogy a jelenlegi helyzetben a lehető legalaposabb és széleskörű szakmai ismeretek birtokában van nagyobb esélyük az elhelyezkedésre; harmadsorban a cégeknek a kutatás készítői szerint bátrabban kellene a frissen végzett közgazdászokat alkalmazniuk.


- té -

Munkaerő piaci kutatás
Közgazdász foglalkoztatási kilátások
A kutatás tárgya
Rövid ismertetés
Foglalkoztatási tulajdonságok fontossága.


Munkaerő piaci kutatás
Közgazdász foglalkoztatási kilátások

2002. tavaszán a Nyugat-Magyarországi Egyetem Közgazdaságtudományi Kar IV. évfolyamos marketing szakirányos hallgatói személyes megkérdezéses módszerrel kutatást végeztek a lehetséges álláshelyek, a friss diplomás közgazdászokkal szembeni elvárások, és a lehetséges munkaadók által kínált lehetőségek megismerése céljából. Nyolc megyében (Győr- Moson Sopron, Pest, Fejér, Zala, Vas, Baranya, Komárom- Esztergom, Bács- Kiskun megyében), 134 cég felkeresésével végzett alapkutatás bemutatja a gazdálkodási területen végzett, fiatal (kezdő) közgazdászok lehetőségeit. A kutatás mind a profitorientált, mind a non- profit gazdálkodó szervezetekre kiterjedt.

A kutatás tárgya

  • Milyen területen foglalkoztatnak közgazdászt a megkérdezett gazdálkodó szervezetek
  • Tervezi-e a vállalat kezdő közgazdászok felvételét (fejlesztési tervek)
  • Friss diplomások iránti attitűd, munkaadói preferenciák a munkaerő-felvétel során
  • Felvételi eljárás gyakorlata
  • Kezdő jövedelmi szint, valamint egyéb béren kívüli juttatások.
  • Fontosnak tartott specializációk (logisztika,marketing, EU, pénzügyi ismeretek)
  • Karriertervezés folyamata, támogatás
  • Alkalmazási feltételek, munkavégzési paraméterek
  • Lehetséges diplomamunka-témák megadása
  • Nyári gyakorlati lehetőségek
Rövid ismertetés

A megkérdezett 134 cégnél az elkövetkező 3 évben összesen 191 fő közgazdász felvételét tervezik. A válaszadók többsége azonban nem tudott pontos információt adni erre a kérdésre vonatkozóan.

A tervezett felvételek megoszlása a közgazdász szakma különböző területeit illetően nagyon eltérő. A feldolgozott adatok alapján megállapíthatjuk, hogy elsőként pénzügyi és számviteli területen mutatkozik nagyobb kereslet, a második helyen pedig a marketing-, értékesítési- valamint logisztikai szakterületeken találhatnak várhatóan maguknak állást a végzett közgazdászok.

A minta reprezentativitása ugyan nem teljes, azonban az arányszámokból arra következtethetünk, hogy olyan területeken, mint a termelés-szervezés, non-profit terület, vagy humán menedzsment- sokkal alacsonyabb kereslet mutatkozik.

A felmérés adatai alapján a felvételnél a kérdezettek közel 50%-a (48,5%) tesz különbséget az egyetemi diploma javára. A levelező és a nappali tagozaton szerzett oklevelek között különbség vizsgálata során a kérdezettek harmada válaszolta, hogy a nappali képzést preferálja. A diploma minősítése a megkérdezettek 27,6%-a körében lényeges szempont, míg a potenciálisan betöltendő munkahelyeken az elbírálás feltételei között egyre nagyobb szerepet játszik a szakmai gyakorlat, vagyis az, hogy a végzett közgazdászok az elméletben megszerzett ismeretek mellett mennyi gyakorlati tapasztalatot szereztek tanulmányaik alatt.(80,6% részesíti előnybe a szakmai gyakorlattal bírókat)

A munkaadók döntését új munkavállaló felvételénél a kérdezettek harmadánál befolyásolja az, hogy a jelentkező hol végzett.

Megállapíthatjuk, hogy a frissen végzett közgazdászokat leginkább középvezetői státuszban (válaszadók 51,5%-a), illetve beosztott értelmiségiként (70,1%)kívánják alkalmazni.

*

A felmérésből kiderült, hogy a munkaadók új munkatársaikat leggyakrabban újsághirdetés és szakmai gyakorlati teljesítmény alapján választják ki.
 

  Gyakran és nagyon gyakran kategóriák összegezve
Újsághirdetés 47,8%
Szakmai gyakorlat alapján 46,3%
Mások ajánlásával 41,8%
Fejvadász cég 15,7%
Állásbörze 8,9%



Gyakori a mások ajánlása általi kiválasztás, egyre ritkábban folyamodnak azonban fejvadász cégekhez illetve állásbörzékhez-a megkérdezettek 44%-a soha nem alkalmazza ezt a módszert.

A felvételnél alkalmazott módszer tekintetében leggyakrabban a többlépcsős személyes elbeszélgetést kedvelik, még mindig nagy arányszámban, és egyre kevesebben használják az egy lépcsős személyes elbeszélgetést.

*

A foglalkoztatási preferenciák vizsgálatának eredménye megerősíti az előbbiekben említett szakmai gyakorlat fontosságát, hiszen a megkérdezettek mindössze 23,9%-ban alkalmaznának szívesen pályakezdő közgazdászt, sokkal inkább preferálják a néhány éves szakmai gyakorlattal rendelkező jelentkezőket. A leginkább keresettek a 3-5 év szakmai múlttal rendelkező, fiatal értelmiségiek. Természetesen az 5-10 éves szakmai gyakorlattal rendelkezők is óriási előnyt élveznek a munkakeresésnél.
 
 

  Szívesen felvenném és nagyon szívesen felvenném kategóriák összesen
3-5 éves szakmai gyakorlattal rendelkező 63,4%
Néhány éves szakmai gyakorlattal rendelkező 54,5%
5-10 éves szakmai gyakorlattal rendelkező  45,5%
10-15 éves szakmai gyakorlattal rendelkező  38,1%
Pályakezdő 23,9%

*

Az elvárások a felveendő munkatárssal szemben nagyon széles skálát alkotnak, fontosság tekintetében azonban rangsorolhatók. A kapott válaszok alapján a munkaadók nagy része (67-68%-ban) nem tesznek különbséget a jelentkezők neme illetve a családi állapot tekintetében. Férfi jelentkező esetén azonban nagy jelentőséget tulajdonítanak annak, hogy a potenciális férfi munkatárs már katonaviselt legyen (40,3% a nagyon fontos és a fontos kategória együtt). Megoszlanak a vélemények a tekintetben, hogy a jelentkező dohányzó v. nemdohányzó legyen. A jogosítvány léte nagy szerepet játszhat a döntésnél, míg a saját gépkocsi illetve a vállalkozói igazolvány nem dominánsak. A felhasználói szintű számítástechnikai ismeretek elengedhetetlen fontosságúak, azonban a programozói számítástechnikai ismeretek megléte bizonyos foglalkozási ágakban létfontosságú.
 

Elvárások a felveendő munkatársakkal szemben Fontos és nagyon fontos kategóriák
Felhasználói számítástechnikai ismeretek
72,40%
Jogosítvány
48,50%
Katonaviselt
40,30%
Nemdohányzó
29,90%
Programozói számítástechnikai ismeretek
28,30%
Saját gépkocsi
23,90%
Férfi
18,60%
11,90%
Nőtlen/Hajadon
10,40%
Vállalkozói igazolvány
9,70%

Foglalkoztatási tulajdonságok fontossága.

A megkérdezett cégek képviselői szerint egy közgazdász munkavállalónak mindenek előtt jó kommunikációs képességekkel kell rendelkeznie, elengedhetetlen a rugalmasság és a kreativitás, a legfontosabb tulajdonságok közé tartozik azonban a szakmai felkészültség és a naprakész ismeretek megléte is. A kiválasztás során nagyon fontos szerepet játszik a megbízhatóság és a felelősségvállalás is. Az általunk felsorolt tulajdonságokat a következőképpen rangsorolták a válaszadók:
 

Foglalkoztatási tulajdonságok fontossága
Felelősségvállalás
92,60%
Kommunikációs készség
91,80%
Csapatmunkára való alkalmasság
90,30%
Önálló munkavégzés
88,80%
Problémamegoldó készség
88,10%
Kreativitás
87,60%
Rugalmasság
86,60%
Kooperációs készség
85,00%
Nagyfokú munkabírás
84,40%
Dinamizmus
79,90%
Elemző.értékelő készség
77,60%
Szervező készség
66,40%
Vezető és irányító készség
62,70%
Vezetői ambíció
45,50%
Úniós ismeretek
29,10%

 

*

Nyelvtudás tekintetében a leginkább szükséges az angol és a német nyelv középfokú ismerete, ugyanezen nyelvek minél magasabb szintű ismerete előnyt jelent. Növekszik a fontossága az olasz és a francia nyelveknek, főleg az anyaországban ilyen nyelvet használó multinacionális vállalatoknál.

*

A közgazdász munkavállalóknak a következő képzési-továbbképzési lehetőségeket nyújtják a cégek:

-a továbbképzéseket a cégek mintegy 50%-a alkalmazza, hiszen ezek az ösztönzési rendszer részét képezik,
-a vállalatok alkalmazottaikat gyakran küldik továbbképzésre, tanfolyamokra, ezeknek az aránya 40% körül van
-meglepő, hogy a főiskolai, egyetemi képzéseket csak mintegy 9%-ban támogatják a cégek,
-bár a nyelvtanfolyamokhoz való hozzájárulás tendenciája egyre csökken, a cégek még mindig nagymértékű hozzájárulásokat adnak közgazdász dolgozóik nyelvtudása tökéletesítése érdekében,
-szomorú megállapítás azonban, hogy a cégek csak mintegy 5%-ban tudnak hozzájárulni külföldi tanfolyamokhoz

*

A megkérdezettek 29,1%-ának megítélése szerint nagyon fontosak a pályakezdő közgazdászoknál az Európai Unióval kapcsolatos ismeretek, hiszen ezek felhasználásával a munkavállaló könnyebben felismeri az adott vállalkozás külpiaci lehetőségeit, segíthet az EU-s csatlakozáshoz szükséges alapfeltételek megteremtésében. Meglepő eredmény született azonban arra vonatkozóan, hogy mennyire változik a közgazdászok iránti kereslet az EU-s csatlakozást követően: a válaszadók mindössze 14,2%-a véli úgy, hogy növekedni fog, 70,9% szerint pedig nem változik majd a kereslet.

*

Köszönjük a NYME Vezetés- Szervezés Intézete munkatársainak segítségét.



2002. június 07., péntek 16:13


címlap zóna archívum




© 1999-2007, Internet Sopron Egyesület