CyberPress
közéleti magazin
cyberpress@sopron.hu
2024. május 2., csütörtök, Zsigmond napja


Irodalmi Kávéház

Intranet Galéria

Apróhirdetések

Képeslapok

Soproni Képindex

Polgármesteri Hivatal

ZÓNÁK
Főoldal
Lapszemle
  Lapszemle
Kultúra
  KultúrVáros
  Lélektől lélekig
  SzínházVilág
  Soproni Ünnepi Hetek
  Borváros
Regionális kulturális programajánló
  Színház
  Kiállítás
  Rendezvények
  Hangverseny-Zene
Cyber Kurír
  Hírek - események
  Szomszédvár - Régió
  Soproni Snassz
Európai Unió
  EU
Cyber hírek
  Közélet
  SopronMedia
  Városháza
  Sport
Szórakozás
  Fesztiválgájd
  HangFal
  Mi1más
  Diákélet - diákszáj
  ViccGödör
Gazdaság
  Kereskedelmi és Iparkamara
Sport - szabadidő
  Sportcentrum
  Száguldó Cirkusz
Tudomány-technika
  Űrvadász
  Egészség
Környezet
  Borostyán
  Egészség

Kereskedelmi és Iparkamara  

Cesky Krumlov - ismerkedés a sikeres kisvárossal

    A hármas – osztrák-cseh-német – határ közelében fekszik Cesky Krumlov, az egyik legszebb, az UNESCO által a világörökség részének nyilvánított csehországi kisváros.
    A Soproni Kereskedelmi és Iparkamara szervezésében – a Magyar Turizmus Rt. Nyugat-Dunántúli Regionális Igazgatósága és Sopron polgármestere támogatásával – a kamara turizmus és építőipari szakosztálya tagjai szakmai tanulmányúton ismerkedtek a kisváros idegenforgalmi és műemlékvédelmi és városvédelmi tevékenységével. A kamaratagokon kívül a turista-látványosságokban gazdag városban tett látogatásra Sopron város önkormányzati képviselői is meghívást kaptak.

    A soproni küldöttséget a Hotel Ruze jezsuita-termében Antonin Princ Cesky Krumlov polgármestere, Jan Vondrous az atlanti együttműködés egyesületének elnöke, Miroslav Reitinger, Jitka Zigmundova a Cesky Krumlov-i Fejlesztési Alap munkatársai és Lubor Mrázek informatikai irodavezető fogadták.
    A vendéglátók elmondták, hogy Cesky Krumlov városa 1991-ben 333 ezer KC tőkével alapította meg a Cesky Krumlov-i Fejlesztési Alapot. A korlátolt felelősségű társaság egyik fő tevékenysége az ingatlan- és vagyonkezelés. A rendszerváltás után a történelmi városközpont háromszáz, akkor még állami tulajdonban és igen rossz műszaki állapotban lévő műemléképületét kapta meg a város. A történelmi belváros turisztikai lehetőségei feltérképezésére – a kulturális értékek megőrzésével egy időben megvalósuló – fejlesztési tanulmány készült, amely a turisztikai adottságok maximális kihasználásának lehetőségét is előtérbe helyezte. A Fejlesztési Alap másik fő területe az idegenforgalom fejlesztése, valamint a további beruházások, fejlesztések megvalósítása, amint azt a vendéglátók hangsúlyozták, a város érdekeinek és elképzeléseivel összhangban. A városüzemeltetés további feladatait is a Fejlesztési Alap látja el, amely mintegy harminc fős alkalmazottal és három fős ügyvezetői apparátussal végzi a munkáját. A város nagyobb döntési szabadsága, úgy vélik, erősíti az önkormányzat felelősségtudatát.
    A 15 ezer lakost számláló városkában évente megforduló másfél millió turista komoly feladatokat ró a városvezetésre, amely, a polgármester szerint, figyelmet fordít a lakosság mindennapi életterének és életvitelének, valamint a turisták igényeinek való megfelelés közötti egyensúly megteremtésére.
    Cesky Krumlov Európa értékeket felvonultató városai között megtalálta a maga helyét - mondta Jitka Zigmundova, aki beszélt arról, hogy Csehország harmadik leglátogatottabb városa Prága és Kutná Hora után, Cesky Krumlov. A 7 hónapos – áprilistól-októberig tartó – turisztikai szezonban 500 szálloda, (feleszámban négy- és öt csillagos), magánpanziók biztosítják a vendégek szálláshelyét; 130 vendéglőben és étteremben élvezhetik a turisták a gasztronómia helyi remekeit, amelyek között van egy, magyarul beszélő felszolgáló személyzettel, magyar étlappal és magyaros fogásokkal.
    Az idegenforgalom jelentős a város életében. Őrzik a város egyedülálló történelmi jellegét, úgy, hogy egyidejűleg a minőségi turizmus céljaira használják azt. Számos kulturális program között is válogathat az idelátogató: 7 múzeum, 20 galéria és évi hét alkalommal rendezett zenei fesztivál várja a szórakozási lehetőségeket keresőket, a jelentős forgalmat bonyolító konferencia-turizmus mellett.
    1997-ben fejlesztették ki a város és térsége információs rendszerét. Amint arról Lubor Mrázek beszélt a város és környékének bemutatása mellett ma már a Hivatalos információs rendszer társulás projektje révén komplex, helytálló, hivatalos, szakmailag garantált és folyamatosan frissített információgyűjtemény áll az internetezők rendelkezésére Cesky Krumlovról.
    A két város Cesky Krumlov és Sopron polgármestere sok hasonlóságot vélt felfedezni a két település között. Dr. Gimesi Szabolcs, aki a vendéglátóknak Sopron történelméről és jelenéről is beszélt ez alkalommal meghívta Antonin Princ polgármestert egy soproni látogatásra, aki a meghívást örömmel fogadta el.

    A szakmai program további részében a soproni vendégek városnézésen, sörgyár-, múzeum-, és tárlat-látogatáson vettek részt.

    Horváth Vilmos a Soproni Kereskedelmi és Iparkamara elnöke hasznosnak és tanulságosnak minősítette az utat, amelyen egy gazdag múltú, izgató jelenű és ígéretes jövőjű kisváros fejlődési pályáját megismerve, a hazai, soproni környezetben is hasznosítható, megvalósítható hozadéka is lehet majd az Cesky Krumlov-ban tapasztaltaknak.


Fotó: Kisalföld

Cesky Krumlov honlapja


 




2002. jĂşnius 08., szombat 00:22


címlap zóna archívum




© 1999-2007, Internet Sopron Egyesület