CyberPress
közéleti magazin
cyberpress@sopron.hu
2024. április 27., szombat, Zita napja


Irodalmi Kávéház

Intranet Galéria

Apróhirdetések

Képeslapok

Soproni Képindex

Polgármesteri Hivatal

ZÓNÁK
Főoldal
Lapszemle
  Lapszemle
Kultúra
  KultúrVáros
  Lélektől lélekig
  SzínházVilág
  Soproni Ünnepi Hetek
  Borváros
Regionális kulturális programajánló
  Színház
  Kiállítás
  Rendezvények
  Hangverseny-Zene
Cyber Kurír
  Hírek - események
  Szomszédvár - Régió
  Soproni Snassz
Európai Unió
  EU
Cyber hírek
  Közélet
  SopronMedia
  Városháza
  Sport
Szórakozás
  Fesztiválgájd
  HangFal
  Mi1más
  Diákélet - diákszáj
  ViccGödör
Gazdaság
  Kereskedelmi és Iparkamara
Sport - szabadidő
  Sportcentrum
  Száguldó Cirkusz
Tudomány-technika
  Űrvadász
  Egészség
Környezet
  Borostyán
  Egészség

Lélektől lélekig  

Vámosok társasága

Mt 9.9-13 Amikor Jézus továbbment, látott egy Máté nevű embert, amint ott ült a vámnál. Szólt neki: „Kövess engem!” Az felállt és követte. Amikor később vendégül látta házában, sok vámos meg bűnös jött oda, s Jézussal és tanítványaival együtt asztalhoz telepedett. Ezt látva a farizeusok megkérdezték tanítványaitól: „Miért eszik mesteretek vámosokkal és bűnösökkel?” Jézus meghallotta, és így válaszolt: „Nem az egészségeseknek kell az orvos, hanem a betegeknek. Menjetek és tanuljátok meg, mit jelent: Irgalmasságot akarok, nem áldozatot. Nem azért jöttem, hogy az igazakat hívjam, hanem hogy a bűnösöket.”

Máté, a vámos, Máté a bűnös, majd Máté, aki kiváncsivá tesz másokat.
Akik már részesültek hasonló élményben, láttak megtérni valakit, azok számára semmi meglepő nincs a történet első felében. A Jézus tanítványává lett emberen valami látszik, ami a többieket "ingerli", kiváncsivá teszi. Ezért is mennek el, hogy lássák, ki az, aki ilyen rövid idő alatt ilyen változást tud produkálni barátjukban, aki eddig az ő életmódjukkal tökéletesen elégedett volt. Most pedig mindenki kártalanít, szétosztja vagyonát, melyet keserves kenyérként szerzett, mindenkitől lenézve, mindenki által, akik a társadalmi létra bármely tisztes fokára már felálltak, kiközösítve.
Íme, itt az alkalom, barátjuk vendégül látja őt, és az ismeretlen láthatóan nem idegenkedik tőlük. Velük egy asztalnál étkezik, a leghétköznapibb dolgokról beszélget velük. Ez hát az a különleges ember?
Hogy valami van a dologban, az biztos, mert íme, máris akad jó néhány farizeus, akik megbotránkoznak a helyzeten, és kérdőre vonják. A kor szokásainak semmibevételével vádolják: átlépett azon a falon, melyet minden törvénytisztelő zsidónak fel kellett húznia maga és a hitetlenek közé.
Kérdés kérdés követ, és a válasz sem él nélküli. Igen, ezek az emberek egymás között már igencsak emlegették a tisztes farizeusokat, hogy mi mindent csinálnak, és mi mindent nem, amit lehetne-kellene. A válasz mindkét félnek szól.
A Máté-félék már megszokták, hogy őket bűnösökként aposztrofálják, tehetnek, amit akarnak, ők már csak ebben a vastagfalú kasztban maradnak. De azért az mégiscsak sok, hogy egy ember bűntelennek kiáltsa ki magát: ez még a farizeusi mércével is igencsak nagy dolog lett volna, hát még az olyan követelményekkel, mint amiről ez a názáreti beszél.
Furcsa dolog: idézi az írásokat, mintha mégsem ugyanarról beszélne, mint a maguk előtt kürtöltetők, a törvény ezer bogának ismerői, akik mindenre tudtak megoldást és mindenre tudtak ellenvetést. Már szinte tudományos módon kerülték meg a tartalmat.

Váltsunk a mára, amikor a rendszeres templombajárókkal hetente beszélget a plébános, de az iparitanulókat, azok diszkóiról nem is beszélve, elkerüli. De vegyük csak magunkat is sorra, akik óvatosan félrehúzódva kerüljük ki a padon alvó büdös hajléktalant, de ugyanilyen szertartásos távolléttel tüntetünk egy mai vámos - és hogy mennyi van belőlük, annak csak az Isten a megmondhatója - meghívásán. Minket még a vérrel szerzett pénz, az uzsorával szerzett kamat damasztabrosza se lásson! Hogyan lesz ebből gyógyítás, hogyan fény, só, kovász?
Vagy attól félünk, hogy ma is lenne, aki megkérdezné: mit keres a bűnösök között? Netán magunk építgetünk új falakat új ideológiákból?
- DI -



2002. június 09., vasárnap 12:37


címlap zóna archívum




© 1999-2007, Internet Sopron Egyesület