CyberPress
közéleti magazin
cyberpress@sopron.hu
2024. május 2., csütörtök, Zsigmond napja


Irodalmi Kávéház

Intranet Galéria

Apróhirdetések

Képeslapok

Soproni Képindex

Polgármesteri Hivatal

ZÓNÁK
Főoldal
Lapszemle
  Lapszemle
Kultúra
  KultúrVáros
  Lélektől lélekig
  SzínházVilág
  Soproni Ünnepi Hetek
  Borváros
Regionális kulturális programajánló
  Színház
  Kiállítás
  Rendezvények
  Hangverseny-Zene
Cyber Kurír
  Hírek - események
  Szomszédvár - Régió
  Soproni Snassz
Európai Unió
  EU
Cyber hírek
  Közélet
  SopronMedia
  Városháza
  Sport
Szórakozás
  Fesztiválgájd
  HangFal
  Mi1más
  Diákélet - diákszáj
  ViccGödör
Gazdaság
  Kereskedelmi és Iparkamara
Sport - szabadidő
  Sportcentrum
  Száguldó Cirkusz
Tudomány-technika
  Űrvadász
  Egészség
Környezet
  Borostyán
  Egészség

Borváros  

Poncichterek asztala

    A nyaranta igazi vendégjárásként megélhető Jandl pince, sajátos kötődése a roséhoz könnyen megérthető. Közel a Fertő tó és a nyugodt már-már mediterrán környezetben, napernyő alatt jólesik kortyolgatni  a bort. A család fertőrákosi pincéjében 1994 óta ké-szül palackozott rosé. Talán az eddigi csúcs az 1999-es évjárat, ahol szinte minden találkozott! A tavalyi évjárat ugyan kedvezett az élénk savak kialakulásának, de színanyag és a gyümölcs érettsége terén bizony elég gyengén teljesített. Halvány rózsaszín , érdekes barack árnyalat jellemzi a bor színét. Illatában feltűnnek a klasszikus  rosét meghatározó gyümölcsök , ribizli, málna, de feltűnik a banán és az őszibarack kiséretében egy ki édes íz is. Ízét szintén meghatározza  a  málna és lehletnyi fanyarságával a cseresznyét is   eszünkbe juttatja.      Egyensúlya  nagyon jó, alkoholtartalma nem teszi kicsit sem nehézkessé. A bort végigkíséri a már említett  pici cukortartalom, mely azonban érzetre félszáraznak tűnik.
    Savai, mint ahogy azt vártuk üdék, frissek szinte ropogóssá teszik a bort. Jól behűtve nyári asztalok  dísze lehet!
 

EZ TÖRTÉNT...

    Május 25-26 án rendezte meg a Sopron Városi Fúvószenekar a XI. Borünnepet.
    A rendezvény előtt nagyon jó bevezetőnek bizonyult, hogy 23.-án a villányi Gere Attila, 24.-én pedig a kisharsányi Vylyan vendégeskedett városunkban!
    Külön emelte a Borünnep fényét, hogy idén Bányász, Kohász, Erdész találkozóval is kiegészült a rendezvény, így a három  szakág itt tartózkodó képviselői is megízlelhették a legfinomabb nedűket.
    A borvidék képviseletében megjelentek a legjobb termelők, borozók, borkimérések képviselői. Érdekességek, borpremierek követték egymást. A Vincellér Ház itt mutatta be legújabb palackozású Zenit borát, a Weninger pince standjánál pedig az ugyancsak frissen piacra került első magyarországi Syrah bornak örülhettek a fogyasztók. Örvendetes módon egy fiatal, ambícózus pince piacra lépésének is tanúi lehettünk. Hauer Erik balfi termelő pincéjéből értékes Chardonnay és Kékfrankos Reserve borokat mutatott be.
     A Borünnepek sorában alighanem az idei volt az egyik legjobb, melyet megerősített egy hat fős Francia kóstolócsoport, melynek két tagja már tavaly is megjelent a Borünnepen, de az idei rendezvény és a borok minden várakozásukat felűlmúlták.

GASZTRONÓMIA

KAPROS JUHTÚRÓS PULYKAMELL

Hozzávalók 4 személyre: 4 szelet pulykamell filé, 20 dkg juhtúró, 1 csomag kapor, só, bors ízlés szerint.

A pulykamellket előkészítjük, sózzuk, borsozzuk, enyhén kiverjük, majd megtöltjük a túróval. A juhtúrót erős aromája miatt nem fűszerezzük! Ha túl kemény állagú lenne a juhtúró, úgy kevés szódavízzel tudjuk formázni. A megtisztított kaprot összevágjuk és a juhtúróba tesszük. A pulykamellek összehajtásakor vigyázzunk, hogy csak a széleit nyomkodjuk meg! A szokásos módon  zyemlyemorzsával bundázzuk és felhevített olajban kisütjük.
Tálaláskor burgonyapürét adunk hozzá.

Szerkeszti: Rosenmayer András



2002. június 17., hétfő 13:29


címlap zóna archívum




© 1999-2007, Internet Sopron Egyesület