Poncichterek asztala
A nyaranta igazi vendégjárásként megélhető Jandl pince, sajátos kötődése
a roséhoz könnyen megérthető. Közel a Fertő tó és a nyugodt már-már mediterrán
környezetben, napernyő alatt jólesik kortyolgatni a bort. A család
fertőrákosi pincéjében 1994 óta ké-szül palackozott rosé. Talán az eddigi
csúcs az 1999-es évjárat, ahol szinte minden találkozott! A tavalyi évjárat
ugyan kedvezett az élénk savak kialakulásának, de színanyag és a gyümölcs
érettsége terén bizony elég gyengén teljesített. Halvány rózsaszín , érdekes
barack árnyalat jellemzi a bor színét. Illatában feltűnnek a klasszikus
rosét meghatározó gyümölcsök , ribizli, málna, de feltűnik a banán és az
őszibarack kiséretében egy ki édes íz is. Ízét szintén meghatározza
a málna és lehletnyi fanyarságával a cseresznyét is eszünkbe
juttatja. Egyensúlya nagyon jó, alkoholtartalma
nem teszi kicsit sem nehézkessé. A bort végigkíséri a már említett
pici cukortartalom, mely azonban érzetre félszáraznak tűnik.
Savai, mint ahogy azt vártuk üdék, frissek szinte
ropogóssá teszik a bort. Jól behűtve nyári asztalok dísze lehet!
EZ TÖRTÉNT...
Május 25-26 án rendezte meg a Sopron Városi Fúvószenekar
a XI. Borünnepet.
A rendezvény előtt nagyon jó bevezetőnek bizonyult,
hogy 23.-án a villányi Gere Attila, 24.-én pedig a kisharsányi Vylyan vendégeskedett
városunkban!
Külön emelte a Borünnep fényét, hogy idén Bányász,
Kohász, Erdész találkozóval is kiegészült a rendezvény, így a három
szakág itt tartózkodó képviselői is megízlelhették a legfinomabb nedűket.
A borvidék képviseletében megjelentek a legjobb
termelők, borozók, borkimérések képviselői. Érdekességek, borpremierek
követték egymást. A Vincellér Ház itt mutatta be legújabb palackozású Zenit
borát, a Weninger pince standjánál pedig az ugyancsak frissen piacra került
első magyarországi Syrah bornak örülhettek a fogyasztók. Örvendetes módon
egy fiatal, ambícózus pince piacra lépésének is tanúi lehettünk. Hauer
Erik balfi termelő pincéjéből értékes Chardonnay és Kékfrankos Reserve
borokat mutatott be.
A Borünnepek sorában alighanem az idei volt
az egyik legjobb, melyet megerősített egy hat fős Francia kóstolócsoport,
melynek két tagja már tavaly is megjelent a Borünnepen, de az idei rendezvény
és a borok minden várakozásukat felűlmúlták.
GASZTRONÓMIA
KAPROS JUHTÚRÓS PULYKAMELL
Hozzávalók 4 személyre: 4 szelet pulykamell filé, 20 dkg juhtúró, 1
csomag kapor, só, bors ízlés szerint.
A pulykamellket előkészítjük, sózzuk, borsozzuk, enyhén kiverjük, majd
megtöltjük a túróval. A juhtúrót erős aromája miatt nem fűszerezzük! Ha
túl kemény állagú lenne a juhtúró, úgy kevés szódavízzel tudjuk formázni.
A megtisztított kaprot összevágjuk és a juhtúróba tesszük. A pulykamellek
összehajtásakor vigyázzunk, hogy csak a széleit nyomkodjuk meg! A szokásos
módon zyemlyemorzsával bundázzuk és felhevített olajban kisütjük.
Tálaláskor burgonyapürét adunk hozzá.
Szerkeszti: Rosenmayer András
2002. június 17., hétfő 13:29