CyberPress
közéleti magazin
cyberpress@sopron.hu
2024. május 6., hétfő, Ivett, Frida napja


Irodalmi Kávéház

Intranet Galéria

Apróhirdetések

Képeslapok

Soproni Képindex

Polgármesteri Hivatal

ZÓNÁK
Főoldal
Lapszemle
  Lapszemle
Kultúra
  KultúrVáros
  Lélektől lélekig
  SzínházVilág
  Soproni Ünnepi Hetek
  Borváros
Regionális kulturális programajánló
  Színház
  Kiállítás
  Rendezvények
  Hangverseny-Zene
Cyber Kurír
  Hírek - események
  Szomszédvár - Régió
  Soproni Snassz
Európai Unió
  EU
Cyber hírek
  Közélet
  SopronMedia
  Városháza
  Sport
Szórakozás
  Fesztiválgájd
  HangFal
  Mi1más
  Diákélet - diákszáj
  ViccGödör
Gazdaság
  Kereskedelmi és Iparkamara
Sport - szabadidő
  Sportcentrum
  Száguldó Cirkusz
Tudomány-technika
  Űrvadász
  Egészség
Környezet
  Borostyán
  Egészség

Szomszédvár - Régió  

A Duna vízhozamának felét követelték

Környezetünk érdekében

A Duna vízhozamának felét követelték

Az Ifjúsági Demokrata Fórum (IDF) Környezetvédelmi Kollégiuma, az MDF ifjúsági szervezetének szakmai csoportja a hét végén háromnapos szaktábort rendezett az Eger melletti Felsőtárkányon, a Park Hotelben. Az esemény fő témája: milyen környezetvédelmi kérdésekkel szembesülhetünk a XXI. században.

Az ifjú demokraták a felvidéki Magyar Ifjúsági Közösséggel, a Kolozsvári Magyar Diákszövetséggel, a Vajdasági Ifjúsági Fórummal és a Vajdasági Magyar Diákszövetséggel közösen környezetvédelmi bizottság felállítását javasolják a Magyar Állandó Értekezletnek – ezt a vasárnapi záró sajtótájékoztatón jelentette be Pálfi Zoltán, a szervezet Környezetvédelmi Kollégiumának vezetôje. A tábor résztvevôi követelik, hogy Magyarország kapja meg az Öreg-Duna vízhozamának 50 százalékát.

- A XXI. század legfőbb kihívásának környezetünk rendezését tartjuk. A gyors ipari, technológiai fejlődés, valamint a globalizáció térnyerése háttérbe szorítja környezeti értékeinket, s ez hosszú távon létezésünket is veszélyezteti, ezért szabályozásra van szükség. Ez világméretű jelenség. Támogatunk minden olyan kezdeményezést, amely a fenti problémákra hívja fel a figyelmet. Ilyen a tengerentúlon kezdeményezett és Nyugat-Európában is átvett november 27-re meghirdetett "Ne vásárolj! Ne fogyassz!" világnap, amelyhez ez úton kívánunk csatlakozni - mondta Pálfi Zoltán.

Megállapították: Magyarország EU-csatlakozásának egyik lassítója lehet, hogy jelenleg az előírt integrációs feltételek közül a környezetvédelem területén a legnagyobb az elmaradásunk. Egybehangzó számítások szerint mintegy 2500 milliárd forintot kellene a csatlakozásig e célra költeni, amely az összes költségvetésünk kétharma. Úgy látjuk, hogy az elengedhetelen fejlődés következtében már a közeljövőben ez a terület lesz a közélet egyik mozgatója és mozgósítója. Erre a politikának és a számunkra irányadó nemzeti- keresztény-konzervatív politizálásnak is erőteljesebben fel kell erre készülni. Ennek érdekében javasoljuk a környezeti oktatás kiterjesztését, beleértve az átképzést, továbbképzést is, új környezeti munkahelyek teremtését. Örvendetes tény az ország gazdasági mutatóinak folyamatos növekedése, de ennek ára van: a környezet átalakítása, pusztítása. Ennek tényleges meghatározására Nyugaton kifejlesztették a Zöld GDP fogalmát, amely a gazdasági tevékenységek miatt károsult környezet helyreállításának költségeit tartalmazza. Természetesen mi sem feledkezhetünk meg a volt szocialista országok, még a mienkénél is jobban elhanyagolt, vagy nem is létező környezetvédelmi állapotáról. A Kárpát-medence természeti egységét figyelembe véve - nem ismer határokat.

Szóba került a Kárpát-medence környezetvédelme is. Természetvédelem - nemzeti parkok címszó alatt Duska József, a Bükki Nemzeti Park igazgatója, a turizmus és a környezetvédelem viszonyáról pedig Juhász István főtanácsos beszélt. A jugoszláviai háború következményeirol Dr. Cékus Géza (Szabadka), míg Pepó Pál miniszter a magyar kormány környezetvédelmi stratégiájáról tartott előadást. Dr. Gaudi Nagy Tamás IM, osztályvezető, valamint Szabados György, a szegedi egyetem doktora a "szellemi környezetvédelem" keretében a Szent Korona eszme mai értelmezéséről is beszélt. A honi környezetvédelemről Illés Zoltán, a parlament szakbizottságának elnöke tartott előadást, a kormány ágazati stratégiájáról pedig Molnár Tibor, Pepó titkárságvezetője beszélt, aki szerint a mai felfogásban az emberi környezet védelmének fogalmához a szellemi környezetvédelem is hozzátartozik, így ezen a téren is egyfajta "tisztításra" van szükség.

Szőcs Andrea Enikő



1999. december 11., szombat 00:00


címlap zóna archívum




© 1999-2007, Internet Sopron Egyesület