CyberPress
közéleti magazin
cyberpress@sopron.hu
2024. május 19., vasárnap, Ivó, Milán napja


Irodalmi Kávéház

Intranet Galéria

Apróhirdetések

Képeslapok

Soproni Képindex

Polgármesteri Hivatal

ZÓNÁK
Főoldal
Lapszemle
  Lapszemle
Kultúra
  KultúrVáros
  Lélektől lélekig
  SzínházVilág
  Soproni Ünnepi Hetek
  Borváros
Regionális kulturális programajánló
  Színház
  Kiállítás
  Rendezvények
  Hangverseny-Zene
Cyber Kurír
  Hírek - események
  Szomszédvár - Régió
  Soproni Snassz
Európai Unió
  EU
Cyber hírek
  Közélet
  SopronMedia
  Városháza
  Sport
Szórakozás
  Fesztiválgájd
  HangFal
  Mi1más
  Diákélet - diákszáj
  ViccGödör
Gazdaság
  Kereskedelmi és Iparkamara
Sport - szabadidő
  Sportcentrum
  Száguldó Cirkusz
Tudomány-technika
  Űrvadász
  Egészség
Környezet
  Borostyán
  Egészség

Nyugati Kapu  

Toronyba menjen, ki madarat figyel
Diplomamunkák  mérnökjelöltektől
 
 

A Nyugat-magyarországi Egyetemen befejeződtek a diplomavédések. A diplomafeladatok közül több soproni és Sopron környéki munkával is találkoztunk.

A faipari mérnök hallgatók szívesen választanak a faépítéssel kapcsolatos tervezési feladatot. Ormos Tamás dr. Somfalvi György tanár úr irányításával a Fertő-Hanság Nemzeti Parkba tervezett faszerkezetű madárfigyelő tornyot: a bravúros konstrukciójú építmény sajátos, 21. századi hangulatot áraszt. Darázs István faszerkezetű híd terveit készítette el: a Rák-patakot átívelő rossz állapotú vasbeton híd kicserélésére tett javaslatot. Takács András lovarda lefedésére alkalmas, nagyvonalú ragasztott-rétegelt épület rajzait készítette el.

A favázas lakóépületek Sopronban is egyre nagyobb közkedveltségnek örvendenek. Egyetlen hibájuk az épületek nyári túlmelegedése: különösen a tetőterek válnak elviselhetetlenné a forró időben. A kellemetlen felmelegedésnek gondos szerkezeti tervezéssel és hőtechnikai elemzéssel lehet elejét venni. Paksa Gergely és Zwickl Krisztián mérnökjelöltek Szabó Péter építész adjunktus irányításával ezeknek a problémáknak a megoldására dolgoztak ki új módszereket.
A környezetmérnök hallgatók szülővárosuk településtörténetének egy-egy érdekes fejezetét kutatták ki nagy tudományos igényességgel. Oszvald Ferenc tanársegéd útmutatásai alapján Biczó Kálmán Kapuvár történeti településmagjának szerkezetelemzését végezte el: a város történeti központjának „történeti szemléletű” kiépítése  nagy lehetőségeket rejt magában: ezekkel az ottaniak csak részben élnek. Tóth Virág a két világháború között felépült pécsi északi kertváros izgalmas történetét bogozta ki. Munkája során számtalan érdekes eredeti épülettervet talált: kutatásait a pécsi helytörténészek megkülönböztető figyelemmel fogadták. A „lakóparkok” építésének korában különösen érdekes az előzményeket – egykori kertvárosok építése – feltáró tanulmány olvasása.
A szó legszorosabb értelmében „kényes” feladat jutott Balogh Tamás faipari mérnökjelöltnek, aki Szemerey Tamás tudományos munkatárs vezetésével szekrénybe rejtett szobai árnyékszék restaurálását végezte el példamutató szakszeruséggel és nagy gondossággal. Ilyen „szekrénybútort” nem egy soproni polgárcsalád használt a 19. század második felében elegáns lakásában. A bútorok közül alig egy-egy darab maradt fenn: a faipari mérnökjelöltnek sikerült közülük egyet az „örökkévalóságnak” megmenteni.


Winkler Gábor



2002. július 08., hétfő 14:28


címlap zóna archívum




© 1999-2007, Internet Sopron Egyesület