CyberPress
közéleti magazin
cyberpress@sopron.hu
2024. május 6., hétfő, Ivett, Frida napja


Irodalmi Kávéház

Intranet Galéria

Apróhirdetések

Képeslapok

Soproni Képindex

Polgármesteri Hivatal

ZÓNÁK
Főoldal
Lapszemle
  Lapszemle
Kultúra
  KultúrVáros
  Lélektől lélekig
  SzínházVilág
  Soproni Ünnepi Hetek
  Borváros
Regionális kulturális programajánló
  Színház
  Kiállítás
  Rendezvények
  Hangverseny-Zene
Cyber Kurír
  Hírek - események
  Szomszédvár - Régió
  Soproni Snassz
Európai Unió
  EU
Cyber hírek
  Közélet
  SopronMedia
  Városháza
  Sport
Szórakozás
  Fesztiválgájd
  HangFal
  Mi1más
  Diákélet - diákszáj
  ViccGödör
Gazdaság
  Kereskedelmi és Iparkamara
Sport - szabadidő
  Sportcentrum
  Száguldó Cirkusz
Tudomány-technika
  Űrvadász
  Egészség
Környezet
  Borostyán
  Egészség

Szomszédvár - Régió  

HírTükör Romániából

HírTükör

– TŐKÉS LÁSZLÓ, az RMDSZ tiszteletbeli elnöke is csak a sajtóból értesült arról, hogy Csurka István, a MIÉP vezetője őt szeretné a magyar államfői posztra jelölni. – Megtisztelő, hogy rám gondolt, de én egy másik ország polgára vagyok – mondta a püspök, cáfolva, hogy erről a kérdésről bárkivel is előzetesen egyeztetett volna.

– MEGSZŰNT az eljárás a nemzetbiztonság aláásásával vádolt RMDSZ- es képviselők ellen. Mint ismert, Funar, kolozsvári polgármester feljelentése alapján az Alsócsernátoni Fórum főbb szervezői, résztvevői ellen a brassói ügyészség indított pert. Ennek vezetője kijelentette: az ügyet lezárták, további eljárást senki ellen nem kezdeményeznek. Az érintetteket rövidesen írásban értesítik e döntésről.

– ÚJRASZAVAZZÁK a helyi közigazgatási törvénynek az anyanyelv- használatra vonatkozó szakaszát. A szenátus kedden fogadta el a törvény azon szakaszának törlését, amely arról rendelkezik, hogy a helyi tanácsok döntéseit a nemzeti kisebbségek nyelvén is tegyék közzé ott, ahol a kisebbségek számaránya meghaladja a 20 százalékot. Az RMDSZ-frakció a szavazás megismétlését követelte, s csatlakozott hozzájuk a liberális frakció is, azzal érvelve, hogy a szenátorok listája hiányos volt, egyes kormánypárti szenátorok pedig "nem figyeltek oda" a szavazáskor. A szenátus alelnöke az ellenzék tiltakozása közepette bejelentette: a szavazást az említett szakaszról jövő héten megismétlik.

– A MAGYAR LISZT helyett várhatóan ezután a magyar csirkehúsra és egyéb élelmiszeripari termékekre vetnek ki büntetővámot – jelentette ki Adriana Săftoiu kormányszóvivő. A Magyarországról importált liszt vámjának növelése a múlt hét végén került le a kormány napirendjéről, miután nyilvánvalóvá vált: a magyar importliszt a román fogyasztásnak mindössze 3 százalékát teszi ki, így jelentősége elhanyagolható.

– A MAGYAR HATÓSÁGOK döntése értelmében vámot kell fizetniük azoknak az autósoknak, akik 24 óra leforgása alatt egynél több alkalommal lépik át az országhatárt Románia, Jugoszlávia és Ukrajna irányából, ha a gépjármű tartályában lévő üzemanyag mennyisége meghaladja a 10 litert. Mind a három említett országban a magyarországinál alacsonyabb a benzin és a dízelolaj ára. Becslések szerint éves szinten 26 millió dollárnyi kárt okozva, naponta 130 ezer liter üzemanyagot csempésznek át gépkocsikban Magyarországra.

(Bányavidéki Új Szó - Románia)



1999. március 27., szombat 00:00


címlap zóna archívum




© 1999-2007, Internet Sopron Egyesület