CyberPress
közéleti magazin
cyberpress@sopron.hu
2024. május 1., szerda, Fülöp, Jakab, Amarilla napja


Irodalmi Kávéház

Intranet Galéria

Apróhirdetések

Képeslapok

Soproni Képindex

Polgármesteri Hivatal

ZÓNÁK
Főoldal
Lapszemle
  Lapszemle
Kultúra
  KultúrVáros
  Lélektől lélekig
  SzínházVilág
  Soproni Ünnepi Hetek
  Borváros
Regionális kulturális programajánló
  Színház
  Kiállítás
  Rendezvények
  Hangverseny-Zene
Cyber Kurír
  Hírek - események
  Szomszédvár - Régió
  Soproni Snassz
Európai Unió
  EU
Cyber hírek
  Közélet
  SopronMedia
  Városháza
  Sport
Szórakozás
  Fesztiválgájd
  HangFal
  Mi1más
  Diákélet - diákszáj
  ViccGödör
Gazdaság
  Kereskedelmi és Iparkamara
Sport - szabadidő
  Sportcentrum
  Száguldó Cirkusz
Tudomány-technika
  Űrvadász
  Egészség
Környezet
  Borostyán
  Egészség

Borváros  

Lővér Pince

Soproni Kékfrankos Rosé 2000

    A Sopronban régi hagyományokra visszatekintő bort a tradicionális szőlő és bortermelők, a Poncichterek “hozták létre” hiszen a középkorban a szőlőtermelő, adót a városba behozott szőlőmennyiség után fizetett. Így a szőlőben gyakorlatilag rögtön szüret után préseltek, így nem kis mértékben óvták meg pénztárcájuk vastagságát.

    A pincészet minimális ideig héjon tartotta a szőlőt, melynek köszönhetően egy kicsit mélyebb színanyagokkal rendelkezik, mint az átlag rosék; árnyalata elég közel áll a siller borokhoz. Halvány vörös színéhez egy leheletnyi barnás árnyalat is vegyül, így együttesen inkább hagymahéj színűnek nevezhető. Illata különlegesnek nevezhető, hiszen a rosé-tól megszokott gyümölcsökön kívül, érdekes fűszeres jelleget is hordoz. Ízében először az elsődleges gyümölcsaromák érvényesülnek , megjelenik a ribizli és a málna. A már említett fűszeres jegy csak az utóízben tűnik újra fel. A jó egyensúlyú rosék között is ritka komplexitással bíró bor.

Ementáli sajtokhoz is ajánljuk fogyasztását!


Hutkay László a Diána panzió és vendéglő üzletvezetője az alábbi ételt ajánlja a borhoz.
Egészségükre!

GRILLEZETT CSIRKEMELL ZÖLDBABOS, CSÜLKÖS, SZALONNÁS RAGUVAL.

Hozzávalók:

70 dkg csirkemell filé; a raguhoz: zöldbab 40 dkg, csülök 15 dkg, baconszalonna 15 dkg, paradicsompüré 5 dkg, liszt, olaj, só, bors, fokhagyma, majoranna ízlés szerint.

Először a ragut készítjük el. A kockára vágott szalonnát és csülköt lepirítjuk, hozzáadjuk a zöldbabot és megpároljuk. Ha félig megpuhult lepirítjuk a paradicsompürét és lisztszórással sűrítjük. Felöntjük vízzel, izlés szerint fűszerezzük és az egészet készre pároljuk. A csirkemelleket kiverjük, sózzuk és lisztbe forgatva megsütjük.

Tálaláskor leöntjük a raguval. Köretnek sonkás rízst és röszti tallért adhatunk mellé.

***

SAJT ÉS BOR

    A két fogalmat sajátosan, immár évszázadok óta egyként említjük, a két terméket pedig szinte testvérként kezeljük.

    A sajtokat hat nagy csoportba soroljuk:-Friss sajtok, -Kecskesajtok,- Nyers tejből érlelt sajtok, -Penészes (kék) sajtok, -Penészbevonatú sajtok, valamint -Pasztőrözött tejből érlelt sajtok.

    Sokak számára teljesen egyértelmű, ha sajt, akkor vörösbort párosítunk hozzá! Mint alább látni fogják a sajtok többségéhez nem célszerű vörösbort választani. A miértre roppant egyszerű a válasz. A sajtok többségének egyik fő alkotóeleme a savó, mely a vörösborokat meghatározó cserzőanyaggal (tannin) nem békíthető össze!

    A friss sajtokhoz, karakteres Királyleánykát válasszunk a Lővér pincétől. Kecskesajthoz is a pince kínálatából választhatunk egy élénk savú Sauvignon Blanc-t. A Nyers tejből érlelt sajtoknál nagyon jó hatást érhetünk el egy szép, száraz Chardonnay borral a Hauer pincétől. A penészes (kék) sajtokhoz friss, gyümölcsös édes bort, a Vincellér Ház késői szüretelésű Zenitjét ajánljuk! Penészbevonatú sajtoknál, mint a camambert, vagy a brie válszthatunk alacsony tannintartalmú vörösbort, mint a Pinot noir vagy a Gangl pincéből származó Merlot. A pasztőrözött tejből érlelt sajtokhoz, mint pl. az ementáli, félszáraz a Luka pincéből származó Zenit lesz a megfelelő társunk. Az igazán vörösborbarát párosításkor gondolhatunk a kemény, füstölt sajtokra, mint pl. a parmezán. Ezek a sajtok viszont kizárólag nagy tannintartalmú vörösborral- Franz Weninger vörösboraival- adják a legjobb hatást.
 

Szerkesztette: Rosenmayer András    



2002. július 15., hétfő 13:36


címlap zóna archívum




© 1999-2007, Internet Sopron Egyesület