CyberPress
közéleti magazin
cyberpress@sopron.hu
2024. május 8., szerda, Mihály napja


Irodalmi Kávéház

Intranet Galéria

Apróhirdetések

Képeslapok

Soproni Képindex

Polgármesteri Hivatal

ZÓNÁK
Főoldal
Lapszemle
  Lapszemle
Kultúra
  KultúrVáros
  Lélektől lélekig
  SzínházVilág
  Soproni Ünnepi Hetek
  Borváros
Regionális kulturális programajánló
  Színház
  Kiállítás
  Rendezvények
  Hangverseny-Zene
Cyber Kurír
  Hírek - események
  Szomszédvár - Régió
  Soproni Snassz
Európai Unió
  EU
Cyber hírek
  Közélet
  SopronMedia
  Városháza
  Sport
Szórakozás
  Fesztiválgájd
  HangFal
  Mi1más
  Diákélet - diákszáj
  ViccGödör
Gazdaság
  Kereskedelmi és Iparkamara
Sport - szabadidő
  Sportcentrum
  Száguldó Cirkusz
Tudomány-technika
  Űrvadász
  Egészség
Környezet
  Borostyán
  Egészség

Szomszédvár - Régió  

Az első erdélyi musical és két pályázat!

Az első erdélyi magyar musical és két pályázat

A LEÁNYRABLÁS a Nyílt Fórum drámaírói műhely pályanyertes műve (Horváth Károly zeneszerző és Józsa Erika szövegíró). Horváth Károly Budapesten élő erdélyi zeneszerző, az ő ötletéből született a megtörtént eseményt feldolgozó darab. A szövegíró, Józsa Erika, Ausztráliában él, ott írta meg a szövegkönyvet és dalszövegeket, csak a bemutatóra tudott eljönni Szatmárnémetibe. A dinamikus, hangulatos előadást neves magyarországi alkotócsapat segítségével vitte színre a Harag György Társulat. A debreceni rendező, Pinczés István látványos, élményszerű helyzeteket teremtett és a neves koreográfus Nagy György fantáziadús táncokat talált ki hozzá. A színház zenekara Manfrédi Annamária vezetésével tevékenyen vesz részt az igényes zenei hangzás megszólaltatásában.

Erdélyi fiatalok budapesti kalandjairól, égetően valóságos gondokról kívánnak az alkotók szólni a zenés műfaj hatást megsokszorozó eszközeivel. Ez a darab az elmenetelről, a választásról szól, ami senkinek sem könnyű és nagyon fontos ezekről a dolgokról beszélni. VALAHOL LENNIE KELL EGY HELYNEK, AHOL RÁNK IS SÜT A NAP – szól a dal a fináléban. A fiatal szatmári színészek tehetségüket, lelkesedésüket latba vetve énekelnek, táncolnak és talán nekik van igazuk: a HELY, az otthon ott van, ahol szükség van ránk, ahol munkánkban, tevékenységünkben önmagunkra találhatunk. Erdélyben ez az első eredeti musical bemutató.

A szívhezszóló történet, a látványos zenés-táncos és nagyon aktuális témájú előadás nagy sikert aratott Szatmárnémetiben és a régióban a vendégjátékok során.
- Kulcsár Edit -

Pályázat továbbképzésre

Az S. G. Calasanctius Fund pályázatot hirdet kárpát-medencei magyar egyetemisták, fiatal diplomások számára, elsősorban graduális, esetleg posztgraduális képzésre, az Amerikai Egyesült Államok katolikus egyetemein. Az ösztöndíj magában foglalja a tandíjmentességet, a szállást és ellátást. Készpénzt vagy utazási támogatást az alapítvány azonban nem tud adni. A képzések időtartama egy és négy szemeszter között változik, és elsősorban a következő szakterületeket érinti: közgazdaság, menedzsment, média, kommunikáció, politológia, államigazgatás, nemzetközi kapcsolatok, szociológia, angol nyelv tanítási módszertan, valamint kórházi lelkigondozás és szociális gondoskodás.

Az elbírálás szempontjai és a jelentkezési feltételek:

– kiemelkedő tanulmányi és szakmai eredmények
– közéleti és egyházi feladatvállalás
– legalább három lezárt egyetemi/főiskolai év
– TOEFL típusú angol nyelvvizsga (500–600 pont)

Pályázati határidő nincs, az elbírálás folyamatos.
Célszerű a tervezett indulás előtt másfél évvel jelentkezni.
További információkkal Borka Balázs szolgál, címe: 1112 Budapest, Vadon utca 28. tel.: 319-13- 76, üzenetrögzítő/fax: 319-12-33.

Pályázat néprajzi hagyományaink érdekében

"Be kell hordanunk,
hajtanunk mindent.
A szavakat is. Egyetlen szó,
egy tájszó se maradjon kint.
Semmi sem fölösleges."
______________Kányádi Sándor

A Misztótfalusi Kis Miklós Közművelődési Egyesület pályázatot hírdet néprajzi emlékeink és szájhagyományaink témakörében. A pályázat célja, hogy talán az utolsó pillanatban megmentse mindazt, ami a nagybányai és Nagybánya-környéki (bányavidéki) népi szájhagyományból még menthető, feleleveníthető: történelmi mondák, helyi személyiségekről, történelmi alakokról szóló legendák, bányászmondák és -hiedelmek, esetleg már elfeledett határ- és tájneveink, valamint az azokhoz, illetve az egyes városrészekhez, épületekhez, utcanevekhez kapcsolódó hagyományok (pl. Kereszthegy, Morgó, Tolvaj Dénes, Libamező stb.), továbbá babonák, szólásmondások, régi népszokások (betlehemes, Heródes-játék, újévi, húsvéti sz okások, lakodalmas stb.) és az azokhoz kötődő szövegek, köszöntők, rigmusok, énekek stb. változatainak begyűjtése, lejegyzése.

A pályázaton bárki, korhatár nélkül részt vehet, csoportos jelentkezéseket is elfogadunk. A pályamunka terjedelme nincs megszabva, de csak a leggazdagabb, legjobban dokumentált gyűjteményt díjazzuk. Pályadíj: 500 DM, illetve ennek megfelelő lej. Az Egyesület fenntartja a jogot, hogy kiemelkedő munka hiányában megossza a összeget. A munkákat 1999. június 15-ig várjuk az alábbi címen: Dávid Lajos, 4800. Baia Mare-Nagybánya, str. Petru Rareş, nr. 25. ap. 34. Érdeklődni lehet a 062-432-585-ös telefonszámon. FIGYELEM: a munkákat lehetőleg gépelt formában vagy számítógépes lemezen várjuk, de a szép kézírást is elfogadjuk! (Bányavidéki Új Szó - Románia)



1999. április 17., szombat 00:00


címlap zóna archívum




© 1999-2007, Internet Sopron Egyesület