CyberPress
közéleti magazin
cyberpress@sopron.hu
2024. április 30., kedd, Katalin, Kitti napja


Irodalmi Kávéház

Intranet Galéria

Apróhirdetések

Képeslapok

Soproni Képindex

Polgármesteri Hivatal

ZÓNÁK
Főoldal
Lapszemle
  Lapszemle
Kultúra
  KultúrVáros
  Lélektől lélekig
  SzínházVilág
  Soproni Ünnepi Hetek
  Borváros
Regionális kulturális programajánló
  Színház
  Kiállítás
  Rendezvények
  Hangverseny-Zene
Cyber Kurír
  Hírek - események
  Szomszédvár - Régió
  Soproni Snassz
Európai Unió
  EU
Cyber hírek
  Közélet
  SopronMedia
  Városháza
  Sport
Szórakozás
  Fesztiválgájd
  HangFal
  Mi1más
  Diákélet - diákszáj
  ViccGödör
Gazdaság
  Kereskedelmi és Iparkamara
Sport - szabadidő
  Sportcentrum
  Száguldó Cirkusz
Tudomány-technika
  Űrvadász
  Egészség
Környezet
  Borostyán
  Egészség

KultúrVáros  

Forum Scarbantiae - a római kori város maradványai Sopron belvárosában

    A közelmúltban adtuk hírt arról, hogy újra látogatható a Sopron Új u. 1. szám alatti épület alagsorában található Forum Scarbantiae régészeti kiállítás, amely  naponta 8-17 óráig, pénteken 8-13 óráig tekinthető meg. Szombat-vasárnap 10-17 óra között várja a kiállítás látogatóit, akiknek kedvcsinálóként ezúttal Dr. Gömöri János Scarbantia Társaság elnöke bevezető szavaival ajánljuk a Scarbantia Régészeti Park megtekintését és kedvcsinálónak a  Scarbantia Régészeti Park honlapját, amely a római kori Scarbantia fóruma, mellett a bemutatja a romkertet, a XI. századi sánc rekonstrukcióját.

    A Fő tér 6. szám alatti Soproni Múzeum Régészeti Gyűjteményében (nyitvatartás: áprilistól  szeptemberig 10-18 óra között, októbertól és áprilisig pedig l0-l4 óra között ) a látogató áttekintést kaphat a római kori településről.
    Csoportoknak a Fórumon és a római kori város maradványainak megtekintésére a Scarbantia Régészeti Park Alapítvány Scarbantia- szakvezetést biztosít, előzetes telefonos egyeztetés alapján:  0620 364-2263; e-mail: gomori@ggki.hu

***

Scarbantia Központja A fórum és környéke

    Scarbantiát, mint oppidumot Kr. u. 15.-ben említi először ifjabb Plinius.  A város 80 körül municipiumi rangot kapott. Ekkor kezdték kiépíteni a fórumát, amely csak Trajanus (87-117) és Antoninus Pius (136-161) császárok uralkodása közötti időben épült ki teljesen. A II. századi római kori fórum egyedülálló Pannóniában. Részletét szabadtéren a városháza mögötti régészeti parkban láthatjuk. Itáliai mintára épült fórumunk Déli része a római városházával, a curia-val  az Új. u. 1. száma alatt (AXA biztosító) tekinthető meg.


Lakószoba padlófűtéssel, bronzműves műhelyének  maradványai

    A fórum egyik főépülete a capitolium a mai városháza DNy-i sarka alatt volt. Ennek monumentális szobrai a Fabricius ház kőtárában (Fő tér 6. Régészeti Gyűjtemény) láthatók. A városháza sarkától kiindulva egy, a burkolatban jelzett vonal jelöli a forum Ny-i szegélyét, a basilica, a törvénykezés házának lépcsősorát, amely a tér alatt négy és fél méter mélyen található.
    A Fő téren a Gambrinus és a Patika ház közötti sikátorban látható a Borostyánkő út egy szakasza. A Ferences (Bencés, Kecske-) templom előtt a burkolatban egy későrómai horreum, magtár alaprajzát jelölték a műemléki rekonstrukciók során.


Előtérben a Borostyán-kő út

    A fórum környékéről összefoglaló áttekintést Fórum Múzeumban és a Soproni Múzeum Régészeti Gyűjteményében kaphat a látogató.

Gömöri János

Fotó: cyberpress
Grafika: Mestervonal Kft.
 


Kapcsolódó oldalak:

Scarbantia Régészeti Park



2002. július 21., vasárnap 21:44


címlap zóna archívum




© 1999-2007, Internet Sopron Egyesület