CyberPress
közéleti magazin
cyberpress@sopron.hu
2024. május 19., vasárnap, Ivó, Milán napja


Irodalmi Kávéház

Intranet Galéria

Apróhirdetések

Képeslapok

Soproni Képindex

Polgármesteri Hivatal

ZÓNÁK
Főoldal
Lapszemle
  Lapszemle
Kultúra
  KultúrVáros
  Lélektől lélekig
  SzínházVilág
  Soproni Ünnepi Hetek
  Borváros
Regionális kulturális programajánló
  Színház
  Kiállítás
  Rendezvények
  Hangverseny-Zene
Cyber Kurír
  Hírek - események
  Szomszédvár - Régió
  Soproni Snassz
Európai Unió
  EU
Cyber hírek
  Közélet
  SopronMedia
  Városháza
  Sport
Szórakozás
  Fesztiválgájd
  HangFal
  Mi1más
  Diákélet - diákszáj
  ViccGödör
Gazdaság
  Kereskedelmi és Iparkamara
Sport - szabadidő
  Sportcentrum
  Száguldó Cirkusz
Tudomány-technika
  Űrvadász
  Egészség
Környezet
  Borostyán
  Egészség

Önkormányzati Választás 2002.  

Elsődleges szempont a soproniság a lokálpatriotizmus - Sopron sokat adott az országnak és Európának

    Augusztus 19-én, a Fő téren tartja kampánynyitóját a Szövetség Sopronért Egyesület hangzott el a tegnapi sajtótájékoztatón, amelyen Dr. Gimesi Szabolcs polgármester és Dr. Szekeres Csaba a szövetség polgármester-jelöltje – jelenlegi elnöke – jelenlétében a szervezet újabb képviselőjelöltjei mutatkoztak be.

    Az elmúlt 12 év közigazgatási helyzetéről beszélve Dr. Gimesi Szabolcs szólt arról, hogy a rendszerváltás után kaotikus állapotok uralkodtak: nem volt megfelelően kidolgozva a jogi háttér, gyakorlat hiányában a szakmai téren is adódtak hiányosságok. Azóta "az önkormányzat megtanult helyesen bánni" a több mint 5000 új hatáskörrel, tisztázódtak a feladat- és hatáskörök és a felelősségi viszonyok, Sopron körzet-központúsága is jól működik. Problémát jelent a helyi jogszabály-alkotási gyakorlat, megoldásra vár az önkormányzati vagyongazdálkodás és a tulajdonosi jogok gyakorlása. Ennek érdekében, az elhangzottak szerint, akár egy, a hivatalon belüli vagyonkezelő szervezet létrehozása is elképzelhető. Új - német és francia - mintára bevezetendő, az ellenzék képviselőinek is helyet adó,  tanácsnoki rendszer felállításának lehetőségéről is szólt a jelenlegi polgármester.

    Dr. Szekeres Csaba elnök a Szövetség Sopronért Egyesület munkájának ideológiai alapjairól szólt. Mint kiemelte: az elmúlt évek alatt megerősödött és sok tapasztalatot szerzett a szövetség.
    A 2002 országgyűlési választások polarizálták az országot, az előtérbe került jobb és bal oldali érdekek a helyi érdekeket szorítják háttérbe. Az Egyesület célja ezért – egyfajta városállam koncepció felvállalásával – semlegesnek maradni. Dr. Szekeres Csaba hangsúlyozta: elsődleges szempont a soproniság a lokálpatriotizmus, hiszen Sopron – az 1921-es népszavazás, az 1989-es Páneurópai Piknik eseményei által – sokat adott az országnak és Európának egyaránt.
    A Szövetség hármas jelszava – megőrizni, megújulni, folytonosság – azt jelenti: megőrizni a történelmi hagyományokat, azokat új tartalommal megtöltve, felkészíteni a várost az Európai Unióba való belépésre.

A sajtótájékoztató újabb négy, a Szövetség Sopronért Egyesület képviseletében induló jelölt bemutatásával folytatódott.

Dr. Vig Péter: “Sem született soproni, sem született politikus nem vagyok."- vallja Vig Péter, aki 1948-ban született Budapesten. A várost maga választotta középiskolai tanulmányai színhelyéül, itt érettségizett az Erdészeti Technikumban, s mire megszerezte erdőmérnöki diplomáját, otthonává nemesedett. Később, kezdő tanárként a Fintor Színpaddal belakta tereit, utcáit, pincéit, szakmája gyakorlása során a természeti környezete vált otthonává, de igazán az a szabad, független, polgári gondolkodásmód tette elkötelezett sopronivá, amivel ebben a városban ismerkedett meg az itt töltött 39 év alatt.
    Népművelő felesége révén ismerte meg a város kulturális és művészeti életét, tíz éves erdészeti szakközépiskolai tanári tevékenysége során megtapasztalta, milyen a pedagógusok élete, elfogadottsága, szerepe ebben a városban, az 1984 óta tartó egyetemi oktatói élete bepillantást adott a város természettudományos közéletébe, figyelemmel kísérhette a város és az egyeteme közötti kapcsolat alakulását, oktatott tárgyai kapcsán képet alkothatott környezeti állapotának változásairól.

Horváth Vilmos: 1950-ben született Páli községben és középiskolás korától, 32 éve él Sopronban a felsőlővéri körzetben. Első és egyetlen munkahelye a VOLÁN. Munkája mellett szerezte közlekedési- és idegenforgalmi felsőfokú képesítését. 1991-től a Volán Tourist igazgatójaként a turizmus szervezésében és irányításában dolgozik. Közéleti szerepet 1994-től vállal, mert úgy látja, hogy a Szövetség Sopronért Egyesület, olyan civil szerveződés, amely képes a pártpolitikától mentes városi érdekek képviseletére. Számos szakmai és civil szervezet, kuratóriumi tagság mellett sok energiát fektet a gazdaság szereplőinek érdekérvényesítésére. 1997 óta a Soproni Kereskedelmi és Iparkamara elnöke.
    Nős, felesége leánya és fia is a turizmus terültén dolgozik. “Tisztemben csak az igazság és a város érdeke fog vezetni." -vallja és bízik abban, hogy Sopron nem csak gazdag múltú, de ígéretes jövőjű város lesz.

Tóth Zoltán: 1952-ben Sopronban született és azóta is itt él feleségével és gyermekeivel, a Bánfalvi úton. Közép- és felsőfokon Győrben és Budapesten végezte textilipari tanulmányait és képzettségének megfelelően e területen dolgozik több mint 30 éve, 11 éve első számú vezetőként. Szülei és testvére is Sopronban élnek, bátyja szintén gazdasági társaság vezetője.
    Képviselői munkája során fő célkitűzése, hogy a felnövekvő soproni fiataloknak, köztük 17 esztendős fiának békés életpályát teremtsen, hiszen Soproninak lenni mindig rang volt, Sopronban mindig is érdemes volt élni, s legyen ez így a jövőben is, ezért kíván képviselői munkája során tenni.

Keglovich István: 1964. március 11-én született Sopronban. Iskoláit a Berzsenyi Dániel Gimnáziumban, majd a mosonmagyaróvári Agrártudományi Egyetemen, majd Budapesten a Közgazdaságtudományi Egyetem agrár szakközgazdász szakán végezte. 1994-1999 között a soproni Vállalkozásfejlesztési Alapítvány irodavezetője volt, majd 1999. augusztusától a Polgármesteri Hivatalban dolgozik, mint önkormányzati főtanácsadó. 1998-tól a Nyugat-Magyarországi Egyetem Közgazdaságtudományi karán tanársegéd. Fontosabb szakterülete a gombatermesztés, valamint a bormarketing, tagja a Városszépítő Egyesületnek, valamint a Fertőrákosi Vendégváró Egyesületnek.
    Megválasztása esetén a városhoz hű emberként, agrármérnökként, valamint vállalkozásfejlesztési szakemberként szeretné szolgálni a leghűségesebb várost, elsősorban közösségi programok szervezésével irányításával.

N. Á.



2002. jĂşlius 30., kedd 10:12


címlap zóna archívum




© 1999-2007, Internet Sopron Egyesület