CyberPress
közéleti magazin
cyberpress@sopron.hu
2024. május 2., csütörtök, Zsigmond napja


Irodalmi Kávéház

Intranet Galéria

Apróhirdetések

Képeslapok

Soproni Képindex

Polgármesteri Hivatal

ZÓNÁK
Főoldal
Lapszemle
  Lapszemle
Kultúra
  KultúrVáros
  Lélektől lélekig
  SzínházVilág
  Soproni Ünnepi Hetek
  Borváros
Regionális kulturális programajánló
  Színház
  Kiállítás
  Rendezvények
  Hangverseny-Zene
Cyber Kurír
  Hírek - események
  Szomszédvár - Régió
  Soproni Snassz
Európai Unió
  EU
Cyber hírek
  Közélet
  SopronMedia
  Városháza
  Sport
Szórakozás
  Fesztiválgájd
  HangFal
  Mi1más
  Diákélet - diákszáj
  ViccGödör
Gazdaság
  Kereskedelmi és Iparkamara
Sport - szabadidő
  Sportcentrum
  Száguldó Cirkusz
Tudomány-technika
  Űrvadász
  Egészség
Környezet
  Borostyán
  Egészség

Borváros  

Poncichterek asztala

Hauer Pince

Soproni Kékfrankos Rosé 2001

     A balfi székhelyű Hauer pincét a tulajdonos Hauer Erik 1997-ben alapította. A Nagyapától és Apától örökölt pince most először jelentkezik palackozott borokkal. Fajtaválasztékában Chardonnay és Kékfrankos található.  Ez utóbbiból Reserve és Barrique minőséggel is jelentkezni fog. A fiatal ambiciózus tulajdonos terveiben több szőlőtelepítés és évente folyamatosan emelhető borminőség szerepel.
     A mindössze 3 hektár saját és bérelt termőterülettel rendelkező kis pince első, igazán jól sikerült évjárata a 2000-es és a 2001-es lett. A pince Balf és Kópháza között elterülő Kékfrankos szőlőterületéről származó Rosé közepes intenzitású hagymahéj színnel rendelkezik. Virág és gyümölcsillatú. Illatában feltűnik a málna és a kökény. Ízében szintén folytatódik a málna, de érdekes és szokatlan módon a sárgadinnyére emlékeztető ízjegy is megjelenik, mely alapvetően meghatározta az ételajánlatot is.  Ajánljuk, hogy az átlag  hőmérséklethez képest jobban hűtsék le a bort, így maradéktalanul élvezhetik!

Egészségükre!

A hordó

    A hordó szerepe a bor esetében olyan mint a gasztronómiában a fűszereké. Ha az ételt túlfűszerezzük ehetetlen lesz megfelelő mértékben azonban előhozza a rejtett ízeket.
    A hordókészítésre szánt fák királya a tölgy. Az európai tölgy elterjedési területe a Földközi tengertől egészen Dánia legészakibb vonaláig terjed.
 A tölgyek között megkülönböztetünk kocsányos és kocsánytalan fajtákat.  Mindkettőből készítenek hordókat, de a szakemberek véleménye a kocsánytalan tölgyet helyezi a magaslatokra. A kocsánytalan tölgyet könnyebb megmunkálni, rostja könnyen hasad. Finom fűszeres illatokkal és aromákkal gazdagítja a borokat. Ennek pont az ellentéte a kocsányos tölgy , melynek rostozata egyenetlen, nem hasad ezért fürészelni kell. Gazdag, mégis kevésbé harmónikus aromákat tartogat a bor számára.
    Az egyik legfontosabb kérdés a hordók készítésekor, az égetés. A kádárok enyhe, közepes és erős égetési fokozatokkal dolgoznak. A barrique hordók több évtizedes története alatt a szakemberek rájöttek, hogy a közepes égetésű hordókban fejlődnek ki a legszebb aromák. Gyakran találkozhatunk kávé, kakaó, vanilia, dohány, kókusz és szegfűszeg aromákkal.
    Ha a hordó elkészült, már a borászé a felelősség, hogy dédelgetett borához a megfelelőt kiválassza és kellő türelemmel érlelje, palackozza ezután pedig fogyasztók elé tárja.

Gasztronómia

JEGES SÁRGADINNYE KRÉMLEVES PÁRMAI SONKA MOUSSE-SZAL

Hozzávalók:  400g sárgadinnye, 5 cl sárgadinnye likőr, 5 dl tej, 2 dl tejszín, 20g pisztácia, 1dl bor a fenti borból,  1 evőkanál méz, curry, só, fehérbors. A mousse-hoz: 160g pármai sonka, 10g aszpik, 1dl tejszín, só, bors.

A sárgadinnyét jól megmossuk, majd alaposan megtisztítjuk. A tisztítás után fűszerekkel, mézzel, tejjel felfőzzük. Ha felfőtt lehűtjük, majd hozzáadjuk a sárgadinnye likőrt, a rosébort, meg a tejszínt és kevés jéggel leturmixoljuk. A mousse-hoz kockára daraboljuk a sonkát, tejszínnel, fűszerekkel és a felfőzött aszpikkal turmixoljuk. Felvert tejszínhabbal lazítjuk, hűtőben  megdermesztjük. Ajeges sárgadinnye levest a sonka mousse-szal és finomra darabolt pisztáciával tálaljuk.

Szerkeszti: Rosenmayer András



2002. jĂşlius 31., szerda 17:49


címlap zóna archívum




© 1999-2007, Internet Sopron Egyesület