CyberPress
közéleti magazin
cyberpress@sopron.hu
2024. május 6., hétfő, Ivett, Frida napja


Irodalmi Kávéház

Intranet Galéria

Apróhirdetések

Képeslapok

Soproni Képindex

Polgármesteri Hivatal

ZÓNÁK
Főoldal
Lapszemle
  Lapszemle
Kultúra
  KultúrVáros
  Lélektől lélekig
  SzínházVilág
  Soproni Ünnepi Hetek
  Borváros
Regionális kulturális programajánló
  Színház
  Kiállítás
  Rendezvények
  Hangverseny-Zene
Cyber Kurír
  Hírek - események
  Szomszédvár - Régió
  Soproni Snassz
Európai Unió
  EU
Cyber hírek
  Közélet
  SopronMedia
  Városháza
  Sport
Szórakozás
  Fesztiválgájd
  HangFal
  Mi1más
  Diákélet - diákszáj
  ViccGödör
Gazdaság
  Kereskedelmi és Iparkamara
Sport - szabadidő
  Sportcentrum
  Száguldó Cirkusz
Tudomány-technika
  Űrvadász
  Egészség
Környezet
  Borostyán
  Egészség

Szomszédvár - Régió  

HírTükör - benne: a román-magyar meccs utóélete

HírTükör

– ERDÉLY-SZERTE kisebb-nagyobb incidensekre, magyarellenes megnyilvánulásokra került sor a román-magyar focimeccset követően. Kolozsváron pénzérmékkel és kövekkel dobálták meg a magyar főkonzulátus épületét, kétszer is „megrohamozták" az Állami Magyar Színházat, magyarországi és székelyföldi gépkocsikat tettek tönkre, a tizenéves ifjak pedig fürtökben lógtak a Mátyás-szobron nacionalista szlogeneket skandálva. Az események miatt az RMDSZ tiltakozásának adott hangot a parlamentben. Gheorghe Funar szerint valójában a románok „érmeadományt" nyújtottak a "revizionista" zászlóval ékesített magyar főkonzulátus számára, a Fürdő utcai RMDSZ-székház ablakait pedig maguk az RMDSZ-esek törték be.

– II. JÁNOS PÁL PÁPA lengyelországi zarándokútja alkalmából június 16-án Ószandecen (Stary Sacz) szentté avatja Árpádházi Boldog Kingát, IV. Béla magyar király feleségét. Ebből az alkalomból a Magyarok Világszövetsége – a varsói magyar nagykövetség kezdeményezésére – egy nagy méretű székelykaput adományozott az ószandeci önkormányzatnak és a klarisszák ottani kolostorának, amelyet a szentté avatási ünnepség színhelyén állítottak fel. II, János Pál pápa a kaput és annak háromszéki készítőit is megáldja.

– HEVESEN BÍRÁLTÁK és súlyos tévedésnek minősítették ellenzéki politikusok a Legfelső Bíróság ítéletét, amellyel rehabilitálta Mihai Pacepa tábornokot. A PDSR vezetője, aki államfőként elutasította Pacepa kegyelmi kérvényét, úgy vélekedett, hogy a tábornok elsősorban Romániát és a titkosszolgálatot, és nem Nicolae Ceausescut árulta el. – Az állítás, hogy disszidens volt, aki a kommunista rendszer ellen harcolt, túlzás. A halálos ítélet megváltozatása normális, de attól ő még áruló marad, akiben senki sem bízhat meg – hangsúlyozta Iliescu. Pacepa a román kémelhárítás főnöke volt 1966-1978 között, majd politikai menedékjogot kért az Egyesült Államoktól. Később kétszer is halálra ítélték, az ítélet egészen mostanáig érvényben volt.

– VALÓSZÍNŰLEG a magyarnyelv-tudás és a magyar állampolgárokhoz kötődő rokoni szálak is latba esnek annak eldöntésekor, hogy az anyaország határain kívül élő állampolgárok közül ki kaphat nemzeti vízumot. A magyar kormány és az RMDSZ azonban egyelőre azt szorgalmazza, hogy az EU vegye le Romániát a vízumköteles országok listájáról – hangzott el Budapesten Markó Béla és Németh Zsolt külügyi államtitkár találkozóján. Az államtitkár szerint a nemzeti vízum – amelyet a Magyarországgal szomszédos országok minden állampolgára igényelhetne – lehetőséget adna a kilencven napos magyarországi tartózkodásra, és megkönnyítené a munkavállalást.

– CSURKA ISTVÁN SZERINT valamennyi magyar kisebbség által lakott országban az alapcél a magyarság kiszorítása, ami mindig összefügg az anyaország gyengeségével, önfeladásával. A MIÉP trianoni megemlékezésén a párt elnöke a népességfogyást nevezte a magyarság legnagyobb tragédiájának, ugyanakkor elítélően szólt arról, hogy "a MIÉP barátai, ellenfelei és ellenségei" egyaránt elhatárolódtak a Vajdaság kapcsán felvetett „nagyon szerény terület-kiigazítás" gondolatától. A magyarországi Szarvason rendezett megemlékezésen Tőkés László püspök üzenetét is felolvasták.

(Bányavidéki Új Szó - Románia)



1999. június 13., vasárnap 00:00


címlap zóna archívum




© 1999-2007, Internet Sopron Egyesület