CyberPress
közéleti magazin
cyberpress@sopron.hu
2024. április 19., péntek, Emma napja


Irodalmi Kávéház

Intranet Galéria

Apróhirdetések

Képeslapok

Soproni Képindex

Polgármesteri Hivatal

ZÓNÁK
Főoldal
Lapszemle
  Lapszemle
Kultúra
  KultúrVáros
  Lélektől lélekig
  SzínházVilág
  Soproni Ünnepi Hetek
  Borváros
Regionális kulturális programajánló
  Színház
  Kiállítás
  Rendezvények
  Hangverseny-Zene
Cyber Kurír
  Hírek - események
  Szomszédvár - Régió
  Soproni Snassz
Európai Unió
  EU
Cyber hírek
  Közélet
  SopronMedia
  Városháza
  Sport
Szórakozás
  Fesztiválgájd
  HangFal
  Mi1más
  Diákélet - diákszáj
  ViccGödör
Gazdaság
  Kereskedelmi és Iparkamara
Sport - szabadidő
  Sportcentrum
  Száguldó Cirkusz
Tudomány-technika
  Űrvadász
  Egészség
Környezet
  Borostyán
  Egészség

Hírek - események  

Dévai gyerekek a Hűség Városában

    Böjte Csaba atya, a Szent-Ferenc Alapítvány kuratóriumának elnökének vezetése alatt háromszáznégy gyerek él Erdélyben, egy dévai kolostorban. Iskolájukban komoly oktatásban részesülnek; együtt élik mindennapjaikat a román és a magyar gyerekeknek, együtt tanulnak, és mindkét nyelvet meg kell tanulniuk; érettségiig még két idegen nyelvet kell elsajátítaniuk.
    A soproni Lions Club a Böjte atyával kötött hosszú távú együttműködési szerződésben vállalta azt, hogy minden évben három gyermek teljes ellátásának fedezése mellett iskolaszerekkel is támogatja az iskolát tudtuk meg Czike Alberttől, a Lions Club egyik tagjától.

    Nagy László elnök szerint a gyümölcsöző kapcsolat egyik színfoltja volt az a kéthetes táborozás, amelyre tíz-tizenkét gyereket hívtak meg Sopronba.
- Többen arra kértek minket, hogy inkább ott segítsük őket. Ne hozzuk őket ide, mert az ő helyzetükhöz képest itt a kerítés is kolbászból van fonva. Ha pedig haza mennek, a szürkét még szürkébbnek látják majd. Elvágyódnak és nem marad meg az ottani magyarság…
    Mindezek, a talán kissé sarkítottan megfogalmazott gondolatok ellenére, a segítségre és a szeretetre mindenkinek szüksége van, aki pedig adhat, az akkor cselekszik helyesen, ha ad is. Szeretetből pedig bőven jutott Sopronban a Déváról érkezett gyerekeknek. A két hét alatti bejárták Sopron környékét, külön programokon vehettek részt az őket befogadó családoknál.
    Az utolsó napok egyikén a Fertő-tó mellett értük utol őket, ahol a horgászás és a vízi sportok kipróbálása után megkóstolhatták Sopron város alpolgármester asszonyának főztjét is. Dr. Payer Erzsébet az eseményen kettős szerepben volt jelen: Lions-os feleségként főzött, az önkormányzatot képviselve pedig, egy-egy pólóval és egy Sopronról szóló könyvvel ajándékozta meg a gyerekeket.
    A két hetes kirándulás záróakkordjaként Nagy László kertjében vendégelték meg a dévaiakat. A vendégek az  igazán szórakoztató délutánon kipróbálhatták magukat a sportolás, az ügyességi versenyek, a technika, és az internet terén. Az udvaron felállított lőpályán szinte egymás kezéből szedték ki az íjakat. A házigazda jóvoltából pedig megismerhették a magyar történelem egyes időszakait és azokat a tárgyakat, amelyeket még a honfoglaló magyarok viseltek.
- Meglepett, hogy milyen szeretettel vették gondozásukba őket az itteni családok. Saját gyermekeikként kezelték őket. Igen komoly érzelmi kapcsolat alakult ki közöttük. – vélekedett Czike Albert.
    A Lions Club tagjai jövőre is várják a vendégeket és igyekeznek majd hasonlóan gazdag programot összeállítani az erdélyi gyerekeknek.

Betuker Botond
Fotó: N.L.
 

***


 
A Lions Club folyamatos segítségnyújtásától függetlenül egy másik Sopronból induló – és szintén a dévai árvákat segítő –  kezdeményezésről is hírt adtunk oldalainkon. 
A Berzsenyi Dániel Evangélikus Gimnázium (Líceum) tanára és segítői hétfőn indulnak Dévára. Terveik szerint kézműves foglalkozást, játszóházat szerveznek  a dévai gyermekeknek és az azóta igen jelentős mennyiségű, soproniak jóvoltából összegyűlt adományokat – rajzeszközöket, kézműves tevékenységekhez szükséges anyagokat, kellékeket – is ők maguk viszik Dévára.

Útjukról visszatértük után beszámolunk.

Kapcsolódó cikk:
Azzal a mértékkel mérnek néktek, amellyel ti mértek... 



2002. augusztus 03., szombat 03:26


címlap zóna archívum




© 1999-2007, Internet Sopron Egyesület