CyberPress
közéleti magazin
cyberpress@sopron.hu
2024. május 6., hétfő, Ivett, Frida napja


Irodalmi Kávéház

Intranet Galéria

Apróhirdetések

Képeslapok

Soproni Képindex

Polgármesteri Hivatal

ZÓNÁK
Főoldal
Lapszemle
  Lapszemle
Kultúra
  KultúrVáros
  Lélektől lélekig
  SzínházVilág
  Soproni Ünnepi Hetek
  Borváros
Regionális kulturális programajánló
  Színház
  Kiállítás
  Rendezvények
  Hangverseny-Zene
Cyber Kurír
  Hírek - események
  Szomszédvár - Régió
  Soproni Snassz
Európai Unió
  EU
Cyber hírek
  Közélet
  SopronMedia
  Városháza
  Sport
Szórakozás
  Fesztiválgájd
  HangFal
  Mi1más
  Diákélet - diákszáj
  ViccGödör
Gazdaság
  Kereskedelmi és Iparkamara
Sport - szabadidő
  Sportcentrum
  Száguldó Cirkusz
Tudomány-technika
  Űrvadász
  Egészség
Környezet
  Borostyán
  Egészség

Szomszédvár - Régió  

Erdélyi turista tábor Forrásligeten

Egyharmada magyarországi természetjáró lesz!

Tábor a Rozsály alatt

Július végén, augusztus elején a közeli Izvora (Forrásliget) lesz a helyszíne az Erdélyi Kárpát Egyesület (EKE) idei, VIII. Vándortáborának. A több mint félezer résztvevőre számító turisztikai rendezvény részleteiről az EKE nagybányai, Gutin Osztályának ügyvezető alelnökét, DEÁK LÁSZLÓT kérdeztük.

– Talán nem árt röviden feleleveníteni az előrendezvényekkel együtt közel egy hetes tábor legfontosabb eseményeit...

– Maga a tábor július 28-án kezdődik és augusztus 1-én ér véget. A megnyitást közvetlenül megelőzi, tehát július 27-én indul a 100 kilométeres kerékpáros Petőfi emléktúra, a Nagykároly-Adyfalva-Tasnád- Sződemeter-Ákos-Szatmárhegy-Erdőd-Remetemező-Sebespatak-Misztótfalu- Lénárdfalva-Koltó-Nagybánya útvonalon, amelyre mindenekelőtt Bihar, Szatmár, Szilágy megyékből és Magyarországról várunk jelentkezőket. Másnap Petőfi gyalogtúra indul Nagybányáról a Plestyor érintésével a Forrásligetre, ahol időközben már zajlani fog a vendégek fogadása, eligazítása. Az első igazi tábori-nap (július 29.) a táboravató ünnepséggel és zászlófelvonással veszi kezdetét. Délután az EKE országos küldöttgyűlésével egyidőben különböző turistavetélkedőkre, versenyekre (fotó-, tájékozódási verseny, dia-vetítési vetélkedő) kerül sor, de egy rövidebb túrát is szervezünk a Rozsály-tetőre. Az egész napos, illetve rövidebb túrák július 30-31-én, péntek és szombaton reggel 8 órakor indulnak; tetszés szerint lehet nehéz (30- 35 km), közepes (18-24 km), vagy könnyű útvonalat választani. Aki egyikben sem akar részt venni, az választhat a nagybányai, koltói, misztótfalusi kultúrprogramok, séták között, vagy részt vehet a gyermekeknek szánt programokban. Esténként előadások, dia- és videovetítések lesznek, szombaton pedig tábortűzzel, nótázással búcsúzunk egymástól. A különféle pályázatok, vetélkedők nyerteseinek az augusztus 1-i táborbontást megelőzően nyújtjuk át a dijakat, kitüntetéseket.

– Hol tartanak az előkészületek?

– A tervezett túrák útvonalait kitakarítottuk, úgyhogy most már jól járhatóak. Nem volt könnyű dolgunk: a nehéz tél miatt az amúgy is elhanyagolt ösvények sok helyen alig-alig voltak követhetők, a turistajelzések állapotáról nem is beszélve, így ezeket is fel kellett újítanunk. Hátra van még az útjelző-eligazító táblák elhelyezése a tábor területén belül és a túraútvonalakon, de erre majd csak a hónap végefelé kerítünk sort, nem szeretnénk, ha idő előtt megzenésítené valaki őket. Egyébként már a tábor megnyitása előtt egy jó héttel, tíz nappal felköltözünk a Forrásligetre előkészíteni a terepet: felhordani a felszerelést, pallókat helyezni el a patakok fölött, kialakítani az illemhelyeket, szalaggal körülkeríteni a tábor területét, felkészülni a vendégek fogadására. Ekkor fogjuk felhúzni azokat a nagy (katonai) sátrakat is, ahol a titkárság fog működni és ahol a különböző zárt- téri rendezvényekre is sor kerül. Ugyanis a forrásligeti szállodákat magánosítják, így egyelőre úgy tűnik, hogy a kiállításokat- vetítéseket, előadásokat ezekben kell megoldanunk. Rossz idő esetén mindenképpen, bár így a helyszűke miatt csak forgószínpad-szerűen, felváltva lesznek megtekinthetők. Szép idő esetén talán megpróbálkozunk a szabadtéri vetítéssel, persze ehhez komoly vetítőre és nagy vászonra lenne szükség. A központi sátrakon kívül megközelítőleg 200 sátorra számítunk, a terep már ki van mérve, pontosan beosztva, hogy ki, hol fog sátorhelyet kapni. Szállodákban is foglaltunk helyeket, volt olyan vendég, aki ezt igényelte.

– Tudjuk, hogy a korábbi évek tapasztalatai alapján jó félezer természetjáró érkezésére számítanak. Eddig hányan jelezték érkezésüket?

– Egészen pontosan 364-en jelentették be részvételüket, de még most is folyamatosan érkeznek a levelek. Elsősorban Magyarországról; az ottaniak úgy látszik már megtanulták, hogy hasonló esetben nem felesleges formaság az érdeklődőket arra kérni, hogy időben jelezzék szándékaikat a szervezőknek. A hazai turisták nem szeretnek előre bejelentkezni; kaptunk ugyan visszajelzéseket, de legtöbben valószínű majd csak közvetlenül a tábor előtt vagy alatt fognak megjelenni. Persze senkit sem küldünk el, de azért jó lenne, ha minél hamarabb jelentkeznének. Összesen úgy 600-700 vendégre számítunk. Ezek egyharmada magyarországi természetjáró – egyéni jelentkezők és különböző turistaszervezetek képviselői –, de jönnek Ungvárról és Németországból is.

– Ez rengeteg autóbuszt, gépkocsit jelent. A rendőrség fel lesz készülve a fogadásukra, biztosításukra?

– Rendőrség, Polgármesteri Hivatal, erdészet, áramszolgáltatók – mindegyikkel felvettük a kapcsolatot. Ígéreteink vannak, reméljük segíteni is fognak, hogy a tábor ideje alatt valóban ne legyen fennakadás.

– Mennyibe kerül személyenként a részvétel?

– A táborozás önköltséges, illetve van egy 30 ezer lejes részvételi díj. Ennek fejében biztosítjuk a sátorhelyet, mindenki kap egy programfüzetet, egy plakettet és egy kitűzőt, valamint egy vacsorát. Az étkezést egyébként ki-ki saját maga oldja meg, kivéve a július 31-i közös gulyásvacsorát. Ezt eredetileg önerőből szerettük volna megoldani, üstökben, végül is úgy néz ki, hogy egy magáncég fog majd rendelkezésünkre bocsátani egy mozgókonyhát.

– Mindez rengeteg munkát feltételez a Gutin Osztály tagjai részéről. Kikre számítanak még?

– A szatmári EKÉ-sek részt vesznek a kerékpárostúra lebonyolításában s megígérték, hogy a táborelőkészítés során is mellénk állnak. De várjuk a helybéliek, a nagybányaiak, felsőbányaiak, máramarosszigetiek segítségét is. Aki be tudna kapcsolódni a szervezésbe, jelentkezhet szerdán, az este 7 órakor kezdődő EKE-gyűlésen, az RMDSz székházban. Az anyagiakat tekintve eddig a Városi Tanács szavazott meg számunkra egy összeget és több alapítányhoz is benyújtottuk a pályázatunkat. Persze, ameddig mindebből pénz lesz, addig is "meg kell élni valamiből", úgyhogy az ilyen természetű segítséget is szívesen fogadjuk.

– A tábor megnyitásáig még van egy hónap. Addig milyen EKE- rendezvények várhatók?

– Jövő héten, július 9-én délután 5 órai kezdettel a nagyváradi Czárán Gyula Alapítvány nyitja meg fotókiállítását az ART'99 Galériában, ahol saját mindennapjait kívánja bemutatni. Ezt még aznap este egy könyvbemutató követi; Klein Zoltán: Emlékek a Bihari hegyekből című könyvét meg is lehet vásárolni (30 ezer lej), majd egy diavetítés következik: kb. 150 dia az "Elfelejtett Nagy-Bihari vízesések"-ről. Szerettel várjuk az érdeklődőket.

Vásárhelyi D. Miklós (Bányavidéki Új Szó - Románia)



1999. július 04., vasárnap 00:00


címlap zóna archívum




© 1999-2007, Internet Sopron Egyesület