CyberPress
közéleti magazin
cyberpress@sopron.hu
2024. április 20., szombat, Tivadar napja


Irodalmi Kávéház

Intranet Galéria

Apróhirdetések

Képeslapok

Soproni Képindex

Polgármesteri Hivatal

ZÓNÁK
Főoldal
Lapszemle
  Lapszemle
Kultúra
  KultúrVáros
  Lélektől lélekig
  SzínházVilág
  Soproni Ünnepi Hetek
  Borváros
Regionális kulturális programajánló
  Színház
  Kiállítás
  Rendezvények
  Hangverseny-Zene
Cyber Kurír
  Hírek - események
  Szomszédvár - Régió
  Soproni Snassz
Európai Unió
  EU
Cyber hírek
  Közélet
  SopronMedia
  Városháza
  Sport
Szórakozás
  Fesztiválgájd
  HangFal
  Mi1más
  Diákélet - diákszáj
  ViccGödör
Gazdaság
  Kereskedelmi és Iparkamara
Sport - szabadidő
  Sportcentrum
  Száguldó Cirkusz
Tudomány-technika
  Űrvadász
  Egészség
Környezet
  Borostyán
  Egészség

SopronMedia  

Az augusztus 9 és 20 közötti Permanent Breakfast a magyar és osztrák határ két oldalán feltváltva zajlik

Permanent breakfast - Vasárnap: reggeli Sopron Fő terén

    Sopron Fő terén vasárnap, 11-én 10 órakor terítenek reggelihez a Permanent Breakfast mozgalom tagjai, akik ezúttal a "határokon átnyúló" folymatos, közterek bereggelizését tűzték ki célul.

    A permanent breakfast ötlete és megvalósítása Friedemann Derschmidt médiaművész nevéhez fűződik, aki művészbarátaival együtt 1996 május 1. reggelén  – annak rendje s módja szerint – először terített reggelihez a köztereken; a kezdeményezés továbbvivői szerte a világban azóta is folyamatosan ezt teszik.
     Azóta a városról városra terjedő mozgalom a szórakozás mellett "a köztér használatának közéleti jellegű kérdésére is rávilágít".
     A Permanent Breakfast-nak szabályai is vannak: a meghívottak – rendszerint négyen – vállalják, hogy másnap (vagy a lehető leghamarabb) maguk is reggelire hívnak újabb meghívottakat, akik a maguk részéről ismét reggelire hívnak másokat, és így tovább...a reggeliről, természetesen a meghívó, maga gondoskodik.
    A mozgalom szervezői szerint több száz, köztereken együtt reggelizőről érkezett fényképekkel dokumentált hír Prágából, Berlinből, Oslóból és Melbourne-ből.
    A szervezők beszámolnak a közös köztéri reggelik által elért hatásokról is:  a köztér érezhető változásokon megy kereszül, a reggelizők jelenlétükkel sajátosan kommunikálnak a környezettel, teret vesznek, helyet igényelnek, a szó szoros értelmében helyet foglalnak; a résztvevők a közös és nyugodt légkörű, gondosan és a lehető legválasztékosabban, egyértelműen reggelihez megterített asztalhoz leülnek, beszélnek, mesélnek, esznek, isznak - a tér, a környezet pedig ezáltal átalakul.
     A játék pedig addig folytatódik, amíg valaki felveszi a fonalat.

    Az augusztus 9 és 20 közötti Permanent Breakfast alkalmai a magyar és osztrák határ két oldalán feltváltva zajlanak: Eisenstadt, Sopron, Oberwart, Ják, Szombathely, Güssing, Őriszentpéter, Zalaegerszeg, Székesfehérvár, Budapest helyszíneken.
A soproniakat tehát augusztus 11-én vasárnap reggel a Fő térre várják a közös reggelihez a Permanent Breakfast szervezői.

Fotó és Internet: http://permanentbreakfast.org



2002. augusztus 09., péntek 09:52


címlap zóna archívum




© 1999-2007, Internet Sopron Egyesület