CyberPress
közéleti magazin
cyberpress@sopron.hu
2024. április 16., kedd, Csongor napja


Irodalmi Kávéház

Intranet Galéria

Apróhirdetések

Képeslapok

Soproni Képindex

Polgármesteri Hivatal

ZÓNÁK
Főoldal
Lapszemle
  Lapszemle
Kultúra
  KultúrVáros
  Lélektől lélekig
  SzínházVilág
  Soproni Ünnepi Hetek
  Borváros
Regionális kulturális programajánló
  Színház
  Kiállítás
  Rendezvények
  Hangverseny-Zene
Cyber Kurír
  Hírek - események
  Szomszédvár - Régió
  Soproni Snassz
Európai Unió
  EU
Cyber hírek
  Közélet
  SopronMedia
  Városháza
  Sport
Szórakozás
  Fesztiválgájd
  HangFal
  Mi1más
  Diákélet - diákszáj
  ViccGödör
Gazdaság
  Kereskedelmi és Iparkamara
Sport - szabadidő
  Sportcentrum
  Száguldó Cirkusz
Tudomány-technika
  Űrvadász
  Egészség
Környezet
  Borostyán
  Egészség

Hírek - események  

XV. Nemzetközi Kelet-Nyugat Ifjúsági Tábor Fertődön

Magyarországon először Győr-Moson-Sopron megye, azon belül Fertőd ad otthont a Nemzetközi Kelet-Nyugat Ifjúsági Tábornak, mely az 1987. óta rendszeresen megrendezett alkalmak között a tizenötödik.

Július 26.- augusztus 12. között 10 nemzet 17-23 év közötti fiatalja, összesen 93 fő, zenei, tánc- és színházi műhelymunkában tevékenykednek. Különböző kultúrák, nyelvek és vallások közti különbségek leküzdésének, azok áthidalásának és a közös vonások felfedezésének alkalma a közös együttlét. Ehhez nyújt szép hátteret Fertőd és környéke, mely történelmi emlékeivel, természeti kincsivel méltó helyszínt biztosít a közös munkának.

- A tábor célja, hogy az addig egymást többnyire nem ismerő fiatalok egymással összebarátkozzanak, és az előítéleteket és sztereotípiákat áthidalva ezek a barátságok a későbbiekben is fennmaradjanak, illetve a nemzetközi kapcsolatokban alsóbb szinteken is hasznosíthatók legyenek - mondja Jürgen Hörstmann táborvezető. A cél az, hogy az ide érkező, egyébként is alapvetően nyitott szellemiségű fiatalok (aki nem ilyen, nem jelentkezne egy hasonló jellegű nemzetközi táborba) túllépjenek a saját kulturális korlátaikon, és a nemzetek közötti egyetértés és megértés lehetőségét a gyakorlatban is megtapasztalják
Magukat megértetni hivatalosan angolul tudják egymással a fiatalok, de ez persze csak papíron (vagy ott sem) kizárólagos megoldás - főleg az első napokban mindenki úgy kommunikál, ahogy tud, hanggal, vagy "meta". A legtöbben (húszan) az olaszok vannak, őket követik a spanyolok, illetve a németek tizenöt- illetve tízfős létszámmal - valószínűleg nekik egy kicsit könnyebb a dolguk, de Jürgen Hörstmann szerint még sincs klikkesedés, olasz, spanyol, német meg francia sarok.
- A tábor tehát, céljainak megfelelően működik - hangzik el a végső konklúzió,-  hozzásegíti résztvevőit ahhoz, hogy könnyebben eligazodjanak a világban, a politikában, s ne az esetleges kollektív előítéletek irányítsák gondolataikat. A nyitottság, a más kultúra, nemzet megismerése, a másokkal való közösség lendületet adhat a fiatalok Európát egységben tartó gondolkodásának.
A különböző műhelyekben - zene, színház, fotózás - mind önálló alkotások születnek, közös erővel, amelyeket majd a vasárnapi előadáson mutatnak be. A műhelyek vezetői is különböző országokból érkeztek, csakúgy, mint a diákok, ez is erősíti a szellemiséget. Persze a "kötelező" foglalkozások után, estefelé, a kötetlen beszélgetésre, tovább-zenélésre is rengeteg alkalom nyílik (ez némelykor talán még a programoknál is fontosabb lehet…)
A XV. Nemzetközi Ifjúsági Tábor résztvevői augusztus 11-én, vasárnap este 19 órakor zenés előadásra várnak mindenkit.
A fertődi Esterházy kastély dísztermében a zene, a tánc és a nevetés általuk megteremtett világával, Lélekvarázs című előadásukkal búcsúznak Fertődtől.
T.R.



2002. augusztus 09., péntek 16:44


címlap zóna archívum




© 1999-2007, Internet Sopron Egyesület