CyberPress
közéleti magazin
cyberpress@sopron.hu
2024. április 27., szombat, Zita napja


Irodalmi Kávéház

Intranet Galéria

Apróhirdetések

Képeslapok

Soproni Képindex

Polgármesteri Hivatal

ZÓNÁK
Főoldal
Lapszemle
  Lapszemle
Kultúra
  KultúrVáros
  Lélektől lélekig
  SzínházVilág
  Soproni Ünnepi Hetek
  Borváros
Regionális kulturális programajánló
  Színház
  Kiállítás
  Rendezvények
  Hangverseny-Zene
Cyber Kurír
  Hírek - események
  Szomszédvár - Régió
  Soproni Snassz
Európai Unió
  EU
Cyber hírek
  Közélet
  SopronMedia
  Városháza
  Sport
Szórakozás
  Fesztiválgájd
  HangFal
  Mi1más
  Diákélet - diákszáj
  ViccGödör
Gazdaság
  Kereskedelmi és Iparkamara
Sport - szabadidő
  Sportcentrum
  Száguldó Cirkusz
Tudomány-technika
  Űrvadász
  Egészség
Környezet
  Borostyán
  Egészség

Hírek - események  

Permanent Breakfast Sopronban

    Vasárnap reggel a soproni Fő téren Friedemann Derschmidt médiaművész és barátai reggelihez terítettek. Asztal, székek, abrosz, tányérok, csészék kerültek elő, kalács, kuglóf, kávé, tea, üdítő, azután meg szívélyes invitálás után, azokkal, akik ezt elfogadták asztalhoz ült a társaság.
 

Zajlanak az előkészületek: terítés a reggelihez
Farkas Márta és az ötletgazda médiaművész 
A Városháza árkádjai alatt
Az legfiatalabb résztvevők egyike...láthatóan a kiadós reggeli után

Friedemann Derschmidt médiaművész 1996 májusa óta, egyrészt művészi megnyilvánulásként reggelizi be barátaival a köztereket.Másrész úgy gondolja, hogy egy-egy közösség békés, mindennapi, kapcsolatteremtő szándékkal használhatja a köztereket, hiszen azokat ő maga hozta létre.

Közös asztalhoz, közös étkezéshez jó ismerőseivel, barátaival ül le az ember, és ha már időt szakít a barátjára, akkor beszélgetésnek, gondolatcserének is alkalma van. Egymás ismerőseiként naponta egymás mellett elhaladva, talán az az egymásra szánt figyelem és idő, az, amit a leginkább nélkülözünk, mindez egy nyugodt reggeli alkalmával megvalósulhat. Mindehhez pedig megfelelő díszletet a közterek épületei adnak. Nyitottságot és kezdeményezőkészséget feltételez a mozgalom, hiszem kigondolója és megvalósítója szerint a permanent breakfast pontosan meghatározott játékszabályok szerint zajlik. A reggelihez meghívott személy ugyanis a következőkben legalább négy újabb személyt kell hogy meghívjon egy újabb köztéri reggelihez.

A mai soproni alkalom egy határokon átnyúló permanent breakfast folyamatát indítja útjára, hiszen a magyar és osztrák határ két oldalán felváltva követik majd egymást a permanent breakfast alkalmai: augusztus 9 és 20 között Eisenstadt és Sopron után Oberwart, Ják, Szombathely, Güssing, Őriszentpéter, Zalaegerszeg, Székesfehérvár, Budapest lakói találkoznak majd a társasággal és lehetnek aktív résztvevői és az eredeti elgondolás szerint folytatói a közös reggeliknek.

A határok ezen békés úton való lerombolása, az emberek közötti korlátokat is megszünteti majd, remélik a szervezők, akiket Sopronban az eső sem tágított el szándékuktól. Amikor eleredt az eső, a Fő tér közepéről, a Városháza védelmet nyújtó árkádjai alá költöztek át, ahol tovább folytatták békés reggelijüket, ezáltal is gyakorlatban demonstrálva azt, amit Friedemann Derschmidt köztéri happeningjei is magukban hordoznak, hogy minden egyes köztéren történő megnyilvánulás, attól is egyszeri, hogy pillanatról-pillanatra változik a helyszín, a szereplők, vagy akár az időjárás.
A soproni permanent breakfast osztrák, német, magyar résztvevői mellett olaszok is csatlakoztak az asztaltársasághoz, egyébként meg a 98 évestől a pár hónaposig, minden korosztály képviseltette magát.
Jól indult a mai nap Sopronban.

Kapcsolódó oldalak:

http://permanentbreakfast.org  
Permanent breakfast - Vasárnap: reggeli Sopron Fő terén



2002. augusztus 11., vasárnap 14:26


címlap zóna archívum




© 1999-2007, Internet Sopron Egyesület